Kai Mecklin

Kauhavalle ilmailumuseotoimintaa?

11 viestiä aiheessa

Tässäpä rakas huolenaihe. Samalla löytyisi huoltohalleista entisöintitilaa, lämmitetyt hallit ja historiallinen miljöö. Vähän niin kuin maksipostikortti, jossa merkki, leima ja kortin aihe käyvät yksiin.

Aarteet voisi haalia kaikki yhteen paikkaan ja muodostaa niistä museopedagogisesti looginen kokonaisuus. Vaan tuskinpa onnistuu, this is Finland.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hieno idea säilyttää koneita historiallisessa miljöössä. Sopii kuin nenä päähän. Mukana hengessä ja taloudellisin panoksin (sen mitä kukkaro antaa myöden).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko kukaan vielä väläyttänyt Malmin siirtoa Kauhavalle? :P

Joo, siinä samassa hankkeessa jossa Hgin rautatieasema siirretään Seinäjoelle. On enemmän vapaata kapasiteettia.

 

t. Timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mallia Söderhamnista, Kauhavallekin ”Lentokaupunki”?

     

Kävin heinäkuun alussa 2012 Ruotsissa Söderhamnin ilmailumuseossa. Söderhamnin ilmailumuseo tunnetaan  nimellä ”Söderhamn/F15 flygmuseum”. Se sijaitsee hiljattain lakkautetulla Sandarnen lentokentällä muutaman kilometrin päässä Söderhamnin kaupungista kaakkoon, lähellä Pohjanlahden rantaviivaa. Museo on sikäli merkittävä, että se esittelee lähes ainoastaan tämän vuonna 1998 lakkautetun tukikohdan kalustoa ja toimintaa, kuten tämän mielenkiintoiseksi käyntikohteeksi osoittautuneen ilmailumuseon toiminta-ajatuskin on. Sandarnen lentokenttäalue on nykyään yrityspuistona ja nimeltään ”Flygstaden” eli suomeksi vaikkapa ”Lentokaupunki”. Siellä on monenlaista yritystoimintaa, jonka ”kruununa” sanoisin tuon mainion ilmailumuseon olevan.

 

Söderhamnin ilmailumuseo on perustettu Ruotsin ilmavoimien entiseen tukikohtaan. Siellä toimi F15 -lennosto jo 1940-luvulta lähtien. Lennosto lakkautettiin siis v. 1998 ja museo perustettiin lennoston yhteen vanhaan lentokonehalliin ja toimistorakennukseen. F15:n perinneyhdistyksen sihteeri Lars-Erik Larsson oli päivystysvuorossa paikalla oppaana ja hänen kanssaan kiersimme koko museon läpi Lars-Erikin kertoessa lennoston ja koneiden vaiheista. Juttelimme myös lentokenttien lakkauttamisesta ja kerroin olleeni valitettavasti tuona juhannuksena viimeistä kertaa Kauhavan Lentosotakoululla lentonäytöksessä. Tein Söderhmanin vierailusta artikkelin Feeniksin numeroon 2/2013.

 

Kirjoitin seuraavasti Feeniksiin: ”Söderhamnin kenttä, jossa säännöllinen siviililiikenne alkoi 1983 ja jolloin matkustajaterminaali rakennettiin, on hiljattain lakkautettu myös siviilikenttänä ja yhtäläisyyttä Kauhavan kohtaloon löytyi. Nimittäin v. 2004 Söderhamn kilpaili Kauhavan kanssa yhdessä vaiheessa yhteiseurooppalaisen lentokoulutuskeskuksen sijaintipaikkana, kertoi Larsson. Kumpikaan kaupunki ei sitä saanut ja lopputulos on molempien kenttien osalta murheellinen. Sen totesimme yhdessä ja mietimme mitä tuleman pitää. Söderhamnissa on siis saatu aikaan hieno ilmailumuseo sekä yrityspuisto "Flygstaden", mutta mitä Kauhavalle? ”

 

Niin, pitäisikö ottaa oppia ja mallia naapurista? On todella mainiota, että Kauhavan Lentosotakoulun alueelle saadaan uutta yritystoimintaa. Kauhavan upeita perinteitä kunnioittaisi myös kyllä jonkinlainen ilmailumuseotoiminta. Mikäs sen parempi ja vetovoima säilyisi. Vaikka varsinaista ilmailumuseota ei ainakaan aluksi tulisikaan, vaan esim. huonokuntoisten nyt hankalissa ja huonoissa tiloissa säilytettävien koneiden entisöintiä, niin tämä Kai Mecklinin esiintuoma ajatusmalli on hieno ja varteenotettava. Kuten edellä olevissa postauksissa todetaan, Kauhavan 85-vuotiset perinteet ja upea miljöö olisi aivan loistava paikka tuollaiselle toiminnalle, aivan kuten Söderhamnikin vanhoine, mutta hyväkuntoisine 1940-luvun halleineen. Samalla poistuisi se huutava lisätilan tarve, mitä ”Meku” edellä pohtii.

 

Toivotaan parasta mahdollista lopputulosta!

 

Tässä linkkejä naapuriin:

 

http://www.flygstaden.se/#

 

http://www.soderhamnflygmuseum.se/

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tulee mieleen Berliinin Gatow ja Luftwaffenmuseum. Miljöö on molemmissa mitä parhain, museoesineet voisi täällä suojella vähän paremmin. :)

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kauhava on ilmailumuseopaikaksi loistava, parempaa miljöötä saa Suomesta etsiä. Mutta kaikkien museoiden kokoelmakeskupaikaksi Kauhavasta ei mielestäni ole. Kauhava on sen verran kaukana kaikesta, että kaluston kuljetuskustannukset olisivat kovat. Paljon keskeisempi paikka kokoelmakeskukselle olisi Lahden vesivehmaa.

 

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Malmille tätä varastotoimintaa on alettava ajamaan, ja Vesiksen ja Hallin portin kamat samaan kuormaan - mitä nopeammin sen parempi!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moi

Kun viime viikonloppuna palasin Hansin Jukkaa katsomasta, tuli kanssa mieleeni tuo Kauhava. Sen alueen yrittäjät vetävät kyllä Suomen kansaa puoleensa, jos katsoo kävijämääriä.  ;)

HS

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään