Jussi Seppälä

FlyBen kapteenin käsiproteesi irtosi laskussa

12 viestiä aiheessa

Birminghamista lähtenyt kone oli juuri laskeutumassa Belfastiin tuulisissa oloissa. Kapteeni sai koneen kentälle ja kovasta laskeutumisesta huolimatta kukaan ei loukkaantunut, BBC kertoo.

 

46-vuotias kapteeni on Flyben mukaan yksi yhtiön kokeneimpia lentäjiä. Hänellä on proteesi vasemman kätensä tilalla.

 

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/vaaratilanne_belfastin_kentalla-24227

 

Kuulostaa melkein huonolta vitsiltä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse vasemman käden käsiproteesin omaavana ja PPL kurssin aikoinaan aloittaneena ja medikaalin hyväksytysti silloin suorittaneena (ei tosin tähän päivään meneessä läpivieneenä) pakko ihmetellä miten tuo on edes mahdollista.

 

Mahdollisesti tällä lentäjällä ei ole ollut sähköproteesia vaan kosmeettinen proteesi joka on tarvinnut jonkun kiinnitysmekanismin itse Yokeen, joka sitten on jotenkin pettänyt. Proteesin irtoamista käyttäjältään pidän kyllä epätodennäköisenä. Itselläni on sähköproteesi ja pystyn sillä pitämään kiinni Yokesta täysin normaalin käden omaavan tavoin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuota myös ihmettelin,vaikka en proteeseista mitään tiedäkään.Taitaapa olla jonkunasteen käännösvirhe tuo. Verkkouutisista lainaus:" Onnettomuustutkinnan perusteella kapteenin käsi irtosi kesken laskeutumistoimenpiteiden ja hän menetti koneen hallinnan. "

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

BBC:n alkuperäisestä artikkelista tuo asia selvisikin: "Shortly before beginning to land the Dash 8 aircraft, the 46-year-old had checked that his prosthetic lower left arm was securely attached to the clamp that he used to fly the aircraft, with the latching device in place."

 

 

Hienoa että maailmalla löytyy ihan ammatikseen lentäviä joilla on käsiproteesi. Suomessa lääkärit ovat ainakin yrittäneet vakuuttaa minut sen mahdottomuudesta (kakkosmedikaali kyllä pienen vakuuttelun ja koelennon jälkeen vaikutti olevan ok).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkoitus ei ollut naureskella asialle, pahoittelen huonoa sanavalintaani. Olin ja olen edelleen vain hyvin yllättynyt siitä, että käsiproteesilla voi lentää ammatikseen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aivan oikein että näitä rajoituksia puretaan. Lentämisessä on enemmän kyse hoksottimista kuin fyysisestä voimasta. Olisimme yhä 1800-luvulla jos maailma ei etenisi tähän suuntaan.

 

T: Kohtalotoveri

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Briteissä on henkilöiden, joilla on käsiproteesi, mahdollista saada myös ansiolupakirja (CPL tai ATPL), vaikkakaan sellaisia henkilöitä ei ole tällä hetkellä neljää enempää. CPL:ää hakevien henkilöiden on useimmiten suoritettava lääketieteellinen lentotesti (Medical flight test, MFT), jossa pystytään osoittamaan paitsi lentokoneen hallinta, myös se, että ko. henkilö kykenee auttamaan matkustajia evakuointitilanteissa.

 

http://www.bbc.com/news/magazine-28785171 (BBC:n artikkeli)

 

Ilmailuviranomaisen sivuilta:

 

Professional Flying

 

Pilots with disabilities who wish to fly professionally will need to undertake an initial Class 1 medical at an Aeromedical Centre (AeMC), as is the case for all Class 1 applicants.  An MFT is likely to be required (as above) with the report submitted to the AeMC who will refer the applicant to the AMS.  During the MFT the applicant will be required to demonstrate that they can assist passengers with emergency egress from an aircraft.

 

http://www.caa.co.uk/default.aspx?catid=2499&pagetype=90&pageid=13835

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

ja Briteissä lentää kaveri advanced-luokan taitolentoa, taitaa olla jo matkalla unlimitediin, ja on kuitenkin vyötäröstä alas halvaantunut kokonaan. Muutamat modifikaatiot cappiin ja taivaalle - ja ihan luvallisesti.

 

Hienoa, että jossain on mahdollista, mutta vähän jännä tuo uutinen kyllä, mahtaa taas olla vain osatotuus...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyseessä on nimenomaan helmikuun tapaus, jonka seloste sisältyy AAIB:n elokuun bulletiiniin, joka julkaistiin vastikään. AAIB:n selosteen tietolähde on lentäjän itse tekemä raportti. AAIB vain toteaa tapahtuneen eikä ota sen enempää kantaa.

 

http://www.aaib.gov.uk/publications/bulletins/august_2014/dhc_8_402_dash_8__g_jecj.cfm

 

Laskeutuminen siis tapahtui puuskaisessa, voimakkaassa sivutuulessa, ja lentäjän piti ottaa oikea käsi pois tehovivuilta saadakseen otteen ohjaimista oikealla kädellä vasemman käden proteesin kiinnityksen irrottua. Samaan aikaan olisi pitänyt kuitenkin säätää myös tehoja, jottei olisi syntynyt pomppua ja sen jälkeistä kovaa laskua. Vaurioita ei tullut, onneksi, mutta kuitenkin jouduttiin yllättävään tilanteeseen, jossa jotakin olisi voinut sattua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään