Jouni Olavi Rautio

CD-levy pimahti

12 viestiä aiheessa

Noin kävi, elikkäs n.10min pyörityksen jälkeen (ei jatkuva) kuului kammo räsähdys ja sitten oli hiljaista.Kun ei savua noussut mistään, niin uskalsin kattoa kaappiin... ja CD-aseman avaus paljasti tapahtuneen.Levystä oli vain palanen jäljellä ja loput rapisivat iloisesti lootassa.

 

Levyhän oli tietysti halpahallista (Ohlson) peräisin, muuten tuntuvat ihan kelvollisilta paitsi ovat "lerpumpia" kuin esim. TDK/SONY.

Saas nyt nähdä mitä sanovat Clasulta, vein koko aseman säleineen sinne.Kovasti väittivät ettei ole moista ennen tapahtunut.Epäilen että levyssä oli joku pikkuruinen särö josta silppuuntuminen alkoi.Luukun väliin se ei jäänyt.

 

Onko muille käynyt moista? Siis silmämääräisesti ehjälle levylle...

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

HEHE, kaikkea sitä... No ei sen puoleen, on multa itseltäkin joskus levy mennyt asemassa keskeltä halki kahteen osaan, mutta ei sentään ihan silpuksi...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sinällään ei ihmetytä, sillä nykyiset asemat pyörittävät levyjä ihan järjetöntä kyytiä. Eli jos levy hajoaa asemassa, niin se hajoaa kunnolla. Mutta täytyy sanoa, että aika harvinaista, kerran olen aikaisemmin kuullut vastaavaa...

 

Sääli ettei enää tehdä kunnollisia optisia asemia. Joskus aikoja sitten oli joku valmistaja joka teki asemia, joissa oli useampi lukupää, mutta nuo maksoivat parin tavallisen aseman verran. Silloin ei vielä välitetty tietokoneen tuottamasta melusta, mutta nykyään itse ainakin haluaisin kunnon DVD-aseman... ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Harvinaista on. Ovat sen verran kevyitä, ettei isompaa voimaa levyyn kohdistu vaikka vähän nopeamminkin pyörii. Discoveryn Mythbusters niitä hajoitti pyörittämällä, mutta pyörintänopeudet olivat aika hemmetin suuria ennen kuin räsähti. Kymmeniätuhansia kierroksia minuutissa. Jos levy on valmiiksi säröjä täynnä, niin silloin tietysti hajoaa kevyesti.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mulla on kanssa joskus cd hajonnut asemaan.

Pelailin rauhassa GTA kakkosta ja sitter: hurrhurr... naks..rrrrrr!

Vedin töpselin pois seinästä, kun luulin, että jotain vakavampaakin tapahtuu. :D

Sitten kun koneen uudestaan uskalsin päälle laittaa, avasin cd-aseman ja siellähän se levy oli säpäleinä!

Siinä sitten enon kanssa avattiin cd-asema ja poistettiin sirpaleet ja hyvin toimi vielä senkin jälkeen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Teinpä kokeen ja taivutin tommosen Clasun levyn luokille, kesti taivuttaa "reunat yhteen".Tuli vaan kalvoon rypyt, ja ihan pikkuset murtuman alut keskireiästä säteittäisesti lähes joka suuntaan.Alle milliset, ihan kalibroimattomalla viivoittimella mitaten. Tämä siis neitseelliselle levylle.

 

Toiselle käristelin jonkin verran hukkakuvia, se ei tykännyt taivuttamisesta.Ilmeisesti lämpö teki tehtävänsä? Hajosi "jo"pienellä taivutuksella kovan räsähdyksen saattelemalla.

Taivutus oli luokka n. 45astetta mutkalle,eli aika helposti meni.Joistakin paketeista levyä joutuu hyvinkin taivuttelemaan sen ulos saamiseksi vaikka kuinka painelisi sitä keskinappia.

Tuo hajonnut levy oli siis uusi, 50MB käristin sille kuvia ja ekan ajon jälkeen tein testin.

 

Alkuperäinen hajonnut levy oli sen sijaan pyörinyt jo useamman kerran, ja tavaraakin oli levyllä useamman sadan MB:n verran.

 

Loppuun vielä kuvat koelevyistä.

 

Vasen on polttamaton, kolmen wrapiksi taivutuksen jälkeen, ne pienet murtumat eivät näy.Tuo iso tuli toisen kerran jälkeen.

Oikeanpuoleinen ekan polton jälkeen... :(

 

[ Attachment removed / expired ]

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nonni, tänään sitten soittivat Clasulta ja ilmoittivat "yllättäen" ettei levyn hajoamista voinut todentaa johtuneeksi materiaali tms virheestä.

Olivat sentään putsineet ja testanneet mun CD-pömpelin ja sen sais hakea takas.

 

Eivät oikein uskoneet mun selvityksiä lämmön raiskaamasta muovilaadusta noissa levyissä, harmillista mutta ei tässä jaksa ruveta takkuamaan.Ei noita loppuja levyjä uskalla enää käyttää, täytyy tehdä niistä joku keksintö... :)

 

Nimim. köyhällä ei ole varaa halpaan

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voivat kyllä sinänsä olla oikeassa. 52x nopeudella CD-ROM pyörii jo bouttiarallaa 27,500 kierrosta minuutissa (vrt kovalevyjen 7200-10000 kierrosta min) . Menee ne painetutkin CD:t palasiksi näillä nopeuksilla.

 

http://www.guru3d.com/tech/aopen-explode/index1.shtml

 

Hyvä artikkeli:

 

http://www.qedata.se/e_js_n-cdrom.htm#bilaga-b-wd

 

Liite A on katsomisen arvoinen!

 

Tuolla myös todetaan tällainen ilmailuun kivasti liittyvä asia "None of the discs reached more than 180 m/s, but on the other hand that's about 650 km/h, the cruising speed of a jet airliner."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kovaahan ne vilistävät, kumma vaan kun ei lue paketissa mitään max-nopeutta.

 

Ostin just "merkki"levyjä ja niiden paketissa on "up to 52x"-merkintä joka lienee noille taattu kestävyys?

No, eipä se mitään, oppirahat maksettu ja elämä jatkuu...

:)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään