Harri Heikkilä

ATO-käsikirjat Creative Commons -lisenssillä

1 viesti aiheessa

Laitetaan nyt vielä tännekin:

 

http://www.aviastar.fi/ato-manuals-cc/

 

Aviastar Helsinki Oy:lle myönnettiin maaliskuussa 2014 uusien EU-vaatimusten (ns. EASA-FCL) mukainen lentokoulutusorganisaation (ATO, approved training organisation) hyväksyntä. Olimme ensimmäinen suomalainen organisaatio, joka saavutti ATO-hyväksynnän ilman aiempaa JAR-FTO/TRTO -taustaa. ATO-toimiluvan myöntämisen jälkeen olemme saaneet lukuisia tiedusteluja koskien ATO-organisaatiomme toimintakäsikirjoja sekä muuta dokumentaatiota. Yleensä yhteydenotoissa on ollut kyse siitä, että tiedustelija on halunnut ostaa tai muuten hankkia ATO-käsikirjasisällön ja käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa. Jokaisen lentokouluttajan tulee kuitenkin luoda omiin tarpeisiinsa soveltuvat kuvaukset toiminnastaan, käytettävissään olevat resurssit, tavoitteet yms. huomioiden. Tästä syystä emme ole olleet erityisen halukkaita “myymään” pelkkää käsikirjasisältöä.

 

Koska kuitenkin jaamme kasvavan huolen harraste- ja yleisilmailun tulevaisuudesta, olemme päätyneet julkaisemaan ATO-käsikirjojemme sisällön ns. Creative Commons -lisensoituna. Tämä mahdollistaa kenelle tahansa tuottamamme käsikirjasisällön käyttämisen – täysin veloituksetta.

Aviastar Helsinki Oy:n ATO on hyvin kompakti ja kevyeen organisaatioon pohjautuva ns. non-complex -ATO. Myös siihen liittyvä dokumentaatio on hyvin tiivistettyä ja kevyttä. Toimintakäsikirjoissamme esitetyt ratkaisut eivät kuitenkaan ole ainoita mahdollisia – eivätkä välttämättä kaikkiin tilanteisiin parhaita mahdollisia. Nyt julkaistava käsikirjasisältö perustuu kuitenkin kokonaisuudessaan toimiluvan myöntämiseen johtaneessa hyväksyntäprosessissa käytettyyn dokumentaatioon, joten se antanee varsin selkeän kuvan yhdestä tavasta toteuttaa non-complex-ATO.

 

Hieman alempaa löytyvän linkin takaa paljastuva käsikirjasisältö koostuu ORA.ATO.230 mukaisista operations manual A,B,C ja D -osista sekä training manual -käsikirjoista sekä näiden liitteistä, joissa on kuvattu mm. turvallisuudenhallintajärjestelmän (SMS) prosessit sekä muita prosesseja. Käsikirjojen kielenä on englanti. Yrityksemme käyttää projektinhallintaan, dokumenttien jakamiseen ja mm. havaintoilmoitusten tekoon ja käsittelyyn Redmine -ohjelmistoa, jonka kahdennettuna sekä varmuuskopioituna palveluna meille tuottaa Inoi Oy.

 

Pidämme uusia Eurooppalaisia lentolupakirjoja ja lentokoulutusta koskevaa lainsäädäntöä huomattavana parannuksena aiempaan tilanteeseen ja toivoisimmekin, että myös harraste- ja yleisilmailun kouluttajat pystyisivät hyödyntämään toiminnassaan uusia mahdollisuuksia. Erityisesti toivoisimme, että tämä kaikki johtaisi myös harraste- ja yleisilmailun turvallisuustilanteen paranemiseen.

 

Mikäli yhteisösi päättää käyttää nyt julkaisemaamme dokumentaatiota omiin tarkoituksiinsa toivoisimme, että toimitat meille edelleenjulkaistavaksi tehdyt muutokset ja/tai parannukset, jotta ne saadaan myös muiden käyttäjien arvioitavaksi ja käytettäväksi. Mikäli havaitset julkaisemassamme dokumentaatiossa selkeitä virheitä, puutteita tai vaatimuksenmukaisuusongelmia niin toivomme myöskin palautetta, jotta voimme parantaa myös omaa dokumentaatiotamme sekä toimintaa.

 

Mikäli tarvitset apua esim. lentokoulutusorgnisaation ylläpitoon, hallintoon, prosesseihin, koulutuksiin, vastuuhenkilöasioihin tms. niin otathan silloinkin yhteyttä!

 

ATO-käsikirjat löydät täältä!

 

Harri

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään