Sami Puro

Moni suomalaislentäjä valmistuu työttömäksi

5 viestiä aiheessa

Ei sinänsä mitään uutta mutta Hesari kiinnostui asiasta:

 

http://www.hs.fi/kotimaa/a1442629875378

 

Moni suomalaislentäjä valmistuu työttömäksi – useampi saa töitä ulkomailta kuin kotimaasta

 

Valoa tilanteeseen tuo Finnairin ilmoitus palkata 200 uutta lentäjää.

 

 

Keväällä 2013 Suomen Ilmailuopistosta Porista valmistui 19 lentäjän kurssi. Vain yksi heistä on saanut töitä Suomesta. Viisi tai kuusi on päässyt ulkomaisiin lentoyhtiöihin. Kaikki loput, kuten Olli Iisalo, ovat yhä vailla alan töitä.

 

"Olen hakenut töitä valmistumisesta lähtien. Seuraan jatkuvasti, mitä maailmalla on tarjolla, mutta paikkoja on ollut heikosti", Iisalo sanoo.

 

Iisalon tilanne on tyypillinen. Useimmat yhtiöt edellyttävät työpaikkaan 1 500 tunnin lentokokemusta, kun vastavalmistuneilla tunteja on vain 200. Tuntien hankkiminen on kaikki kaikessa, kunhan ensimmäisen työpaikan vain saa jostain.

 

"Jotkut lähtevät Kaakkois-Aasian pikkuyhtiöihin lentämään. Siellä palkkaa voi tulla vain 800 dollaria kuussa, mutta samat tunnit saa kuin muualtakin."

 

Suomessa on Suomen lentäjäliiton mukaan työttömänä arviolta 250–300 liikennelentäjää. Työttömyysprosentti on korkea, sillä yhteensä liikennelentäjiä on 1 000–1 200. Moni pitää lupakirjaa voimassa omilla rahoillaan ja tekee samalla muita töitä.

 

"Noin 200 koulutettua lentäjää ei ole tehnyt päivääkään alan töitä. Siellä alkaa olla sellaisia, jotka ovat olleet jo viisikin vuotta muissa hommissa", Suomen lentäjäliiton puheenjohtaja Sami Simonen sanoo.

 

Finnair on perinteisesti niellyt koulutetut lentäjät, mutta vuosina 2010–2014 se ei palkannut vakituisiin työsuhteisiin yhtään lentäjää. Myös muilla menee heikosti. Blue1:n tilanne on epäselvä ja Ryanair lopettaa Suomen-lennot ainakin väliaikaisesti. Bisneslentoyhtiö Airfix Aviation on poistumassa Helsinki–Vantaalta Venäjän-pakotteiden vuoksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hehheh, kohta tuloopi täyteen 6v päätoimisesti muissa hommissa. Vaatii myös ripauksen puhdasta hulluutta lähteä samalle tielle  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kesällä juttelin lomareissulla erään lomalentoyhtiön kipparin kanssa. Hän oli odotellut lentotöitä 7 vuotta ennen kun tärppäsi. Vielä on toivoa! ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään