Mikko Saarisalo

Air Canadan Dash 8 potkurin lapa matkustamon läpi

16 viestiä aiheessa

Air Canadan de Havilland Dash 8-400 laskeutui tyhjällä renkaalla Edmontoniin.  Laskeutumisen yhteydessä oikea päälaskuteline taittu koneen alle ja kaikki oikean moottorin lavat repeytyivät irti. Ainakin yksi lapa lävisti matkustamon.  Ensitietojen mukaan näyttää siltä että paljon säikähdystä kummoisempia ihmisvahinkoja ei tullut.

 

http://abcnews.go.com/US/propeller-crashes-airplane-window-passenger/story?id=26791070

 

Tarkemmin AVheraldista:

http://avherald.com/h?article=47cee08a&opt=0

 

-mikko

 

(10.11 muoks - joitakin typoja)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Monasti olen huiskaturbiinin kyydissä miettinyt, että eikös tuo lapa voisi tuosta ottaa ja tulla päähän. Ilmeisesti siis voi... Tämä tosin taisi johtua siitä, että potkuri teki tuttavuutta maaemon kanssa. Onko kenelläkään tietoa, onko käynyt koskaan niin, että lapa on lentänyt irti ihan noin vain?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tällainen tapaus löytyi pikaisen haun perusteella:

 

On July 9, 1956, the No. 4 propeller of the aircraft tore loose from its engine over Flat Rock, Michigan in the United States, during a flight from Chicago, Illinois, to Toronto, Ontario, and Montreal, Quebec; one blade of the propeller sliced through the passenger section of the cabin, killing one passenger and injuring four passengers and one flight attendant. The aircraft diverted to Windsor, Ontario, in Canada, and the pilots carried out an emergency landing.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Canada_Air_Lines_Flight_304

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuossa linkin takana olleessa AVheraldin tekstissä sanotaan että lapa ei tullut rungon läpi:

 

Tuota.. Mikä tuossa linkin kuvassa sitten on pystyssä matkustamon seinässä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Potkurinlapahan se on, ja läpi ainakin rungon uloimmasta kuoresta/ikkunasta, mutta menikö lapa kokonaan lävitse, siitä on epäselvyyttä. TSB tutkii, raporttia joudutaan odottamaan.

 

Aviation Safety Networkistä näköjään löytyi kokonainen kategoria irronneille potkurinlavoille (ja turbiinin siiville),  "prop/turbine blade separation", sieltä saattaa löytyä kysyttyyn asiaan liittyviä tapauksia, en ole ehtinyt katsoa:

 

http://aviation-safety.net/database/dblist.php?Event=ACET

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vai että Q400:n laskutelineet petti... Kuulostaa ikävän tutulta.

 

Kyllä noi rimat maallikon silmään näyttävät aika heppoisilta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Laskutelineiden kääntösuunta järjenvastainen Dasheissa.

 

Kolmiotuentaan se perustuu siinä, ihan kuten vaikkapa airbussissa. Nivelen kääntösuunta ei määrittele telineen lujuutta tai lujinta suuntaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei kai sitten , kuitenkin tulee mieleen SAS:n ongelmat.

 

SK1209: Investigation into the cause of the failure to deploy revealed that the right main gear hydraulics actuator top eyebolt was separated from the actuator. A further analysis of the actuator showed corrosion on the inside leading to reduced mechanical strength of the actuator and eventual failure.

 

SK2748: Tästä ei äkkiä löytynyt selitystä googlella, SAS kuitenkin totesi, että 25 koneessa (laivastossa yht 27) oli korroosiovaurioita laskutelineissä/niiden pulteissa kun niitä tarkastettiin.

 

SK2867: The preliminary Danish investigation determined this latest Q400 incident is unrelated to the airline's earlier corrosion problems, in this particular case caused by a misplaced O-ring found blocking the orifice in the restrictor valve.

 

Kaikissa kolmessa tapauksessa indikaatio ohjaamossa kertoi jo ennen laskeutumista, ettei teline ole lukittunut. Eipä nuo SAS:n ongelmat telineen mekaaniseen kestävyyteen liittyneet.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mainitsemallasi sivulla oleva lista on "Similar incidents", eli on hyvinkin ymmärrettävää, että listassa laskutelineet vilisevät.

 

Kieltämättä valitsin sanamuodon huonosti, mutta tarkoitus oli korostaa, että kaikissa listan tapauksissa mikään teline ei rysähtänyt kasaan tai ollut tulematta ulos. Kahdessa tapauksessa yksi pyörä putosi tai irtosi, mutta muuta ei tapahtunut. Yhdessä tapauksessa telineet eivät menneet nousun jälkeen sisään ja kone palasi kentälle ilman ongelmia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Widerøe'n DASH 8 laskutelinevauriot https://en.wikipedia.org/wiki/Wider%C3%B8e#Incidents_and_accidents näyttää puuttuvan edellä viitatusta listasta. Ainakin kahdessa viimeisimmässä tapauksessa (LN-WIK ja LN-WIF) teline 'rysähti', tosin laskutkin olivat kovanpuoleisia.

 

Onnettomuustutkintaraportit:

http://www.aibn.no/Luftfart/Rapporter/2003-42 (LN-WIS)

http://www.aibn.no/Luftfart/Rapporter/2009-22 (LN-WIK)

http://www.aibn.no/Luftfart/Rapporter/10-572  (LN-WIF, alustava raportti)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään