Harri Heikkilä

Trafi uutisoi harrasteilmailun turvallisuudesta

3 viestiä aiheessa

http://www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/2487/rutiinien_hiomisesta_ja_koulutuksen_tehostamisesta_laake_harrasteilmailun_turvallisuuden_parantamiseen

 

Rutiinien hiomisesta ja koulutuksen tehostamisesta lääke harrasteilmailun turvallisuuden parantamiseen

31.1.2014 8.51

Suurimmat ongelmat harrasteilmailun turvallisuudelle kiteytyvät siihen, että lentoon lähdetään liian heppoisin perustein, sakkauksen lainalaisuuksia ei tunneta eikä konetta osata oikaista sakkaustapauksessa, tiivistää Trafin johdolla harrasteilmailun turvallisuutta pohtinut työryhmä.

 

Lääkkeiksi näihin ongelmiin ehdotetaan koulutusmateriaalin laadunvarmistusta, tiedottamisen lisäämistä sekä kertauskoulutusvaatimusten tarkennuksia ja lisäyksiä. Lisäksi kaikille lennonopettajille ehdotetaan tehtäväksi uusintatarkastuslento, jotta heidän osaamisestaan ja vastuustaan asennekasvattajina voidaan varmistua, ja myös toimijoiden auditiointia ehdotetaan laajennettavaksi perusteellisen kuntokartoituksen suuntaan.

 

Kehityskohteet hiottu ja vastuutettu konkreettisiksi tehtäviksi

Havaittujen epäkohtien työstämistä varten asiat on konkretisoitu ja vastuutettu ns. työkorttien alle järkevänkokoisiksi kokonaisuuksiksi. Kehitysalueita on luokiteltu useampia mm. koulutuksen tehostamisesta rutiinien parantamiseen ja lennon valmisteluun. Niin ikään sääolosuhteiden tuomiin haasteisiin sekä sakkauksen tunnistamiseen ja sen hallintaan liittyviä kehitystarpeita löytyi useita.

 

Työryhmä listasi myös avoimia, harrasteilmailun turvallisuuteen vaikuttavia asioita, jotka vaativat vielä taustatyötä korjaavien toimenpiteiden hahmottamiseksi.

 

Ryhmän tekemät ehdotukset korjaaviksi toimenpiteiksi rajoittuvat säädösmuutosten osalta ultralentäjiä koskeviin säädöksiin, mutta ryhmän löydökset sinänsä soveltuvat kaiken harrasteilmailun turvallisuuden parantamiseen.

 

Työryhmän taustaa

Toukokuussa 2013 työnsä aloittaneen ryhmän toimeksiantona oli tuoda esille konkreettisia toimia harrasteilmailun turvallisuuden parantamiseksi ja samalla löytää vastuutahot eri turvallisuustoimien toteuttajille. Trafin lisäksi ryhmään kuuluivat Onnettomuustutkintakeskus, Suomen Ilmailuliitto ja Suomen Moottorilentäjien Liitto.

 

Lisäksi Trafi kartoitti harrasteilmailijoiden omia näkemyksiä turvallisuuden parantamisesta verkkokyselyllä kesällä 2013.

 

Työryhmän loppuraportti on luettavissa Trafin nettisivuilta www.trafi.fi/turvallisuus/analyysitoiminta/analyysit.

 

Viime vuosi oli harrasteilmailijoille synkkä. Harraste- ja yleisilmailun onnettomuuksia tapahtui vuonna 2013 yhteensä 10 ja vakavia vaaratilanteita 41. Onnettomuuksissa menehtyi yhteensä 7 henkilöä.

 

 

 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Jukka Hovi, p. 029 534 5213, jukka.hovi(at)trafi.fi

osastonjohtaja Heli Koivu, p. 029 5346 200, heli.koivu(at)trafi.fi

 

 

Ja linkki itse muistioon, joka asiaa käsittelee: http://www.trafi.fi/filebank/a/1391149115/ce0e870d5e3360c64025cc6c434c0bdb/14092-Harrasteilmailun_turvallisuuden_loppuraportti.pdf

 

Harri

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lupakirjan ja takastuslentohintoihin on siis odotettavissa tuntuvia korotuksia, siihen nämä tiukennukset johtaa.

 

Se johtaa taas siihen, ettei lentäjillä ole varaa lentää rutiinia kohdalleen, rutiinin puute puolestaan johtaa onnettomuuksiin.

Lentämisessä esim ."tuntemukset", kuten pöhinät ja sihinät koneen ympärillä ovat iso-osa rutiinia, jolla tunnistaa esim.

sakkauksen lähestymisen ilman jatkuvaa mittareiden tuijottamista. Sama koskee ohjaimien vedon ja löysyyden rutiini-

tunnistuksessa (nämä ovat vain muutamat esim.rutiineista).

 

Vähän lentävää voidaan verrata vähän autoilevaan, joka etsii ajaessaan käyttövipuja, polkimia, vaihdekeppiä ja muita namikoita

unohtaen ajamisen ja liikenteen seuraamisen välillä vaarallisen pitkäksi matkaksi ja ajaksi.

 

Olen lueskellut noita onnettomuusraportteja jotka kertoo ultrakoneiden teknisistä puutteista, kuten sakkausvaroittimista

ja niiden toimimattomuudesta, jos sakkausvaroitus ei kerro ajoissa suureksi kasvaneesta kohtauskulmasta ohjaajalle, ei ihme

jos puutteellisen lentorutiinin omaavia löytyy pusikoista koneineen.

 

Toinen ongelma näyttäisi olevan ylikuormaaminen, joka on kiinteästi yhteydessä edellä kirjoitettuun. Tuntuu siltä että ultrat sopivat

paremminkin yksinlentämiseen suomalaiselle lihaksikkaalle lihansyöjälle, jotka vieroksuvat bambukuorta päivällisellä.

 

T. X-lentäjä

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään