newsBot

LIVEX 2015: Taistelunjohtaja toimii hävittäjäparven silminä

1 viesti aiheessa

Ilmavoimien vuoden 2015 suurin ilmaoperaatioharjoitus LIVEX 2015 on käynnistynyt Ilmavoimien tukikohdissa kautta maan. Pääosa Ilmavoimien vuoden 2015 kertausharjoituksista pidetään LIVEX:in yhteydessä. Harjoitukseen osallistuu noin 1500 reserviläistä vartiomiehistä lennonjohtajiin.

 

1

 

F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän tutka on niin kutsuttu Look Down Shoot Down -tutka ja ohjaajan JHMCS-kypärällä voi osoittaa maalin infrapunaohjukselle lähes suoraan koneen sivulle. Silti lisäsilmät ovat ilmataistelussa tarpeen, sillä taistelunjohtaja tarjoaa ohjaajalle "näkymän" esimerkiksi kauas koneen taakse.

 

Kapteeni Arto Nissinen toimii harjoituksen ajaksi Rissalan tukikohtaan perustetun tulenkäytönjohtopaikan, eli TUJOPA:n, pääkouluttajana. Toinen harjoituksen aikainen Karjalan lennoston TUJOPA on perustettu Vieremän maantietukikohtaan Pohjois-Savoon.

 

Rissalan tulenkäytönjohtopaikassa työskentelee tiiviisti monitorien ympärillä yli parikymmentä henkilöä, joista suurin osa on reserviläisiä.

 

Kertaamaan kutsuttujen reserviläisten osalta osallistumisprosentti Rissalassa on lähes 80. LIVEX 2015 on ensimmäinen puolustusvoimauudistuksen jälkeinen ilmavoimien harjoitus, jossa on taas mahdollisuus laajamittaiseen reserviläisten kouluttamiseen ja reserviläisten osaamisen tason palauttamiseen.

 

- Tällä volyymilla harjoittelu on taistelunjohdon kannalta tärkeää, jotta toiminta poikkeusolojen aikana olisi oikeasti mahdollista, kertoo 7. Pääjohtokeskuksessa Rissalan Keltussa myös harjoituksen ulkopuolella työskentelevä yliluutnantti ja johtokeskusupseeri, joka pysyttelee nimettömänä operatiivisista syistä.

 

Ilmavoimien johtokeskusala on mysteerin varjoama. Työ sisältää paljon operatiivista toimintaa ja siitä ei paljoa kerrota julkisuuteen. Hyviä puolia tässä salaperäisessä työssä on yliluutnantin mukaan paljon.

 

- Työ on hektistä, mutta kehität työssä koko ajan omaa osaamistasi ja olet asian ytimessä. Työ antaa eniten silloin, kun takana on onnistunut keikka - eli olet onnistuneesti ohjannut hävittäjäkuskia tehtävässä.

 

Johtokeskusalan näkökulmasta LIVEX:in koulutuksellisena tavoitteena on se, että myös reserviläiset ymmärtäisivät oman tehtävänsä merkityksen koko kokonaisuudessa.

 

- Tujopan tehtävänä on myös varmistaa, että koneet huolletaan, eli esimerkiksi tankataan ja aseistetaan mahdollisimman viiveettä, kapteeni Nissinen kuvailee.

 

Yksittäisen taistelunjohtajan tehtävänä on harjoituksessa - ja poikkeusolojen aikana - johtaa ja tukea ilmavoimien Ilmaoperaatiokeskuksen käskemät torjuntalennot. Yksi taistelunjohtaja ohjaa yleensä yhtä Hornet-parvea, eli neljän Hornetin osastoa. Taistelunjohtajan työ vaatiikin taitoa käsitellä monesta kanavasta tulevaa informaatiota.

 

Työkaluina taistelunjohtajat käyttävät radion välityksellä tapahtuvaa puheyhteyttä hävittäjäohjaajan kanssa, Ilmapuolustuksen tulenkäytönjohtamisen tilannehallintajärjestelmää (lyhyemmin ITTH), ilmatilannekuvaa sekä kansallista tietovuota, joka korvataan tulevaisuudessa tällä hetkellä testivaiheessa olevalla LINK 16 -tiedonsiirtojärjestelmällä. Kansainvälisesti yhteensopiva LINK 16 -järjestelmä on osa loppusuoralla olevaa Hornetin toista elinkaaripäivitystä (MLU2). Kaikki ilmavoimien 62 Hornetia on määrä päivittää vuoden 2016 loppuun mennessä.

 

Oikea operatiivinen toiminta ja aito vastuu motivoivat myös reserviläistä

 

Reservin vänrikki Lassi Lapinmäki astui palvelukseen Ilmasotakouluun Tikkakoskelle vuoden 2013 toisessa saapumiserässä. Hän oli alun perin hakenut Lentoreserviupseerikurssille, mutta karsiutui valintakokeiden edetessä. Mies ei lannistunut, vaan Ilmavoimien internet-sivuja selatessaan hän törmäsi aliupseerikurssin johtokeskuslinjaan ja niukoista tiedoista huolimatta kiinnostui koulutuksesta.

 

- En yleensäkään ole sellainen ihminen, että haluaisin mennä siitä, mistä aita on matalin. Tässä oli jotain haastetta, Lapinmäki kertoo.

 

Haku ilmavoimien erikoiskurssille kannatti - hyvin hoidetun peruskoulutuskauden jälkeen hän tuli valituksi 14 muun kanssa aliupseerikurssin johtokeskuslinjalle ja siitä edelleen neljän valitun joukossa taistelunjohtajaksi Reserviupseerikurssille. Eikä koulutus ole ollut pettymys.

 

- Tässä tehdään oikeaa operatiivista hommaa, ja ilmassa on oikeat koneet. On oikeasti vastuu siitä, mitä teet. Kun on pakko hoitaa hommat hyvin, se motivoi, hän summaa taistelunjohtajan tehtävän hyviä puolia.

 

2

 

Taistelunjohtaja ohjaa hävittäjälentäjää esimerkiksi bulls eye -menetelmällä, jossa bulls eye tarkoittaa yhteisesti sovittua koordinaattipistettä, ja maalin suunta ja etäisyys kerrotaan ohjaajalle suhteessa tähän pisteeseen. Kuvassa reservin vänrikki Lassi Lapinmäki.

 

Vänrikki Lapinmäki kotiutui kesäkuussa 2014 ja opiskelee tällä hetkellä toista vuotta konetekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Lapinmäki on nyt ensimmäistä kertaa kertaamassa. Vaikka koitutumisesta on kulunut vasta vähän aikaa, hän toteaa, että se on vain hyvä asia, sillä joitain asioita on jo unohtunut.

 

- Kannatti tulla, ettei unohdu liikaa. Ja onhan tässä hyvänä puolena myös reserviläispalkka, hän jatkaa.

 

Ilmaoperaatioharjoitus LIVEX 2015 järjestetään 5.-9. lokakuuta koko valtakunnan alueella. Pääosa ilmavoimien tämän vuoden kertausharjoituksista pidetään harjoituksen yhteydessä. Mukana on noin 1500 reserviläistä, 800 henkilökuntaan kuuluvaa sekä noin 100 varusmiestä. Harjoituksen johtaa Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri.

 

Vuoden laajimman ilmaoperaatioharjoituksen tavoitteena on kouluttaa henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä sodanajan tehtävään kaikilla ilmasodankäynnin ydinalueilla. Tapahtumaan osallistuvat kaikki ilmavoimien joukko-osastot.

 

http://www.puolustusvoimat.fi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään