Sami Sivonen

Yhdysvaltain ilmatankkauskone tulossa Rissalaan

4 viestiä aiheessa

 

 

Yhdysvaltain ilmavoimien ilmatankkauskone KC-135 pitää Kuopion lentokenttää Siilinjärven Rissalassa tukikohtanaan ensi viikon ajan.

 

Kookas tankkerikone osallistuu Karjalan lennoston isoon maanantaista perjantaihin kestävään lentotoimintaharjoitukseen

 

Tankkauskone on osa Yhdysvaltojen Euroopan ilmavoimia eli se liikkuu pääosin Englannista Mildenhallin tukikohdasta käsin.

 

– Tämän hetkisen tiedon mukaan tankkeri tulee Karjalan lennoston harjoitukseen, mutta tilanne voi vielä viime hetkillä muuttuakin, Vilkku-harjoituksen johtaja, majuri Ville Hakala Karjalan lennostosta kertoo.

Näyttävä kone

 

Yhdysvaltojen Euroopan ilmavoimien ilmatankkauskone on käynyt Suomessa aiemminkin. Siilinjärvellä se kävi viimeksi lokakuussa 2013 samantyyppisessä lentotoimintaharjoituksessa.

 

Karjalan lennoston Hornet-lentäjille se on jo tuttu kumppani, mutta esimerkiksi Rissalan lentomatkustajat voivat yllättyä nähdessään ison Yhdysvaltojen ilmavoimien tunnuksin varustetun koneen lentoasemalla.

 

Kone on Suomessa sen verran harvinainen vieras, että se on ollut Suomessa liikkuessaan yleensä kiinnostava bongattava myös ilmailuharrastajille.

 

–?Ilmatankkaus on meille arkipäivää, mutta siviileille tankkeri on harvinaisempi näky Kuopion seudulla, Hakala arvioi.

 

Karjalan lennoston lentotoimintaharjoitukseen osallistuu Yhdysvaltojen kone siksi, että Suomi on ostanut ilmatankkauspalvelut Yhdysvalloilta jo vuodesta 2009 asti.

 

Suomessa ilmatankkausharjoitukset aloitettiin Pohjanlahden päällä järjestetyissä harjoituksissa, mutta sitä ennenkin Hornetit harjoittelivat ilmatankkausta jo ulkomailla.

Iso harjoitus jatkuu alkuyöhön asti

 

Kaikkiaan ensi viikon harjoitus on lentotoiminnaltaan tavanomainen, mutta lentokonemäärältään iso. Karjalan lennoston mukaan keskisen Suomen alueella lentää harjoituksessa yhteensä lähes 30 konetta.

 

Päätukikohtana toimii Rissala, mutta harjoitusalue ulottuu Kuopion, Oulun ja Jyväskylän välille. Pääosin lentoja on noin sadan kilometrin säteellä Kuopiosta.

 

Lentoja on maanantaista perjantaihin päivittäin kello 9:n ja 22:n välillä eli viimeiset lennot lennetään pimeään aikaan. Perjantaina lennot päättyvät kello 16:een mennessä.

 

Hornetit lentävät harjoituksessa myös matalalentoja. Melua pyritään välttämään suuntaamalla lentoja harvaan asutuilla alueille.

 

Hornet-lentäjät käyttävät ensi viikon harjoituksessa myös koneiden omasuojajärjestelmään kuuluvia soihtuja. Niiden käyttö voi näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä, jotka kestävät muutaman sekunnin ajan kerrallaan.

 

Vielä vuosikymmenen alussa soihtujen käyttö lentotoimintaharjoituksissa aiheutti silminnäkijöiden turhia hälytyksiä hätänumeroon, mutta aiheettomat ilmoitukset ovat vähentyneet huomattavasti. Lennosto tiedottaakin nykyään soihtujen käytöstä harjoituksissa etukäteen väärinkäsitysten välttämiseksi.

 

 

http://www.savonsanomat.fi/savo/yhdysvaltain-ilmatankkauskone-tulossa-rissalaan/1907616

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hei!

 

Onko jo tiedossa ilmatankkauskoneen mahdollinen tuloaika Rissalaan?

 

Yt. Markku K.

 

Äkkiseltään veikkaisin, että on jo saapunut viikonloppuna. En tiedä, en ole kysellyt, mutta näin on ollut ainakin aiemmin...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään