Ilkka Mäkelä

TaxiBot-hinausajoneuvo hyväksytty käyttöön Euroopassa, aluksi B737:lle

4 viestiä aiheessa

Vuonna 2009 Pariisin näyttelyssä esitelty, yhteistyössä kehitelty "TaxiBot"-hinausajoneuvo, joka hinaa matkustajakoneita lentoaseman portilta rullaustietä pitkin kiitotien alkuun ja myös kentälle laskeutuneita koneita portille, on saanut hyväksynnän Euroopassa ja Israelissa. Kun koneiden ei tarvitse rullata omien moottoreiden voimalla, säästetään rullausajan mittaisissa polttoainekuluissa jopa 85 %, mikä tarkoittaa isoilla kentillä tarvittavien pitkien rullausaikojen takia ehkä jopa 1000 litran säästöä per rullaus. Lisäksi pienenevät myös päästöt ja melu.

 

Ensimmäinen konetyyppi, joka voi käyttää tätä järjestelyä, on Boeing 737. TaxiBotin ovat kehittäneet Airbus, Boeing ja Lufthansa yhdessä Israel Aircraft Industriesin kanssa, joka on valmistaja. Lufthansa aloittaa käyttökokeilut 737:llä Frankfurtin kentällä ja Air France on sopinut arvioivansa ajoneuvon. Myöhemmin mukaan tulee luonnollisesti Airbusin A320, ehkä laajarunkokalustokin.

 

Kun laitteen nimi on TaxiBot, eli "rullausrobotti", se tarkoittaa sitä, että ajoneuvo on "puoleksi robotti" ja sitä ohjaa lentokoneen lentäjä.

 

TaxiBot is a semi-robotic, pilot-controlled vehicle designed to move planes from airport gate to the runway and back without using the aircraft's engines. It was developed by IAI and its French risk-sharing partner TLD Group, a maker of airport ground support equipment, in cooperation with Lufthansa Engineering and Operational Services.

 

Boeing and Airbus provided support for the project, which is expected to begin in-service evaluation next month for Lufthansa 737s at Frankfurt Airport.

 

A Boeing 737 or Airbus A320 consumes about a tonne of fuel (1,250 litres) for a 17-minute taxi before takeoff, which TaxiBot would reduce by 85 percent. The TaxiBot itself consumes 25-30 litres of fuel.

 

IAI expects the TaxiBot to receive approval for operational tests with Airbus A320s soon. European and US airlines are in advanced talks to use the TaxiBot, IAI said.

 

http://news.airwise.com/story/view/1415017707.html

 

Täältä lisää tietoa ja kuvia, jotta ajoneuvosta saa paremman käsityksen:

 

http://www.taxibot-international.com/

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo, ei kyllä tuollainen keskiluokan liikennekone kuluta tonnia polttoainetta tuollaisessa reilun 15 min rullauksessa ... edes puolta siitä. Markkinamiehet taas puhuu omiaan. Mutta jos vaikka 150 kiloakin joka ikisellä lennolla säästäisi, niin on se vuositasolla reilu kasa taaloja silti.

 

Mutta ruuhkaisilla kentillä, jossa odottelua on paljon (LHR..) on varmasti käyttökelpoinen. Mietin vain, että miten värkki löytää takaisin "kotiin" sieltä odotuspaikalta (kun ymmärsin, tuon nimen perusteellakin, että tuo olisi miehittämätön laite.. (?)).

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kulutuksesta puheenollen, tekstissäni olikin sana "ehkä"  ;)

 

Onhan tuossa ajoneuvossa ohjaamo, jossa siis on kuljettajakin. Kuljettaja hoitaa ajoneuvolla koneen pushbackin, koska koneen lentäjä ei näe taaksepäin, eikö niin? Ja kun kone lähtee rullaamaan, ohjaaminen ja vastuu siirtyy lentäjälle, joka ohjaa ajoneuvoa tavalliseen tapaan koneen tiller-pyörästä ja käyttämällä koneen jarruja/polkimia. Ajoneuvon kuljettaja on rullauksessa mukana matkustajana ja irroittaa ajoneuvon kiitotien päässä ja ajaa sen takaisin asematasolle. Luulisin.

 

 

    Pushback operation and procedures performed by the TaxiBot driver

 

    Immediate taxiing after pushback eliminating bottlenecks in the gate area

 

    Taxiing with engines stopped. Engines start shortly before take-off with respect to required warm-up time

 

    Pilot is in control at all times using airplane tiller and brake pedals (transparent to pilot as in regular taxiing)

 

    Taxiing at 23 knots, same as current airplane taxi speed

 

http://www.taxibot-international.com/#!concept/c431

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vuosia sitten kun olin Hevan ulkoasemalla duunissa niin kokeiltiin DC 9 bush bakkia Tana nimisellä laitteella joka oli vasemassa laskutelineessä pyörissä kiinni ,kokeilu jäi aika lyhkäseks ,siirrettin muutama kerta kone myös itse ohjaamossa oltaessa putkelta pois ja rullattiin se toiseen paikkaan Tanan avulla ,vauhti ei päätä huimannut  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään