Jouni Laukkanen

Lentokone törmäsi vaara-alueeseen.

6 viestiä aiheessa

Eteläisessä Suomessa lentelevät, huomioikaatten AIP:n Supplementin 30/2014 https://ais.fi/ais/aipsup/Sup/S2014/EF_SUP_2014_030_en.pdf mukainen vaara-alue D364 Räyskälän lentopaikan ympärillä.

 

Alue aktivoitiin tänään aikaisin aamulla ja annettiin olla voimassa klo 20 UTC saakka, vaikka kilpailupäivää ei edes tullut. NOTAMoitu vaara-alue on sikäli hankala valvomattomassa, ettei sinne saisi mennä edes aktiivisen toiminnan ulkopuolella (tässä tapauksessa ohjeet toisenlaiseen menettelyyn on annettu), mutta WGC2014:n järjestäjät voisivat kyllä keskittyä vastaisuudessa deaktivointiin. Saattaa olla, että viranomaistahot tekevät jopa hienoisia ylilyöntejä asian tiimoilta, kun kuvittelevat siellä olevan jotain erityisen vaarallista. Raportteja ainakin väsätään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hmm.

 

TRIGGER NOTAM - AIP SUP 30/2014 WEF 22 JUN 2014. TEMPO DANGER AREA EF D364 RAYSKALA ACT
LOWER: SFC UPPER: FL065
FROM: 22JUN14 0500 TO: 06JUL14 2000 (A1479/14) 

 

Tuo trigger-notami ilmeisesti on "linkki" itse tuohon supplementtiin? Muutenhan jos katsoo vain notamit, saattaa nuo jotkut pidemmän aikaa voimassa olevat AIP-supplementit jäädä huomaamatta, kun notamit ovat  voimassa vain suhteellisen lyhyen aikaa..?

 

Mielenkiintoisesti esim. SkyDemon näyttää vaara-alueen kartalla mutta sanoo tuon vaara-alueen olevan voimassa H24 tuonne heinäkuun kuudenteen asti, koska ilmeisesti se ottaa tuon voimassaolon tuosta triggeristä..

 

Toinen mielenkiintoinen pointti on että tuo skydemon piirtää alueen ympyränä joka on 9 mailin säteellä kentän ympärillä. Liekö nuo jotenkin eri tavalla koodattu sähköisissä järjestelmissä tuohon pdf:ään verrattuna? Toki tuo ympyrä taitaa olla juuri tuon koordinaatein määritellyn neliön ulkopuolella (miksihän tuo pdf:ssä määrätty alue on yleensäkään kulmikas? Luulisi että "9 mailia kentän ympärillä" olisi helpompi lentäjän hahmottaa kuin neljä koordinaattia numeroina..?

 

Nimim. maailma muuttuu ja pelit ja vehkeet..

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis tälleen

 

[ attachment removed / expired ]

 

piirtelin tuota omaan karttaani ja se näytti olevan aikalailla niiden pituus-leveyspiirien mukaan. Noin silmämääräisesti.

 

t. TImo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jep. Skydemonissa se on siis kuten alla. Turvalliseen suuntaan kirveellä veistäen tuo ympyrä näyttäisi rajaavan sisäänsä tuon koordinaatein määritellyn neliön.

 

[ attachment removed / expired ]

 

On muuten ihan hemmetin asiallinen vfr-softa ipadille. Kerrankin joku on miettinyt käytettävyyttä ja lopputulos on varsin pätevä. Miinuksena varsin suolainen päivityshinta, tosin Veijo Jeppesenin hinnoitteluun tottuneillehan tuo on halpa.

 

//Tuomas

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miksihän tuo pdf:ssä määrätty alue on yleensäkään kulmikas? Luulisi että "9 mailia kentän ympärillä" olisi helpompi lentäjän hahmottaa kuin neljä koordinaattia numeroina..?

 

Nimim. maailma muuttuu ja pelit ja vehkeet.

 

Maailma muuttuu ja kehitys kehittyy...paitsi tutkajärjestelmissä.

 

Finavian käyttöön on aikoinaan hankittu ranskalaisen Thalesin TopSky-tutkaesitysjärjestelmä, jonka avulla tutkilta saatu raakadata muunnetaan tutkaruudulle visuaaliseen muotoon. Softan avulla ruudulla ei näy enää pelkät koneiden trackit, vaan lennonjohtajat voivat lisäksi mm. valita haluamansa karttapohjat näkyviin.

 

Valitettavasti tämä softa ei ymmärrä lainkaan pyöreitä muotoja, joten tähän asti ne on mallinnettu monikulmioina (=työlästä eikä kovin eksaktia, koska monikulmio on aina approksimaatio). Tämän rajoituksen takia tulevaisuudessa ympyrät ja kaaret ovat katoamaan päin ilmatilojen, kuten vaara-alueiden, muodoissa. Esim. tulevan marraskuun isossa ilmatilauudistuksessa ei pyöreitä muotoja enää esiinny.

 

-m

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

NOTAMoitu vaara-alue on sikäli hankala valvomattomassa, ettei sinne saisi mennä edes aktiivisen toiminnan ulkopuolella (tässä tapauksessa ohjeet toisenlaiseen menettelyyn on annettu), mutta WGC2014:n järjestäjät voisivat kyllä keskittyä vastaisuudessa deaktivointiin.

Mitä tarkoittaa tuo "ei saa mennä aktiivisen toiminnan ulkopuolella"? Jos aluetta ei ole aktivoitu, niin eikö se ole silloin käytössä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään