Mika Laakso

Punaisten lentokoneita Näsijärven jäällä 1918

5 viestiä aiheessa

Kyösti Partonen on tätäkin taustaa tutkinut ja kirjoittanut Suomen Ilmavoimat 1918-27 -kirjan sivulle 28 kuvatekstiksi: Punaisten Nieuportit Tampereen Naistenlahden lentoaseman edustalla maaliskuussa 1918. Vasemmalla Nieuport 10 sarjanumero 755 ja oikealla Nieuport 21, sarjanumero 1325. Hävittäjässä on DUKS-tehtaalle tyypilliset kokardit ja tiedustelukoneessa Lebedevin logo. Hävittäjä on tuo oikeanpuoleinen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Samainen kuva on myös Aarne Bremerin kirjassa Ilmavoimien osallistuminen Suomen vapaussotaan vuonna 1918 (Selässä muodossa: Ilmavoimat vapaussodassa 1918) (Otava, 1934). Siinä näkyy vasemman koneen pyrstökin kokardeineen. Kirjassa selostetaan lisäksi ko. koneiden historia: toimitus Viipurista Tampereelle helmi-maaliskuun vaihteessa, niiden käyttö (tiedustelu, lentolehtiset, pommit), tiedustelukoneen alasampuminen (tai moottorin kiinni leikkaaminen?) ja pakkolasku valkoisten puolelle (Lylyssä 18.3.) sekä hävittäjän joutuminen valkoisille Naistenlahdessa Tampereen valtauksen yhteydessä.

 

Kirjassa myös lainauksia K.V. Kaukovallan kirjasta Tampereen seudun kapinahistoria.

24.3.: ...Huomispäivänä näet aiotaan lentäjä panna nakkelemaan pommeja piirittäjän niskaan, ja kun epäillään tavallisten räjähdyspommien riittävää tehokkaisuutta, annetaan lentäjän pudotettavaksi kaasupommeja ja siten myrkytetään piirittäjien joukot...

 

Näin ei tainnut käydä, ja 31.3. ...kerrotaan lentokoneesta pudotetun lentolehtisiä, jotka ovat sisältäneet. "Kaksi ketjua, kaksi päivää. Rahja."

 

Jälkimmäisen tosin taisi suorittaa jo jokin muu (Helsingistä?) kone.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suomen Ilmavoimat 1918-27 -kirjan mukaan tuli D64/18. Valkoiset saivat koneen sotasaaliiksi Lylyjärvellä 17.3.1918. Kiepsahti Santahaminassa ympäri 23.2.1919, jonka seurauksena poistettiin käytöstä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään