newsBot

Länsi-Suomea tervehtivä Hornet-hävittäjien osasto käynnistää Ilmavoimien uudistuksen

1 viesti aiheessa

Puolustusvoimien rakenneuudistuksen viimeisen vaiheen täytäntöönpano Ilmavoimissa alkaa kesäkuun alussa. Satakunnan lennoston Hornet-hävittäjien uudelleensijoittaminen käynnistää henkilöstö- ja kalustosiirtojen ketjun, joka jatkuu vuoden loppuun saakka.

 

1

 

Puolustusvoimia kauttaaltaan uudistava rakennemuutos vaikuttaa Ilmavoimien henkilöstöön ja tukikohtarakenteeseen erittäin laajasti. Ilmavoimien joukko-osastojen määrä supistuu seitsemästä neljään ja puolustushaaran kokonaishenkilöstömäärä putoaa noin 3000 henkilöstä noin 2000 henkilöön. Vuosien 2013-2015 aikana lähes 1000 Ilmavoimien työntekijää on siirtynyt tai siirtyy uuteen tehtävään. Heistä noin 600 muuttaa myös uudelle palveluspaikkakunnalle.

 

Rakenteellisesti Ilmavoimat siirtyy kolmen hävittäjälennoston mallista kahden hävittäjälennoston malliin ja kolmen Ilmavoimien koulun toiminta keskitetään yhteen puolustushaarakouluun. Suomen ilmapuolustuksen johtaminen keskitetään Ilmavoimien esikuntaan Tikkakoskelle muodostettavaan valtakunnalliseen Ilmaoperaatiokeskukseen.

 

Myös huolto- ja logistiikkajärjestelmä uudistuu, kun kaikkien puolustushaarojen materiaalilaitokset lakkautetaan ja toiminnot liitetään osaksi 1.1.2015 perustettavaa Puolustusvoimien Logistiikkalaitosta.

 

Joukko-osastot organisoidaan uudelleen kesän aikana

 

Ilmavoimien joukko-osastojen uudelleen organisointiin liittyvät kalustosiirrot käynnistyvät Pirkkalan tukikohdasta, kun Hävittäjälentolaivue 21 lakkautetaan vaiheittain ja Hornet-hävittäjät lennetään kesäkuun aikana Karjalan lennostoon Rissalaan sekä Lapin lennostoon Rovaniemelle.

 

Tikkakoskella toimivan Tukilentolaivueen yhteys- ja kuljetuskonekalusto siirretään puolestaan Pirkkalaan Hornet-laivueelta vapautuviin tiloihin. Laivueen tiloihin on lisäksi jo siirtynyt Hallin varuskunnassa toiminut Ilmavoimien Koelentokeskus, joten Hornet-toiminta Pirkkalassa jatkuu myös tulevaisuudessa. Arviolta 10-20 prosenttia Ilmavoimien Hornet-hävittäjien lennoista toteutetaan jatkossakin Pirkkalan tukikohdasta.

 

- Koelentotoiminnan lisäksi Pirkkalasta toteutetaan harjoitus- ja päivystystoimintaa, joten Hornet-hävittäjät ovat myös tulevaisuudessa tuttu näky Tampere-Pirkkalan tukikohdassa, Satakunnan lennoston komentaja eversti Pauli Rantamäki toteaa.

 

- Hävittäjien päivittäinen lentotoiminta tukikohdassa vähenee, mutta Tukilentolaivueen kuljetus- ja yhteyskonekaluston siirto Tikkakoskelta Pirkkalaan tuo mukanaan runsaasti uudenlaista lentotoimintaa Casa-, Learjet- ja Pilatus-kaluston käyttöön liittyen. Lennoston rooli muuttuu kuljetus- ja tutkimuslentopainotteiseksi, Rantamäki tiivistää.

 

Tikkakoskelle Ilmavoimien koulutuskeskittymä

 

Uudistus muuttaa merkittävästi myös puolustushaaran koulutusrakennetta. Ilmavoimien kolmen koulun päätoiminnot keskitetään Ilmasotakouluun Tikkakoskelle, jonka asema puolustushaarakouluna vahvistuu.

 

2

 

Ilmavoimien koulutus keskittyy rakenneuudistuksen myötä entistä vahvemmin Tikkakoskelle, kun kolmen Ilmavoimien koulun toiminta keskitetään Ilmasotakouluun.

 

Kuoreveden Hallissa toiminut Ilmavoimien teknillinen koulu lakkautettiin 31.12.2013 ja toiminnot on siirretty Tikkakoskelle. Viimeinen vaihe koulujen yhdistämisessä on Kauhavan Lentosotakoulun toimintojen siirto Tikkakoskelle. Henkilöstö ja Hawk-suihkuharjoituskoneet siirtyvät Pohjanmaalta Keski-Suomeen vuoden lopulla ja koulu lakkautetaan 31.12.2014.

 

Hävittäjälentolaivue 21 viimeisessä ilmataisteluharjoituksessa

 

Ilmavoimien tukikohtia myllertävä puolustusvoimauudistuksen viimeinen vaihe käynnistyy 6. kesäkuuta, jolloin Satakunnan Lennoston Hävittäjälentolaivue 21 suorittaa viimeistä kertaa lentokoulutusohjelman mukaisen ilmataisteluharjoituksensa. Harjoituksessa lentää kahdeksasta kymmeneen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää.

 

Harjoituksen paluulennolla Hornetit ylittävät Porin noin klo 11.00 ja Tampereen noin klo 11.15, jonka jälkeen ne tulevat laskuun Pirkkalaan noin klo 11.20. Koneet lentävät 300-1500 metrin korkeudessa noin 550 kilometrin tuntinopeutta.

 

- Samalla haluamme kunnioittaa ja muistaa Ilmavoimien arvokkaita perinteitä ja toimintaa niissä kaupungeissa, joiden yli lennetään, toteaa osastoa johtava Hävittäjälentolaivue 21:n komentaja, majuri Tuukka Elonheimo.

 

Aikatauluihin liittyy säävaraus.

 

 

 

 

http://www.puolustusvoimat.fi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään