Veli Hämäläinen

Ambulanssihelikopteri putosi Norjassa - kaksi kuoli

15 viestiä aiheessa

Voimalinjaanhan tuo meni. Paikalla oli sumuista ja kosteaa. Anders, anestesialääkäri, tuli minulle tutuksi monien kurssien ja koulutuksen kautta. Hän oli innokas edistämään ensihoitoa ilmailussa. Vaimo ja 2 pientä lasta jää kaipaamaan. Kyllä vetää mielen matalaksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

voi varjele. Tällasia uutisia ei lue mielellään, mistään, eikä koskaan. Jotenkin tuntuu vielä ironisemmalta, että kyseessä oli ambulanssikopteri.

 

Osanottoni perheelle ja ystäville.  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Norjassako ei ole samanlaista käytäntöä kuin täällä Suomessa, että pelastuslaitos/poliisi osoittaa helikopterille turvallisen laskeutumispaikan?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

  Enpä tiedä tuosta käytännöstä yhtikäs mitään,mutta olisi kummallista jos ei lääkintäkopterilla ole "maahenkilöstöä" jaksolla varmistamassa turvallista operointia! Laskupaikka kun on joka kerta uusi ja tuntematon + sääolot mitä kulloinkin   :(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Norjassako ei ole samanlaista käytäntöä kuin täällä Suomessa, että pelastuslaitos/poliisi osoittaa helikopterille turvallisen laskeutumispaikan?

 

Paikalla oli odottamassa kopterin tuloa sekä poliisi että palomiehiä, jotka yrittivät radioyhteyttä kopteriin, mikä ei jostain syystä onnistunut. Yrittivät vielä käsimerkeilläkin. Tässä NRK:n jutussa puhutaan sekä digitaalisista että analogisista yhteyksistä, joissa molemmissa on ollut ongelmia. Syy tämänkertaisiin ongelmiin ei ole selvillä.

 

NRK.no käännös englanniksi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Norja on siirtymässä digitaaliseen kommunikaatioon, vrt Virve Suomessa. Mutta vuoristoisen maaston vuoksi digitaalisia lähettimiä ei ole asennettu vielä joka paikkaan. Tämän vuoksi monet yksiköt käyttävät varalta vanhaa VHF radiota.

 

Norjan geografian vuoksi helikopteri on usein ensimmäisenä paikalla. Tämän vuoksi pilotit tekevät lähes aina oman ratkaisun laskeutumispaikasta, tietenkin yhteistyössä pelastajan/lentoavustajan kanssa. Toki valmiiksi merkitty kelpaa.

 

Pilotit ovat erittäin kokeneita. Tässä vähittäisvaatimukset ennenkuin paikkaa voi edes hakea. http://www.luftambulanse.no/krav-til-flygere-ambulansehelikopter

 

Itse olen töissä Norjassa ambulanssilentokoneessa hoitajana. Se on todettava, että sää ja maasto asettaa paljon haasteita tälle toiminnalle. Ja tuttu mies poistui eilen rivistä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kerrassaan ikävä tapahtuma.  :(

 

Sinänsä en halua spekuloida onnettomuuteen johtaneilla syillä. On onnettomuustutkinnan ammattilaisten tehtävä selvittää, mitä meni vikaan ja mitä tästä voidaan oppia jotta näin ei kävisi uudelleen. Kuten kaikki tiedämme, useimmiten onnettomuuteen ei johda yksi syy vaan se on useamman pieleen menneen asian / väärän päätöksen summa.

 

Tullut tässä mieleen kaikenlaista. Osa omaan kokemukseen nojaten ja osa ihan vaan kaikkien näiden vuosien tuoman yleistietämyksen / -näkemyksen tuomana… Seuraavassa jokunen.

 

Lähdetään liikkeelle vaikka tuosta Poliisin kertomasta yhteydenottoyrityksestä helikopterin miehistöön. Poliisi ei ole tehnyt mitään väärin, päinvastoin. Mutta tekniikka on saattanut asettaa rajansa. Tai tulla "näppihäiriö". Tuosta digitaalisesta verkosta minulla ei ole mitään kokemusta mutta Markus tuossa yllä vinkkasi, että se ei ole edes mahdollisesti ollut käytettävissä. Joten otetaan käsittelyyn se "vara" VHF-radio. Jokainen, joka on operoinut helikopterilla mäkisillä seuduilla / vuoristossa tietää kyllä, kuinka "hyvä" sen kantama on. Ainakin käsi VHF:t ilmailutaajuudella ovat jotain melko onnetonta. Keli ei nyt kuvien / videoiden perusteella aivan surkealta näytä mutta pilvikorkeus vaikuttaa kuitenkin rajalliselta. Kopteri on siis voinut kelin takia joutua kiertämään laaksoja pitkin paikalle eli ei ole päässyt suoraan. Tahtoo sanoa sitä, että jos yhteyttä on yritetty ottaa vaikkapa minuutteja ennen laskeutumista on kopteri todennäköisesti ollut vielä edellisen mäen takana. Silloin yhteyden saaminen kopteriin olisi voinut olla ihan yhtä tuloksellista ilman sitä radiota, huutamalla niin kovaa kuin jaksaa…. Eli ainakaan ilmailu-VHF:t eivät kierrä mäkiä sitten yhtään.

 

Se "näppihäiriö" sitten. Tämä tuli mieleeni ihan omasta toimintatavastani. Silloin tällöin tulee tarvetta sulkea ylimääräiset melunlähteet ohjaamossa jotta voi keskittyä paremmin olennaiseen. Sellainen tapa on tullut myös itselleni. Usein tulee muista kuin käytössä olevasta radiosta käännettyä voimakkuus nollille tai jopa sammutettua "tarpeettomat" radiot. Joskus sitä jatkuvaa hölötystä vaan ei kaipaa ellei se ole operoinnin kannalta välttämätöntä pitää päällä (kuuntelulla). Ei ole sitten yksi eikä edes kaksi kertaa, kun päivän edetessä on tullut tarvetta "huudella" jotain siihen toiseen tai kolmanteen boxiin ja mennyt tovi ihmetellessä kun kukaan ei vastaa vaikka jaksokin on ihan oikea. Äänenvoimakkuus nollilla ei mun kuulo riittänyt kuulemaan sitä vastausta. En tiedä riittääkö kenelläkään... ???

 

Sitten jokunen ajatus noista langoista. Nähtyäni melko tarkan ilmakuvan kyseiseltä paikalta uskallan väittää, että kone osui joko 11kw tai 33kw linjaan. Tahtoo sanoa, että mikään suurjännitejohto ei ole kysymyksessä eli langat ovat aika ohuita. Saman kuvan perusteella myös tolpat ovat tyylikkäästi piilossa molemmilla puolilla laaksoa, metsässä tietenkin. Tämä vaikeuttaa erityisen paljon linjan havainnointia kun se "roikkuu ilmassa" ilman näkyviä rakenteita. Nuo pelottaa ihan oikeasti itseäni joskus…. Mutta mikä tällä kertaa nähdäkseni linjan havaitsemisesta on tehnyt vielä entistäkin hankalampaa on tausta mitä vasten miehistö on sitä laskupaikkaa joutunut tiiraamaan. Nimittäin oman kokemuksen mukaan kun maa on valkoinen / harmaan kirjava (eli juurikin kuten tuossa tilanteessa, lunta hiukan ja siinä seassa asfalttipäällysteinen autotie, tummia puita etc.) ohkaisten piuhojen havaitseminen yläviistosta on kyllä erittäin haastava tehtävä. Kymmenen metrin päässä ei ole mitään hajua, että piuha menee nokan edessä mikäli olet hiukankin sen yläpuolella ja katselet sitä "maata vasten"…

 

Sellainenkin "tieto" jossain oli, että paikan piti olla miehistölle tuttu ja lankojen tiedossa. Voi olla, mutta ihminen on erehtyväinen. Ja unohtavainen. En minä ainakaan muista kaikkien laskeutumispaikkojen läheisyydessä olevia lankoja vuosien varrelta. En tiedä, että kuka sellaista voi edellyttääkään.

 

Ilmeisesti NLA:lla on aika kehittynyt database GPS:ssä näistä pirullisimmista langoista varoittamassa. Juttu kertoo, että tämän databasen uusimmassa versiossa myös tämän kyseisen piuhan piti olla merkattuna. Kukaan ei tosin vielä ole varmistanut, että kyseinen uusin update oli myös ladattu tämän kohtalokkaan koneen gps:ään.  :-\

 

En mä kyllä oikeastaan tiedä, että mikä tämän koko kirjoitelman tarkoitus oli. Kunhan nyt tunsin kerrankin tarvetta sanoa täällä jostain jotain, kai.

 

Voimia niille, joita tämä ikävä tapaus lähemmin koskettaa.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään