newsBot

Ilmavoimat kokeili uudistettua taistelutapaansa Joroisissa ja Rissalassa

1 viesti aiheessa

Ilmavoimat kokeili uudistettua taistelutapaansa varusmiesten saapumiserän 1/14 joukkokoulutuskauden päättöharjoituksessa. Varusmiehet, reserviläiset ja henkilökunta kokoontuivat "loppusotaan" Joroisiin, josta joukko siirtyi toiseen tukikohtaan Rissalaan.

 

- Varaudumme poikkeusoloissa käyttämään myös siviilikenttiä ja maantietukikohtia. Tämä on uusi harjoittelutapa, jossa käytetään entistä liikkuvammin kriisiajan tukikohtia. Joulukuussa toteutetaan sama harjoitus Joroisissa talvisissa olosuhteissa, kertoi harjoitusta johtanut Karjalan lennoston komentaja, eversti Ossi Sivén.

 

Päättöharjoituksessa pysytellään yleensä pidempään yhdessä paikassa. Nyt yhdistettiin kaksi harjoitusta yhdeksi isommaksi ja testattiin myös joukkojen siirtymiskykyä poikkeusoloissa. Sivénin mukaan Joroinen sopi tarkoitukseen mainiosti: harjoitusalue palveli tukikohtien ryhmitystä, eikä lähellä sijainnut yhtään isoa asuinaluetta. Rissalassa harjoiteltiin toimimista maantietukikohtaympäristössä ilman kiinteää tukikohtaa.

 

- Kokeilu onnistui hyvin ja saimme hyviä parannusehdotuksia niin harjoituksen suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Liikkuvuuden kehittäminen on edennyt, mutta toki töitä on vielä silläkin saralla, kertoi harjoituksen projektiupseerina toiminut Karjalan lennoston turvallisuuspäällikkö, kapteeni Marko Kontkanen.

 

Kontkasen mukaan aikaisempiin harjoituskonsepteihin tuodut uudet ajatukset, kuten suojauskoulutuksen yhdistäminen joukko-osastoissa, osoittautuivat toimiviksi.

 

Karjalan lennoston järjestämä harjoitus pidettiin 29.5.-6.6. Siihen osallistui kaikkiaan noin tuhat henkilöä. Harjoitukseen osallistui myös Ilmavoimien kansainvälinen yksikkö. Mukana olivat reserviläisinä ne varusmiehet, jotka olivat mukana evaluoimassa yksikköä vuonna 2013.

 

- Kansainvälinen yksikkö oli mukana ensimmäistä kertaa valmiustehtävässä tässä laajuudessa. Yksikkö ei toiminut omana kokonaisuutenaan, vaan henkilöstö oli sijoitettu tukikohdan eri tehtäviin, Kontkanen kertoi.

 

Harjoituksen suunnittelu aloitettiin syyskuussa 2013. Joroisten kunnan asukkaille järjestettiin tiedotustilaisuus maaliskuussa 2014. Tositoimiin päästiin useiden maastontiedustelujen ja mittavien valmistelujen jälkeen.

 

Kuvareportaasi Joroisten tukikohdasta

 

1

 

http://www.puolustusvoimat.fi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään