Jan Stenbäck

Brewster Pirkanmaalla?

13 viestiä aiheessa

Tuossa linkissä mainittu BW-387 oli Tampereella Saukonpuiston leikkikentällä. Muistelen jostain lukeeni sen päätyneen lopppujen lopuksi Näsinneulan perustuksiin. Itse ainakin suhtaudun epäilevästi koko juttuun, kunnes toisin todistetaan esim. valokuvien muodossa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Palataan tähän löytöön kunhan ne viimeisen 40 vuoden aikana ladoista löytyneet Gladiatorit, Moranet, ja ties mitkä ovat tulleet päinvaloon. Ladoista löytyvät sotakoneet kuuluvat kiinteästi ilmailun urbaanilegendoihin  :P

 

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Brewster löytynyt Pirkanmaalta tai sitten ei. Voisiko tämä tosiaan olla totta?

 

 

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11900325

 

Jännä juttu, että tämä on sinun ensimmäinen viestisi tänne flightfoorumille.

 

Eipä ole myöskään tästä suoli24:n "hylystä" kuulunut mitään vuoden 2010 jälkeen http://keskustelu.suomi24.fi/node/9026653.

 

Jos tuollaisia hylkyjä löytyisi oikeasti, niin ilmoitettaisiinko niistä ensimmäisenä anonyymisti suoli24:ssä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jutun bongasin Pienoismallit.netin sivustolta, jota seuraan aktiivisesti. Suomi24.fi ei kuulu vakiolukemistooni. Tiedostan myös lähdekriittisen ongelman. Aika pitkään mietin, viitsinkö koko jutulla tulla ulos foorumilla, jossa oma näkyvyys on ollut olematon. Tältä sivustolta löytyvät kuitenkin varmimmin Suomen parhaimmat ilmailutietäjät.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pic or it did not happen. Palataan sitten asiaan.

Pokkarilla otettu valokuva ei paljasta paikkaa, eikä vaaranna mitään.

Legendalta tuntuu, mutta olisihan se paukku.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuossa linkissä mainittu BW-387 oli Tampereella Saukonpuiston leikkikentällä. Muistelen jostain lukeeni sen päätyneen lopppujen lopuksi Näsinneulan perustuksiin. Itse ainakin suhtaudun epäilevästi koko juttuun, kunnes toisin todistetaan esim. valokuvien muodossa.

 

Sen verran alkoi kiinnostamaan tämän Saukonpuiston BW-koneen viimeiset vaiheet, että piti ruveta oikein penkomaan vanhoja lehtiä. Ja löytyihän tietoa. Feeniks-lehdessä 3/1999 on mielenkiintoinen artikkeli Saukonpuiston Brewsteristä. Artikkeliin on kerätty eri lähteistä saatua tietoa, mm. lehtileikkeistä ja muistelmista. Lehtileikkeitä valokuvineen (Tamperelainen, HS, Uusi Kuvalehti) siihen on lähettänyt lentokoneharrastaja Lauri Volanen Helsingistä, joka on alkujaan tamperelainen. Hänen mukaansa Saukonpuiston kone oli BW-373, joka oli jatkosodan lopulla ja Lapin sodassa luutnantti Carl-Erik Bruunin nimikkokone.

 

Julkisuudessa kerrottiin elokuussa 1953, kuinka Tampereen kaupunki oli ostanut kaksi vanhaa ilmavoimien konetta romuvarastosta Kuorevedeltä. Toinen niistä päätyi Saukonpuistoon lasten iloksi. Koneet saatiin halvalla, sillä kaupunginpuutarhuri Viljo Tarko sanoi, että ”tavallisen puistokeinun rakentaminen tulee maksamaan miltei yhtä paljon kuin nämä kaksi konetta”. Koneiden lopullinen sijoituspaikka ei ollut heti tiedossa, mutta selviäisi seuraavaan kesään mennessä, jolloin koneet laitettaisiin paikoilleen. Saukonpuistoon Brewster laitettiin vuonna 1954. Tuolla paikalla on nyt Heikki Varjan vuonna 1964 lahjoittama pronssinen suihkukaivoveistos Saukot.

 

Mihin sitten tämä mahdollinen toinen kone päätyi on arvoitus, mietiskellään artikkelissa. Ehkäpä lehtijutussa kerrottua toista vehjettä ei lopulta ostettukaan, artikkelissa samaten tuumaillaan. Sen vahvistaa myös lentokonetehtaalla piirtäjänä ollut Pentti Niemi jonka mukaan Saukonpuistossa ”leikkikaluna” ollut BW oli ainoa.

 

Helsingin Sanomat kirjoittaa kuvatekstissään: ”Koneesta on varmuuden vuoksi jätetty pois kaikki vähänkin irti lähtevä, kuten mittarit ja muut kojeet. Moottorista on ainoastaan kuoret. Potkuri on iskostettu kiinteästi, jotta vahinkoja ei sattuisi. Liikkuvia osia on ainoastaan ohjaimet ja kaasuvivut. Mutta ne ovatkin sitten sitä ahkerammassa käytössä.”

 

Aikaa myöten koneesta hävisi sitä sun tätä, ja potkuri oli kaksilapainen puupotkuri, eikä suinkaan alkuperäinen. Konetta korjailtiin ja paikkailtiin välillä. Brewster meni lopulta niin huonoon kuntoon erään poikaporukan käsittelyssä, että se vietiin romuttamolle (romunkeräykseen) -60-luvun alkupuolella, oltuaan noin kymmenen vuotta puistossa. Tämän muistaa artikkelin kirjoittamisen aikoihin jo eläkkeellä ollut kaupunginpuutarhuri Kauko Aarnio.

 

Sen verran kuitenkin tuo Feeniksin artikkeli jättää spekulaatioille ja mielikuvituksella valtaa, että vuoden 1953 lehtijutuissa mainitaan tosiaan koneita ostetun Kuorevedeltä Tampereen kaupungille kaksi kappaletta. Samaten valokuvassa koneen tunnus näyttäisi olevan BW-387 eikä -373.

 

edit: netissä näyttää olevan väärää tietoa vuosilukujen suhteen, sillä esim. alla olevassa sivustossa kerrotaan kuvien olevan vuosilta 1948 ja 1952:

 

http://warbirdsforum.yuku.com/reply/3758/Re-Brewster-at-Saukonpuisto#.UrxFnOIwN1E

 

Jukka

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Poljin polkupyörällä Nekalasta jyrkkää Sorinahdetta ylös Sorsapuiston kautta Saukonpuistoon joskus 1960-luvun alussa vähän leikkimään.

En olisi aikaisemmin jaksanut sinne asti.

 

Kone oli jo siinä vaiheessa pelkkä kuori. Lasta kiinnostavimmassa paikassa, eli ohjaamossa ei ollut muuta kuin vanerilattia ja -penkki.

 

Odotin enemmän. Voi surku!  :'(

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

setä asui teiskon torneissa -50 luvun puolivälin paikkeilla, käytiin serkunkanssa silloin tällöin koneella (aina kun käytiin tornissa pyykillä jossa oli koneet ja mankelit, joita kaijakkamäellä ei ollut).

Onko aiheesta mitään tietoa tämän ketjun hiljenemisen jälkeen ?.

 

Miksi joku tekisi tuollaisen jutun (suomi24) tyhjästä ?, etenkin kun aluksi siinä tosiaan näkyi BV 38 ja jotain, ja jos keltainen maali karisee pois näkynee edelleen.

 

edit lisäys, jotenkin muitelen että se oli vähän aikaa sorsapuiston kioskin vieressä, ennen sitä putki häkkyrää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miksi joku tekisi tuollaisen jutun (suomi24) tyhjästä ?

 

Koska ihmisillä on tylsää ja sitten huvitetaan itseään keksimällä netissä kaikkea tyhmää. Näitä vanhoja koneita "löytyy" melko säännöllisesti, jostain syystä löydöistä ei vaan ikinä sen enempää kuulla. Tämäkin "Brewster" on mitä ilmeisimmin kadonnut taivaan tuuliin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään