Ilkka Mäkelä

Norwegian perusti leasingyhtiön Irlantiin vuokraamaan koneita muille yhtiöille

1 viesti aiheessa

Tj. Kjosin viimeisin veto: Norwegian on perustanut Irlantiin oman leasingyhtiön, joka saatetaan viedä pörssiin myöhemmin. Suunnitelmissa on liisata muille lentoyhtiöille itse ostettuja 737- ja A320-koneita, joiden (siis ulosliisattavien) yhteismäärä saattaa tulevaisuudessa nousta jopa 150 koneeseen, mikä tekisi Norwegianin yhtiöstä yhden viidestä-kuudesta suurimmasta leasingyhtiöstä maailmassa.

 

– Vi har precis bildat ett nytt leasingbolag på Irland. Det ska vi använda för att hyra ut 100–150 flygplan och det ska göra oss till ett av världens fem största flygleasingföretag, säger Björn Kjos.

 

Framför allt är det modellerna Boeing 737 och Airbus A320 som Norwegian kommer att hyra ut. Det är plan som exempelvis används på flygningar inom Europa. Långdistansplanen som Norwegian köper in ska bolaget använda för egen räkning.

 

– Det här kommer att förändra företaget mycket. Redan i år börjar vi leasa ut en del plan och leasing kommer att bli en stor del av verksamheten. Det är ju också där pengarna i flygbranschen ligger.

 

Att tjäna pengar på att hyra ut plan till andra bolag kan naturligtvis vara en lockande idé. För Norwegian har det också varit ett sätt att få ned priset på de plan som bolaget behöver för sina egna flygningar.

 

Flygplanstillverkare som Boeing och Airbus ger betydande rabatter till bolag som gör stora beställningar och det är precis vad Norwegian har gjort. Bolaget har just nu beställningar liggande på 260 plan med option på ytterligare 150.

 

Siis, on tehty suuria tilauksia ja saatu ostettua koneita halvemmalla -> vuokrataan ulos kalliimmalla ja kääritään hillot kotiin ?

 

http://www.svd.se/naringsliv/norwegian-satsar-pa-flygleasing_3717466.svd

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään