Kalle Heinonen

Pienkone lentää USA:sta kohti Kuubaa, hävittäjät perässä

27 viestiä aiheessa

LIVE! U.S. jets are following a TBM700 (N900KN) past Florida. Pilot unresponsive, was supposed to land in Florida

 

http://www.flightradar24.com/N900KN/440c4fb

 

TBM700, rekkari N900KN ollut matkalla Rochesterista (NY) Naplesiin (FL). Ei siis laskeutunut vaan jatkaa parhaillaan kohti Kuubaa. F-15:set saattavat. Olisikohan pulkka autopilotilla ja lentäjä saanut sairaskohtauksen, tai kenties painestus pettänyt ja taju lähtenyt? Mm. CNN:llä parhaillaan uutisissa.

 

 

 

--

SP / Splitattu tutkanäyttökeskustelusta. sori, huono otsikko..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hävisi FR:sta Jamaican koillispuolella 21.27. Sitä ennen lentokorkeus oli 25000ft ja nopeus oli pudonnut 240kt:sta 153:een. Mitähän tapahtui? "Tutkakatve", transponderi pois päältä jne...?

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pari poimintaa tilanteesta joka elää vielä:

 

NORAD says windows on unresponsive plane are frosted, unknown how much fuel left; plane flying toward Cuba, US jets won't enter Cuban airspace - @CNN

 

Sources: F-15 pilots have approached unresponsive small plane and saw pilot 'unconscious and slumped over' - @NBCNews

 

Cuban fighter jet trailing unresponsive small aircraft flying in Cuban airspace, NORAD says; plane cruising at about 25,000 feet - @CNN (30 min sitten)

 

Cuba says airspace not violated by plane with unresponsive pilot, working in coordination with US authorities - @Reuters (20 min sitten)

 

Jamaica defense official confirms military deployed aircraft to where the unresponsive aircraft is heading - @NBCNews (5 min sitten)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jamaican officials say unresponsive private US plane has crashed on island, @AP reports; Coast Guard says 3 believed to be on board

 

(twitteristä)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
North American Aerospace Defense Command (Norad) scrambled F-15s to intercept the flight bound for Naples, Florida, from Rochester, New York at about 11.30am local time on Friday.

 

The jets were forced to break off as the unresponsive aircraft, a Socata TBM-700, continued south from Florida over Cuban airspace.

 

The aircraft was last tracked nearing the Jamaica, before local military officials confirmed it had crashed into the ocean north of the island.

 

The incident marks the second time in less than a week that a private pilot has become unresponsive during a flight.

 

On Saturday, a pilot lost consciousness and his plane drifted into restricted airspace over Washington DC. Fighter jets were launched in that case and stayed with the small aircraft until it ran out of fuel and crashed into the Atlantic.

 

Norad referred to the latest incident as a "possible hypoxia", meaning a loss of oxygen inside the plane.

 

US media reports indicated that the F-15 pilots reported seeing two people slumped over inside the cockpit, and that the aircraft's windows were frosted, which could be caused by the loss of oxygen.

 

http://news.sky.com/story/1331007/unresponsive-us-aircraft-crashes-off-jamaica

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos Socatan ikkunat olivat jäätyneet, tai olivat muuten huurussa, miten F-15 pilotit näkivät Socatan lentäjät lyyhistyneenä?  :o

 

Jos menovesi loppuu, ja moottori sammuu, sammuuko myös transponderi? Meinaan, kun viimeisissä FR:n kuvissa lentokorkeus oli (seurasin koko ajan) 25000ft ja nopeus 153, ja sitten kone vaan hävisi kartalta yhtäkkiä. Jos transponderi olisi toiminut (ja maa-asemat myös), eikö FR:ssä olisi näkynyt jotain "väliaikoja" (korkeus, nopeus) sieltä kahdeksasta kilometristä alas tulemisesta?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hetkinen! Eikös noin viikko sitten ollut tismalleen samanlainen tapaus, missä 2 x F-16 seurasi pienkonetta, kunnes se putosi mereen polttoaineen loputtua?

 

EDIT

Vastaan itselleni, että totta tosiaan tuollahan siitä oli mainintakin:

"The incident marks the second time in less than a week that a private pilot has become unresponsive during a flight."

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikä kone, mikä päivä, missä? Pikaisella selaamisella en ainakaan FAA:n ASIAS:issa tai NTSB:n databasessa huomannut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos. Olihan se ASIAS:issa http://www.asias.faa.gov/pls/apex/f?p=100:96:::::P96_ENTRY_DATE,P96_MAKE_NAME,P96_FATAL_FLG:02-SEP-14,CIRRUS; jostain syystä NTSB:n tietokannassa on noista kahdesta vain edellisenä päivänä sattunut non-fatal Cirrus-onnettomuus.

 

(ASIAS:ista on kyllä vaikea löytää mitään, jollei tarkkaan tiedä mitä hakee; NTSB:n tietokannasta http://www.ntsb.gov/aviationquery/month.aspx taas löytyy melko äkkiä, jos esim. tietää, että kyseessä on fataali onnettomuus.)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tapaus eteni niin, että lentäjä/omistaja otti noin 1,5 tuntia lentoonlähdön jälkeen yhteyttä lennonjohtoon ja halusi lentopinnalta 280 alemmalle lentokorkeudelle (FL 180) "koska jokin ei ole koneessa kunnossa". Lentäjä ehti siis havaita jonkinlaisen ongelman, muttei selittänyt mistä oli kysymys eikä ymmärtänyt julistaa MAYDAYtä. Lennonjohtaja selvitti muun liikenteen vuoksi aluksi vain pinnalle 250, vaikka lentäjä sanoi ettei se riitä... vaikuttaa siltä, että hapenpuute (hypoksia) oli jo päässyt vaikuttamaan lentäjän arviointikykyyn. Lentäjän olisi pitänyt ymmärtää julistaa hätätila ja tulla oma-aloitteisesti heti alas. - Kun lentäjä ei lopulta vastannut enää mitään radiokutsuihin, hälytettiin hätiin ensin 2 F-16-hävittäjää Etelä-Carolinan puolelta ja seuraavaksi 2 F-15-hävittäjää Floridasta, jotka eivät voineet tehdä muuta, kuin seurata perässä.

 

Sekä lentäjän radioliikenteestä että hävittäjien radioliikenteestä, jossa hävittäjälentäjä näkee liikettä ohjaamossa, on audiota (videolinkkeinä) tällä uutissivulla:

 

http://globalnews.ca/news/1546434/norad-fighter-jets-escorting-small-aircraft-over-atlantic/

 

Audiolaatu ei ole paras mahdollinen.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hävisi FR:sta Jamaican koillispuolella 21.27. Sitä ennen lentokorkeus oli 25000ft ja nopeus oli pudonnut 240kt:sta 153:een. Mitähän tapahtui? "Tutkakatve", transponderi pois päältä jne...?

 

 

Olen katsonut nyt useampana iltana FR24:n kuvaa Jamaican alueelta ja siitä ympäriltä, eikä Jamaicalla näytä tapahtuvan yhtään mitään (vaikka tottakai sinne ja sieltä pois lennetään) kuten ei juuri Kuubassakaan. Ei taida olla FR24:n käyttäjiä joilla olisi sielläpäin omat ADS-B-vastaanottimet ja nettiyhteys FR24:n servereille auki. Toisinsanoen, TBM näkyi ruudulla vielä 25000 jalan korkeudessa, koska joko Floridassa tai sitten Dominikaanisessa Tasavallassa tai Puerto Ricossa on joku FR24:n vastaanotin  jonka antenni vielä näkee 25000 jalan korkeudessa tuolla paikalla tapahtuneen lähetyksen, mutta kun koneen korkeus väheni polttoaineen loputtua, lähetys siirtyi radiohorisontin alapuolelle ja yhteys katkesi. Transponderin luulisi pelaavan vielä jonkin aikaa moottorin sammuttuakin akkuvirran varassa. - Koneen etsinnöistä en ole löytänyt muuta tietoa, kuin että oletetulla putoamispaikalla vedensyvyys on noin 2000 m. Koneen nostaminen ylös ei siis onnistu ainakaan helpolla, jos lainkaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Seurasin livenä FR:ää, ja sen 25000 jalan korkeudesta (nopeus 153kt, josta kuvakin tuossa yllä) ei tullut enää sen jälkeen muita "päivityksiä". Kone vaan sitten hävisi FR:stä ilman että esim. korkeustieto olisi muuttunut tai nopeus sen paremmin.

 

On tietenkin mahdollista, että Socata lensi juuri sillä hetkellä (kun polttoaine loppui) alueelle, jossa ei ollut maa-asemia. Se voisi selittää koneen häviämisen FR:stä yhtäkkiä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaikuttaa siltä, että koneesta ei ole, erikoista kyllä, ollut saatavilla ADS-B paikkatietoa vaan MODE-S transponderin lähetteet

on paikannettu osan matkasta FR24:sen multilateraation avulla (Radar: T-MLAT2 jenkeissä).

Muiltaosin kyseisen koneen paikkatieto ihan loppuun asti perustuu FAA:n viivästettyyn tutkadataan, jota FR24 hyödyntää. Tämä ilmenee mm. koneen

oranssina värinä kartalla ja Radar: T-F5M tiedosta.

 

N900KN koneen MODE-S transponderin ICAO24 tunnus AC701A on kuitenkin nähtävillä, koska FR24:seen liitetyt vastaanottimet ovat sen matkan varrella kuulleet.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Piti sitten ruveta tarkistamaan, kuinka pitkälle 25000 jalan korkeudessa lentävän koneen radiolähetys itse asiassa kuuluu. Netistä löytyi kaava: transmit range eli lähetyksen kantomatka kilometreinä = 4,12 x (neliöjuuri lentokorkeudesta, joka on ilmaistu metreinä). Tästä saadaan tulokseksi "vain" 360 km, joten Jamaican alueella 25000 jalan korkeudella lentävän koneen radiolähete ei mitenkään voi kantaa Floridassa tai Dominikaanisessa tasavallassa oleville FR24:n maa-asemille asti. Olin siis väärässä.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Yllä on äsken kaapattu tyypillinen Jamaican alueen FR24-tilanne. Miamista, Bahamalta, Dominikaanisesta Tasavallasta ja Meksikon puolella olevista FR24-maa-asemista noin 400 km säteellä reittikorkeuksilla lentäviä keltaisia (ADS-B-signaalia lähettäviä) koneita näkyy. Jos Jamaicalla tai edes Kuubassa olisi yksikin toimiva FR24-maa-asema, niin sielläkin näkyisi liikennettä, paitsi ettei todellakaan näy  ;) Tosiaan, tuota mereen pudonnutta konetta ei ole voitu seurata pelkkien FR24-maa-asemien avulla, vaan mukana oli FAA:n dataa, jonka laadusta minulla ei ole enempää käsitystä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kone kuitenkin näkyi aina Jamaican rannikon tuntumaan saakka (eli suunnilleen sinne minne se putosi) kuten laittamani FR24 -kaappaus kertoo. Siinä oltiin sitten varmaan juurikin maa-asemien kantaman äärirajoilla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Menee vähän radiotekniikan perusteiden puolelle, mutta Ilkan kaava on radiohorisontin kaava standardiolosuhteissa. Kantamaan vaikuttaa  myös se toisen pään antennikorkeus. Otetaan siitä myös neliöjuuri ja lisätään se tuohon lentokorkeuden neliöön ja sitten kerrotaan n. 4.1  siiis molempien antennien korkeuksien neliöjuurien summa kertaa tuo  4.1. Tämä siis normaalilla radioaallon taiteindeksillä, jos on ns. keliä, kuuluu kauemmas. Huonolla vastaavasti vähemmän. Nyrkkisääntönä, että korkeapaineella pelaa paremmin.

Netistä löytyy myös radioharrastajien kalkulaattoreita, avainsana siis radio horizon.

Tarkempi analyysi tapauksen radiokantamasta meneekin radiometereologian puolelle.

 

Mutta mitä koneessa oli vialla, onko siitä mitään tarkempaa tietoa vai jääkö arvoitus pohjaan ?

 

Jorma

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kone kuitenkin näkyi aina Jamaican rannikon tuntumaan saakka (eli suunnilleen sinne minne se putosi) kuten laittamani FR24 -kaappaus kertoo. Siinä oltiin sitten varmaan juurikin maa-asemien kantaman äärirajoilla.

 

Tumi, kukaan ei ole kiistämässä sitä, että kone näkyi siellä missä näkyi ja nimenomaan FR24:n karttakuvassa, koska näkeehän sen Erkkikin siitä kuvakaappauksesta, että se siellä näkyy  ;) Yritän vain itsekseni pikku hiljaa selvittää, miksi ja mihin dataan perustuen se nimenomainen yksi kone näkyi ko. sijaintipaikassa 25000 jalan korkeudessa FR24:n palvelussa, kun mitään muuta ei näy. Asia kiinnostaa periaatteesta, ja myös siksi, että nyt olen viikon verran yrittänyt löytää yhdenkin muun koneen, joka näkyisi Jamaican lähellä tai edes 300 km säteellä, enkä ole onnistunut. Yhtään konetta ei näytä lentävän siellä päinkään. Miksi ei? Ja miksi TBM näkyi?

 

[ attachment removed / expired ]

 

Yllä on ehkä paras kaappaukseni siitä, että Jamaican yli ja ohi sekä sinne ja sieltä pois lentelee koneita, mutta ne eivät näy. Gulfstream 5 on pari tuntia sitten pyyhkinyt suoraan yli, näkymättä ruudulla, (katkoviiva), ja on ilmestynyt näkyviin vasta lähestyessään Floridaa, 47000 jalassa. (Katkoviiva siis ilmestyy näkyviin vasta, kun koneen symboli näkyy ja sitä klikataan.)

 

FR24 kertoo saavansa tietonsa ensinnäkin yksittäisten käyttäjien esim. kotipiiriinsä virittelemien ADS-B-vastaanottimien kootusta datasta - josta TBM:n kohdalla tuskin oli kysymys - ja toisaalta FAA:n luovuttamasta lentotietoja sisältävästä datasta. Rupesin sitten kaivelemaan tietoja siitä. No, ensinnäkin FAA, tai käytännössä Exelis-niminen ITT:stä erilleen erotettu firma on nyt ehtinyt asentaa paikoilleen ympäri USA:ta ja toimintakuntoon melkein kaikki n. 660 FAA:n omaa ADS-B-maa-asemaa, jotka lienevät jo yhdistetty FAA:n "NextGen" lennonjohtojärjestelmään. Mikäli näitä FAA:n maa-asemia olisi asennettu riittävän lähelle Jamaicaa, olisi periaatteessa ollut mahdollista, että FR24 olis saanut FAA-tietoa joka olisi niistä maa-asemista peräisin.

 

- Sitten FAA:n data sisältää lj-tutkatietoa. Luonnollisesti. Internetin syvyyksistä löytyi vielä tällaistakin tietoa FAA:n lennonjohtotutka-asemista, joita on edelleen kaikkialla, missä FAA valvoo ilmatilaa... tai on ainakin ollut esim. vuonna 2008 jopa täällä: Guantanamo Bay, Kuuba...

 

The Center also lost radar feeds from four radar sites in the Bahamas (Nassau, Grand Turk and George Town) and Guantanamo Cuba.

 

http://www.natca.org/press_releases.aspx?aID=1885

 

Sanotaan nyt huviksemme vaikka, että TBM:n lennon vaiheiden reaaliaikaisen uutisseurannan ja suuren mielenkiinnon takia muuten salassa pidettävä Guantanamon tutkasignaali syötettiin poikkeuksellisesti mukaan FAA:n asiakkaille edelleenlähettämään dataan ja kone siksi näkyi missä näkyi, myös FR24:ssä  :P

 

Jatketaan myöhemmin. Ehkä. Ja jos asia ei mitenkään kiinnosta, niin ei siis kenenkään ole enää pakko avata tätä ketjua....

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilkka on tehnyt sen verran syvällistä tutkismustyötä (sit. Nalle Puhista Tikrun omaa kieltä), että tähän on ainakin meikäläisen tyytyminen. Ja miksei olisi? Kuulostaa sangen järkeenkäyvältä. Näin maallikon näkösektorista.

 

Ja sen verran Ilkalle, etten toki ajatellutkaan kenenkään kiistävänkään koneen olemassa oloa FR.ssä, vaan että se vaan näkyi ja sillä simpleksi. Siksi sitä ihmettelin tietämättömänä. Ja siinäpä se.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jatketaan nyt muutamalla linkillä, kun on alkuun päästy. Selvitellään nyt sitä, mitä tietoa FAA luovuttaa FR24:n ja muiden vastaavien lennonseurantasivujen, kuten Flightawaren käyttöön.

 

Almost all flight tracking services use the same source, the FAA's ASDI (Aircraft Situation Display to Industry) data for all IFR (instrument) flights except those with a "Certified Security Concern" (e.g. Air Force One). I never actually became a subscriber, but started to look into it for a project.

 

The FAA has a nice long Memorandum of Agreement that explains the details (...), but to summarize:

 

    The FAA will provide real-time tracking data to Class One users who need it (currently only airlines operating under part 121 or 135 of the Federal Aviation Regulations and related companies like Sabre).

 

    The FAA will provide tracking data with a 5 minute delay to Class Two users (other aviation businesses like FlightAware).

 

http://www.quora.com/How-do-flight-tracking-websites-have-access-to-that-information

 

Siis FAA luovuttaa ASDI-tietoa, Aircraft Situational Display to Industry, IFR-plaanin jättäneistä koneista ykkösluokan asiakkaille (mm. lentoyhtiöt) ilman viivettä ja kakkosluokan asiakkaille (kuten FR24) vähintään 5 minuutin viiveellä. Tuossa yllä on tekstin sisällä linkki, ( http://www.fly.faa.gov/ASDI/asdidocs/ASDI_MOA_Ver_1.4_07212011.pdf )  josta löytyy yksityiskohtaiset ehdot siitä, kuka on kelvollinen ja millä ehdoilla vastaanottamaan ko. dataa. Ihan kenelle tahansa koneiden sijaintipaikkojen ja lentosuunnitelmien tietoja jne ei tietenkään luovuteta, vaan datan vastaanottajaksi pääsy edellyttää hakemusta, joka tutkitaan. - Koneiden sijaintipaikat löytyvät mm. tutkadatan ja ainakin jatkossa siihen yhdistetyn FAA:N ADS-B-asemien datan perusteella. Koneiden ennalta suunnittelemat reittitiedot löytyvät järjestelmään sisäänjätettyjen IFR-lentosuunnitelmien perusteella, ja ainakin Flightawaressa koneiden reittipisteet saa näkyviin. Näillä perusteilla FR24 ja Flightaware pääsevät jo kohtalaisen pitkälle niillä alueilla, joita FAA valvoo, ja niiden kantomatkojen sisäpuolella, mitkä FAA:n tutkista ja ADS-B-maa-asemista irtoaa.

 

FAA:n ADS-B-maa-asemien sijainnista ja alueellisesta peitosta löytyy artikkeli ja kuva (kuva klikkaamalla isoksi):

 

http://www.ainonline.com/aviation-news/2014-03-04/exelis-ads-b-network-continental-us-nearly-complete

 

Maa-asemia siis on tai on hyvin pian tulossa paitsi manner-USA:n alueelle, myös Puerto Ricoon ja USA:n Neitsytsaarillekin yksi, Havaijin ja Alaskan ja Guamin sekä Saipanin lisäksi. Sitäpaitsi niitä on jo nyt Meksikon lahdella olevilla öljynporauslautoilla (ks. kartta). Guantanamosta ei mainita mitään  ;)

 

Näillä yllämainituilla tavoilla, FAA:n tutkilla (range max 500 km) tai ADS-B-maa-asemien avulla, (myös radiohorisonttirajoitusten takia max 500 km), siellä missä niiden kerrotaan sijaitsevan, ei minun käsittääkseni olisi kuitenkaan suoraan pystytty "näkemään" TBM:n lentoa noin pitkälle Kuuban yli lähelle Jamaicaa. Guantanamo oli enemmänkin heitto...

 

Katsotaan sitten vielä, mitä kilpaileva sivusto Flightaware TBM:n lennosta esitti:

 

http://flightaware.com/live/flight/N900KN/history/20140905/1215Z/KROC/KAPF

 

Sieltä kun klikkaa kohtaa (graph) joko "speedin" tai "altituden" kohdalta, niin tulee näkyviin lennon koko historia minuutti minuutilta. Tarkkaa on, mikäli pitää paikkansa. Ja kartan mukaan myös Flightaware seurasi konetta sinne asti, missä se putosi mereen. VAIKKA Flightawaren omien tietojen mukaan sillä ei ole ainakaan omaa ADS-B-maa-asemaa Jamaikalla päinkään  :-\ Eli tässä olen nyt jonkin aikaa pähkäillyt asiaa, mutten löytänyt sellaista vastausta, mihin olisin tyytyväinen.

 

Kun ei ole tullut seurattua, niin en itse tiennyt, että Flightaware aloitti lentojen seurannan jo ennen FR24:ää ja Flightawarella on noin 450 "omaa", jäsenten ylläpitämää ADS-B-maa-asemaa, toki enemmistö Amerikan mantereen puolella, koska firma on kotoisin Teksasista päin. Jotain uutta sentään oppii.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/FlightAware

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sangen mystistä, että vaikka FR:lla eikä FlightAwarella ole ADS-B - maa-asemia noilla seuduin, koneen liikkeet on saatu taltioitua molempien järjestelmiin. Jostainhan se tieto tulee.

 

Tässä vielä tuo FlightAwaren grafiikka, jossa näkyy selvästi koneen putoaminen.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään