Juha Klemettinen

Lentotontun joulu V

4 viestiä aiheessa

Lentotontun joulu V

 

Justus siristi silmiään Malmin lentokonehallin hämärässä. Hän ei suostunut tunnustamaan vielä reilun 400 vuoden iässä tarvitsevansa silmälaseja. Voi olla, että ne muutamata hotelli Avionin aulabaarissa nautitut virvoitusjuomat eivät auttaneet näöntarkkuuteen, mutta ei tonttu ollut suunnitellutkaan tälle yölle muuta kuin hyvää ja syvää unta hallin kattopalkin päällä.

 

Justus pyöritti hitaasti päätään lukiessaan nuoremman lahjatontun ojentamaa listaa. Eihän tämä voinut pitää paikkaansa, ei! Tontun teki mieli polkea jalkaa, huutaa ja kirota ääneen, mutta tuntien tonttujen kantavan ääneen, hän ei uskaltanut tehdä sitä ettei Malmin ympäristöluvan melumääräksiä taas kiristetä.

 

”Tälläkö ne aikovat...” Justus aloitti ja nosti katseensa paperista. Lahjatonttu nyökkäsi vakavan näköisenä. Justus pystyi vuosien ja taas vuosien kokemuksella sanomaan heti listaa vilkaisemalla, että se oli noin puolet liian lyhyt. Hän ymmärsi hyvin miksi nuorempi lahjatonttu oli tullut herättämään hänet. Jouluun oli vain pari päivää, ja heillä oli selvästi käsissään kaikki katastrofin ainekset.

 

”Äkkiä!” Justus henkäisi ”Äkkiä, pyydä Korvatunturia faksaamaan tiedustelutiedot, heti!”. Seuraavan vartin Justus käveli hermostuneesti ympyrää, ja odotti. Hän pahoin pelkäsi, että tämä saattaisi olla suurempi hässäkkä kuin Joulupukin yritys aloittaa halpalahjojen kuljettaminen mannerten välillä 7plastic7-koneilla. Tämä operaatio ei ollut mennyt aivan niin kuin Strömsöön joululahjavalvojaisissa, palavat puurokattilat ja lahjojen ennakoitua korkemapi hinta, olivat olleet lähellä romuttaa kaiken.

 

7plastic7 ei toki ollut yhtä paha hässäkkä kuin Joulupukin espanjanseikkailut. Korvatunturin talousosasto oli jälleen kerran tullut laskelmissaan siihen tulokseen, että tarvittaisiin vähintään 100 miljoonan lahjan säästöohjelma, vaikka edellisetkin säästöohjelmat olivat vaiheessa. Talousosaston mukaan lahjabisnes oli ollut kriisiala viimeiset 20 vuotta, ja vaikeitakin rakenteellisia ratkaisuja oli tehtävät. Tontut ihmettleivät edelleen missä oli päätetty, että Korvatunturin pitäisi tuotta voittoa...

 

Taloustontut laskivat, että hyvin pyörivän Aasian lahjaliikenteen tarvitseman uuden lahjaterminaalin miljardin puurokilon hinta oli saatava heikosti kannattavan Euroopan lahjaliikenteen tonttukuluja pienentämällä. Joulupukki viettää tunnetusti puolet vuodesta etelän lämmössä omalla huvilallaan Espanjassa, ja todennäköisesti tätä kautta pukki sai idean palkata halpatyövoimaa Espanjasta.

 

200 paikallista maahista oli tarkoitus kouluttaa operoimaan PukkiAirin lentorekiä. Erityisesti Korvatunturin tiedotusosasto painotti maahisten kielitaitoa suomalaisia lahjoja kuljetettaessa. Lentotontut eivät olleet kuulleet mitään näin typerää sitten sen kun Joulupukki ilmoitti leikkaavansa PukkiAirin bonus- ja mailijärjestelmän etuja. Leikkauslistalle joutuivat mm. kultakortilla ennen saadut kuljetuspalvelut. Tontut olivatkin sitä mieltä, että Joulupukki voi vaikka leijua lentokentältä hotelliinsa!

 

Espanjan operaatio oli mennt täysin pulkkaan, niin kuin Joulupukin ideoimat suunnitelmat yleensäkin. Ainoa maahisia kouluttamaan suostunut tonttu oli rekiturvallisuustonttu, joka meni paikan päällä kertomaan maahisille totuuden sopimuksesta. Vaikka espanjalaiset ovat avarakatseisia, ei ajatus työn tekemisestä 20 asteen pakkasessa puuropalkalla innostanut maahisia.

 

Koska alihankintatövoimaa oli päätetty hankkia, ei asia jäänyt Espanajan seikkailuun. Kovalla työllä PukkiAir onnistui palkkaamaan pari aasialaista tonttua, jotka oli tarkoitus typpikouluttaa lentorekiin. Nämä tontut nimeltään Rek i Hajo ja Voi p Erse koulutettiin pika vauhtia operoimaan yhtä PukkiAirin suurinta lentorekeä.

 

Heidän tehdessään eräänä yönä harjoituslentoja Rovaniemelle, kaikki meni pieleen. Jostain kumman syystä he yrittivät tehdä lähestymisen reen RFLH-toiminolla (Reindeer Flight Level Hold). Kun reki ei saanut kiinni liukupolkua, vaan porot jatkoivat samalla korkeudella, valittiin reessä automaattiohjauksen moodiksi SRA (Sleigh Rapid Approach), jota käytetään yleensä vain vaikeille maastopaikoille laskeuduttaessa. Tontuilta jäi täysin huomioimatta, että ko. Moodi kytkee pois päältä myös ARPCS:n (Automatic Reindeer Power Control System).

 

Töhöilyn seurauksena reen nopeus tippui lähestymisen aikana vaarallisen alas ja RAOA (Reindeer Angle of Attack) kasvoi jopa 45 asteeseen. Seurauksena oli reen jalasten takaosan osuminen lähestymisvaloihin, porot, reki ja lahjat levisivät pitkin kiitotietä. Korvatunriin Special Ops -ryhmä oli saanut tehdä pitkän yön jälkien korjaamiseksi ennen aamua.

 

Justus heräsi näistä mietteistään huopatossujen suihkintaan. Lahjatonttu kiikutti Justukselle kopiopaperilaatikollisen Korvatunturin faksaamia tiedustelutietoja. Justus otti laatikon, ja alkoi tutkia papereita. Vain pienen hetken papereita tutkittuaan Justus tunsi miten veri pakeni hänen punakoilta kasvoiltaan. Oli selvää, että koko kesän ja syksyn 2013 tiedustelutiedot olivat kelvottomia.

 

Tiedoista lötyi virheitä pienellä tutkimisellakin. Esimerkiksi Flightforum todettiin olevan kollektiivisesti kiltti, tai listalta löytyi jonkun lentoyhtiön toive valtion tukemista lentolinjoista. Justus oli kyllä arvannut, että näin tulisi käymään, mutta hän oli uskonut Korvatunturin tiedustelutoimiston kyllä korjaavan virheet.

 

Mikä hässäkkä, Justus manasi mielessään. Ja kaikki vain jonkun typerän kilpailtusjutun takia. Korvatunturin tiedustelulennot oli perinteisesti lennetty kesän ja syksyn aikana PPL-lupakirjoilla. Joinakin vuosina hommaan oli käytetty jopa ultria, mutta tämän hengen vaarallisen toiminnan oli Korvatunturin ilmailutoimisto kieltänyt.

 

Viime keväänä joku oli kuitenkin keksinyt luettuan yhteiseurooppalaisia lahjasopimuksia, että tiedustelennot olivatkin ns. lentotyötä ja niihin vaaditaan CPL-lupakirja. Lentotontut olivat jälleen tymistyneitä, tiedustelulennot olivat aina olleet PPL-hommaa, se oli Korvatunturin tapa. Mutta mikään ei auttanut, Ilmailutoimisto päätti kilpailuttaa tiedustelulennot.

 

Paperilla ei ollut ongelmaa. Suomi oli täynnä CPL-tonttuja, jotka olivat valmiit lentämään mitä tahansa pulkkaa millä tahansa palkalla. Mutta eihän näillä CPL-tontuilla ollut mitään kokemusta tai tietoa siitä mitä Korvatunturin tiedustelulennoilla piti tehdä. Puhuttiin kyllä väljästi, että tilaaja valvoo toiminnan laatua, mutta se oli vain tyhjää sanahelinää.

 

Ja lopputulos oli nyt Justuksen käsissä. Koko eteläisen lahjapiirin tiedustelutiedot olivat päin mäntyä, ei näistä papereista saanut selvää kuka oli ollut kiltti, kuka tuhma. Jos näiden mukaan jakaa lahjat, on lopputulos täysi kaaos, Justus nieleskeli mielessään. Hän kyllä tiesi, että tulokset voisi korjata käsin, mutta siihen menisi pari päivää. Siihen kaatuisi kaikki tontun joulusuunnitelmat: Avionin aulabaari ja treffit ihanan Jenny-tonttutytön kanssa. Tuo punapäätonttutyttö oli kuitenkin saanut Justuksen harmaantuvan pään sekaisin.

 

Justus pohti ankarasti mitä tehdä. Jos hän vain onnistuisi haalimaan kasaan riittävästi lahjoja ennen aattoiltaa, voisi pukki jakaa ne ilman suurempaa hämminkiä. Pukki oli kuitenkin niin sekaisin ettei huomaisi pieniä epäjohdonmukaisuuksia lahjalistassa. Justus kaivoi iPadin nuttunsa taskusta ja alkoi käymään läpi yhteystitieoja. Nopea Skype-puhelu Helsinki-Vantaan lahjavaraston vastuutontulle selvitti tilanteen.

 

Helsinki-Vantaan lahjavarastoon oli unohtunut vuosien saatossa kaikkea ylimääräistä ja vanhaa lahjatavaraa, kuten A340-lentokoneita, ilmailualan työehtospomuksia, pop up -taidegallerioita, maksuttomia matkatavaroita, ilmailumuseoiden laajennuksia, pari Brewster-hävittäjää jne. Justuksen selitettyä tilanteen, lahjavaroston vastaava lupasi toimittaa kaiken ylimääräisen lahjatavaran Malmille muiden aattoa odottavien lahjojen jatkoksi.

 

Justus hyrisi tyytyväisyyttään, joulu oli pelastettu, eikä tämä nyt niin hankala homma ollutkaan. Juuri kun hän kääntyi lähteäkseen takaisin nukkumaan, nuorempi lahjatonttu selvitti kurkkuaan ja sanoi ”Tuota... vielä yksi asia Justus...”. Justus pysähtyi, hän ei haluaisi kuulla. ”Se... se lahjareki joka seisoo tuolla kulmassa, se...” Justus painoi päänsä ”Niin?”. Lahjatonttu jatkoi ”Jo-joku... on maalannut sen ky-kylkeen graffitin, se... se ei ta-taida olla lentokelpoinen”.

 

Hyvää joulua kaikille! :)

 

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään