Ilkka Kangastalo

Matkustaja perillä mutta laukku ei. Korvauksia?

8 viestiä aiheessa

Kolleegalle sattui sama tilanne viikon sisään kahdesti: menomatka Lappiin työmatkalle, laukut eivät tulleet perille samalla lennolla (ei ollut tietoa jäikö kuutioista vai painosta kiinni, molemmilla lennoilla oli ATR ja täysi kone).

Kentältä pitäisi mennä ulkotöihin mutta kun varsinaiset työvaatteet ovat vielä matkalla. Kummallakin kerralla laukku tuli saman päivän iltana.

 

Tässä tilanteessa lentoyhtiö on jonkin verran korvausvelvollinen. Nyt kiinnostaisikin esimerkit siitä, miten paljon on korvattu. Onko maksettu esim talvitakki tai -kengät, jos todistetusti on ollut pakko olla ulkona töissä?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuluttajavirasto:

"Lentomatkustajalla on oikeus lentoyhtiön maksamaan korvaukseen, jos matkatavarat viivästyvät, katoavat tai vahingoittuvat. Korvauksen enimmäismäärä on noin 1220 €. Tarkka yläraja on 1000 erityisnosto-oikeutta ja sen arvo euroissa määräytyy päivittäin Kansainvälisen valuuttarahaston määrittelemän SDR-yksikön (Special Drawing Right) arvon mukaan.

Menolento:

Voit vaatia lentoyhtiöltä korvausta välttämättömistä hankinnoista, esim hygieniatuotteista ja vaatetuksesta, joilla selviät odotuksen ajan matkakohteessa. Matkustajalla on velvollisuus minimoida aiheutuneet kustannukset, joten käytännössä vaatevarastoa ei voi uusia.

 

Jotkut lentoyhtiöt tarjoavat välttämättömyystarvikepakkauksen tai antavat etusetelin (voucher), jolla voi tehdä välttämättömimmät hankinnat.

 

Kun viivästynyt matkatavara on toimitettu, tee 21 vuorokauden kuluessa kirjallinen korvausvaatimus taloudellisista menetyksistä. Liitä lentoyhtiölle osoitettuun vaatimukseen jäljennös PIR-lomakkeesta sekä kuitit aiheutuneista välttämättömistä hankinnoista.  Merkitse kuitteihin, mitä olet hankkinut. Säilytä itselläsi kopio kuiteista.

 

Lentoyhtiö ei ole vastuussa matkatavaran viivästymisestä, jos se pystyy näyttämään toteen ryhtyneensä vahingon välttämiseksi kaikkiin toimenpiteisiin, joita siltä voi kohtuudella edellyttää. Vahingonkorvausta ei yleensä saa esimerkiksi sääolosuhteiden, turvallisuusriskien tai lakon aiheuttamien viivästysten takia. Lentoyhtiön täytyy kuitenkin pystyä osoittamaan viivästyksen syy ja perustelemaan oma toimintansa tilanteessa. "

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Matkavakuutus pitäisi korvata tässä tilanteessa käsittääkseni melko hyvinkin ko. ostokset. Itsellämme jäi laukut jälkeen vuosi sitten Euroopan reissulla ja kävimme ostamassa vaatetusta, alusvaatteita, sukkia ja hygieniatuotteita. Kaikki korvattiin vakuutusyhtiön toimesta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Matkavakuutus pitäisi korvata tässä tilanteessa käsittääkseni melko hyvinkin ko. ostokset. Itsellämme jäi laukut jälkeen vuosi sitten Euroopan reissulla ja kävimme ostamassa vaatetusta, alusvaatteita, sukkia ja hygieniatuotteita. Kaikki korvattiin vakuutusyhtiön toimesta.

Minun vakuutus korvaa välttämättömyystarvikkeiden hankintaa enintään. 85 €/alkava vuorokausi, max. 5 vrk. Työnantajan vakuutus taas korvasi 70% hankintakuluista vakuutusmäärään (1500€) saakka. Eli ei se vakuutusyhtiökään mikään avoin piikki ole. Lentoyhtiöltä lienee helpompi saada kaikki välttämättömät kulut kuin vakuutusyhtiöstä...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä tapauksessa ilmeisesti kyseessä on siis ihan ansiotyö (ellei työvaatteilla tarkoitettu lumitöitä joita tehdään sairaan anopin talolla). Työvälineiden osalta yleensä paras paikka saada korvausta on suoraan niihin liittyvä vakuutus, ja monessa tavallisessa vakuutuksessa on rajoituksia työvälineiden osalta. Myös business-luottokorttien matkavakuutuksista on myöhästymistapauksissa korvattu korvaavien työvaatteiden osto (tosin maininnalla että kun kyseessä ei ole lopullinen hukkuminen tai tuhoutuminen ei piikki ole auki vaan pitää noudattaa kohtuullisuutta hinnan suhteen, ts. ostettava se millä pärjää, ei välttämättä vastaavaa mikä on laukussa tulossa).

 

Lentoyhtiön korvausvelvollisuudesta ko. tilanteessa ei ole hajua, mutta vahva luulo on että työväline tuo vähintäänkin haastavuutta asiaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Syksyllä kävin klm lennolla romaniassa aaltolentoleirillä. Vaatetta oli kuin naparetkeläisillä. Lento 4 tuntia myöhässä, laukku 3 päivää myöhässä.

Lennon myöhästyminen oli tiedossa jo tultuani lentokentälle, mutta minua ei suostuttu routtaamaan toiselle yhtiölle ekalle legille. Kysellessäni korvauksia myöhästymiseksi minulle kerrottiin syyksi pyörätyolilla liikkuvan vammautuneen matkustajan auttaminen koneeseen. Täyttä valhetta, tuleva lento oli jo pari tuntia myöhässä...

Matkatavaraa piti vielä aamuyöstä kysellä Romaniassa tunti.

Oli vähän vaikeaa löytää yhtäkkiä toppavaatteita, mutta sain aikaan laskua 380 euroa, toppatakki, toppahousut, tpaitoja, kengät, lakki, hanskat pitkiä kalsareita ei löytynyt, joten jotkut puvillahousut ja fleesepusero. Kaikki vähän pieniä.

 

Klm ei vastannut kahteen ensimmäiseen korvauskyselyyn lainkaan, lopulta kahden kuukauden aktiivisuuden jälkeen sain vaatekuluistatäyden korvauksen, mutten tietenkään shoppailuun käytetystä ajasta. Myöhästymisestä väitettiin force majouriksi (siis se pyörätuolijuttu) mutta ihan "hyvän tahdon" eleenä sain satkun lahjakortin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joulukuussa 2013 Lento matkalaukun ja suksipussin kanssa VAA-HEL-MUC ja suksipussi ei sitten tullut perille. Positiivista oli että SMS viesti kertoi ennen ensimmäisen laukun tuloa hihnalle että toinen laukku on edelleen Helsingissä ja tulee iltakoneella. Siitä sitten Finskin tiskille täyttämään lappusia. Saksaisella tehokkuudella tyttönen täytteli kaikki laput ja etsi Itävallassa olevan hotellin osoitteen. Sain mukaan survival packin ja 80 EUR arvoisen visaelectron kortin. Sukset tulivan seuraavan päivänä hotellille.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään