Ilkka Mäkelä

Ruotsi joutui pyytämään ulkomaisia palonsammutuskoneita apuun

2 viestiä aiheessa

Ruotsissa Salan ja Virsbon välisellä metsäisellä alueella, joka sijaitsee noin 120 km Tukholmasta luoteeseen, on jo jonkin aikaa vallinnut niin hallitsematon maasto- ja metsäpalo, että Ruotsi on ensimmäisen kerran nykyhistorian aikana joutunut toteamaan, etteivät omat voimat ja kalusto riitä, vaan on pyydettävä EU-maista palonsammutuskoneita apuun. Italia on lähettänyt matkaan kaksi Canadair CL-415 SuperScooper-sammutuskonetta ja Espanjasta on ilmeisesti tulossa toiset kaksi. Palon sammutukseen arvellaan menevän silti ainakin kuukausi ja jälkitöihin jopa 2 kuukautta. - Ruotsilla oli näitä koneita harkinnassa 90-luvulla, mutta suuresta palojen yhteismäärästä huolimatta niille ei ollut silloin käyttöä, joten Ruotsi ei niitä hankkinut. Nyt tilanne ja tarve on toinen, koska tällä alueella asuu paljon väkeä, tuulet ovat voimakkaat ja tilanne hyvin vakava. - Näiden koneiden vedensaantimahdollisuudet ovat tässä tapauksessa hyvät, koska sekä Virsbyn että Salan vieressä on sopivia yli 1,5 km pitkiä järvenselkiä, joista sopii käydä hörppäämässä vettä sisään.

 

Det var i förrgår som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick ut med en förfrågan till samtliga europeiska länder om man kunde hjälpa Sverige med vattenskopande flygplan för att kunna släcka branden mellan Virsbo och Sala. I går fick man besked från sin Italienska motsvarighet att de kunde ställa upp med sådana flygplan.

 

– Det här är första gången som Sverige får begära hjälp utomlands för att bekämpa en brand.

 

Det säger Lars-Gunnar Strandberg, expert på naturolyckor på MSB i Karlstad.

 

– Vi hade sådana här flygplan i beredskap på försök under tre år i mitten av 1990-talet.

 

Trots 2 500 bränder under de åren kom de aldrig till användning. Därför införskaffades de aldrig eftersom det ansågs vara för dyrt i förhållande till nyttan.

 

http://fagersta-posten.se/nyheter/nyheter/1.2582871-flygplanen-som-ska-fa-kontroll-pa-elden

 

http://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.9387.html

 

Konetyypistä (nyk. Bombardier 415): http://en.wikipedia.org/wiki/Bombardier_415

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

SVTn tekstitv kertoo, että Italiasta tulossa olevat koneet eivät ole vielä edes lähteneet. Syynä on väärinkäsitys Ruotsin viranomaisten kanssa. Ranskasta tulee kaksi konetta ja niiden odotetaan saapuvan Västeråsiin  kello 20 (LT)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään