Harri Koskinen

AVOID-anturikonsepti havaitsee vulkaanisen tuhkan ilmassa ja arvioi sen määrän

1 viesti aiheessa

Lehdistötiedote 14.11.2013

 

easyJet, Airbus ja Nicarnica Aviation loivat ensimmäisen keinotekoisen tuhkapilven  testausta varten

 

AVOID-anturikonsepti havaitsee vulkaanisen tuhkan ilmassa ja arvioi sen määrän

 

easyJet ja sen kumppanit Airbus ja Nicarnica Aviation ovat saaneet vulkaanisen tuhkan havaitsemiseen tarkoitetun AVOID-konseptin ensimmäisen testivaiheen päätökseen menestyksekkäästi. Ainutlaatuisessa testissä luotiin keinotekoinen tuhkapilvi.

 

A400M-lentokone levitti tonnin verran islantilaista tuhkaa ilmakehään 9000–11000 jalan korkeudessa. Näin luotiin vuoden 2010 tulivuorenpurkausta vastaavat olosuhteet. Tämän jälkeen AVOID-anturilla varustettu A340-kone lensi kohti tuhkapilveä ja havaitsi ja mittasi sen noin 60 kilometrin etäisyydeltä.

 

Kokeessa käytettiin myös Düsseldorfin ammattikorkeakoulun pientä Diamond DA42 -konetta, joka lensi pilven sisään tehdäkseen mittauksia verrattavaksi AVOID-järjestelmän tuloksiin.

 

Testissä luotu tuhkapilvi oli noin 600–800 jalkaa syvä ja halkaisijaltaan 2,8 kilometriä. Aluksi pilven näki paljaalla silmällä, mutta se hajosi nopeasti vaikeaksi havaita.

 

AVOID-järjestelmä huomasi tuhkapilven ja mittari sen tiheyden, joka oli 0,1–1 g m-2. Tuhkapitoisuus pilvessä oli 100–1000 μg m-3. Tämä vastasi huhti–toukokuussa 2010 Eyjafjallajökulin purkauksessa mitattuja arvoja.

 

”Islannin tulivuoret muodostavat edelleen uhkan, joten olemme hyvin tyytyväisiä testin tulokseen. Ratkaisun löytäminen on olennaista, jotta emme enää joudu todistamaan kevään 2010 tilannetta – lentojen loppumista Euroopassa useiksi päiviksi”, sanoo easyJetin tekninen johtaja Ian Davies.

 

”Tämä on tärkeä askel teknologian testauksessa ja hyväksynnässä käytettäväksi kaupallisilla lennoilla. EasyJet jatkaa nyt itsenäisen järjestelmän kehittämistä. Aiomme asentaa sellaisen useisiin käytössä oleviin lentokoneisiin vuoden 2014 loppuun mennessä.”

 

Magnús Tumi Gudmundsson Islannin geotieteiden instituutista sanoo uuden purkauksen vaaran olevan edelleen korkealla:

 

”Räjähdysmäisiä purkauksia tapahtuu Islannissa keskimäärin joka viides vuosi. Kun tuuli puhaltaa luoteesta, tuhka leviää kohti Eurooppaa, kuten Eyjafjallajökullin purkauksessa. Islannin kaksi aktiivisinta tulivuorta Hekla ja Katla eivät ole purkaantuneet pitkään aikaan, joten niiden voidaan katsoa olevan valmiita purkautumaan. Milloin ja missä seuraava purkaus tapahtuu on mahdotonta ennustaa. Varmaa on, että purkaus tulee.”

 

15.–21.4.2010 Euroopan ilmatilassa lennettiin 80 prosenttia vähemmän kuin normaalisti ja yli 100 000 lentoa peruutettiin. Tämän arvioidaan aiheuttaneen noin 2,6 miljardin dollarin tappiot ilmailulle.

 

AVOID-järjestelmää voidaan verrata säätutkaan. Nicarnica Aviationion tohtori Fred Pratan kehittämä järjestelmä hyödyntää infrapunateknologiaa, joka muodostaa kuvia tilanteesta lentäjille ja lentoyhtiön toimintokeskukseen. Kuvien avulla lentäjät näkevät tuhkapilven 100 kilometrin päästä 5 000–50 000 jalan korkeudessa ja pystyvät näin muuttamaan reittiään.

 

Maan pinnalla lentokoneista saatavasta tiedosta voidaan muodostaa tarkka käsitys tuhkapilvestä, jolloin ilmatilaa ei tarvitse sulkea turhaan tuhkattomilta alueilta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään