Mikko Sokero

Viittaalla kintaus Air Finlandin avuntarjoamiselle

15 viestiä aiheessa

Työpaikkani toimitus vastaanotti tällaisen nimimerkillisen = nimettömän uutisvihjeen tänään:

 

Olen ollut katastrofin tiedotusten aikana siinä uskossa, että Suomen valtio ja sen edustajana ulkoministeriö on käyttänyt kaikkia olemassa olevia resursseja suomalaisten auttamiseksi alueella ja evakuoimiseksi sieltä pois. Nyt en ole enää varma asiasta, ja pyydänkin teitä tarkastamaan jäljemmin mainittujen tietojen paikkaansapitävyyden.

 

Tänään keskustelin avustustoiminnan organisaatiossa korkeahkossa asemassa mukana olevan tuttavani kanssa ja kävi ilmi, että lentoyhtiö air finland ei lennä ulkoministeriön tilaamana evakuointilentoja, vaikka tiedottamisesta on näin voinut ymmärtää, vaan kaikki air finlandin lentämät lennot ovat jonkun muun tahon tilaamia. Syynä tähän on kuulemma se, että tarvetta ei ulkoministeriön mukaan ole, koska finnairin kanssa on lennoista sopimus ja heillä on tarjota riittävästi kalustoa operaatioon. Air finland on kuulemma useaan kertaan tarjonnut lentojaan ministeriön käyttöön. Molempien yhtiöiden näihin lentoihin käyttämä konekalusto on samanlainen.

 

Samoin air finland oli tarjonnut ensimmäisenä alueelle menevänä (su 26.12.) suomalaisena lentoyhtiönä punaiselle ristille ja muille avustusryhmille mahdollisuutta siirtyä itse tai siirtää kalustoaan heidän koneessaan alueelle, mutta ulkoministeriö on neuvotellut asiasta ensin keskenään ja toisen yhtiön kanssa niin kauan, että kone on myöntävän vastauksen antamisen aikaan ollut jo laskeutumassa alueelle.

 

Finnairin kone on muutettu ambulanssikoneeksi kiireellisimpien evakuoitavien kuljettamiseksi, mikä on erinomainen asian, mutta tämän takia alueella olevat muut suomalaiset joutuvat viipymään siellä vielä lisävuorokausia, koska yhä edelleen muilta yhtiöltä ei ole tarvetta tilata lisäkalustoa, vaikka tarjottu kuuleman mukaan on.

 

Tämä tuntuu uskomattomalta tarinalta, varsinkin kun muistaa pääministerin puheet, mutta tieto on siltä tasolta, että on mahdotonta sivuuttaa se pelkästään huhuna. Teillä on kiirettä siellä toimituksessa muutenkin eikä tämä enää auta ketään, mutta jos tässä tiedossa on osakaan totuutta, niin kansalaisilla on oikeus tietää siitä.

 

Nimmerkki "uskomatonta"

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Parasta aikaa on Phuketista tulossa Tukholmaan Air Finlandin kone. Liekkö sitten kenen tilaamana mutta kyllä AFI evakuoinnissa on mukana.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun tarkemmin katsoo, niin kysymyshän onkin siitä, hidasteliko Ulkoministeriö Air Finlandin suhteen ja kenen laskuun Air Finland pelastuslentojaan on tehnyt ja tekee.

Air Finlandin ensimmäisen tiedotteen mukaan koneessa oli MedFlightin henkilökuntaa. MedFlightin sivuilla taas sanotaan, että matkavakuutus korvaa heidän kulunsa. Ovatko kaikki AFI:n lennot itse asiassa olleet vakuutusyhtiöiden tilaamia? Se on syytä selvittää.

Ulkoministeri Tuomioja on jo saanut paljon negatiivista palautetta. Muiden pohjoismaiden ministeriöt ovat kuitenkin saaneet vielä enemmän pyyhkeitä, ja Suomi ilmeisesti reagoi tilanteeseen Pohjoismaista nopeimmin. Hyvä edes niin.

Jos asiassa ilmenee jotain laiminlyöntejä, niin poliittista vastuutahan ei kukaan tietenkään ota. Tyhmyydestähän ei voi sakottaa eikä rikossyytettä nostaa.

Hattua nostan Air Finlandille ja MedFlightille, ja tietysti Finnairin tekniikalle, joka sisusti nopeassa tahdissa sairaalakoneen kuntoon.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No, juuri tuli YLEn uutisissa tieto, että Finnairin sairaalakonelento toteutettiin yhteistyönä Ulkoministeriön, HUS:in, SPR:n ja vakuutusyhtiöiden kanssa...Siis valtio ei voinut maksaa sitäkään ??? Nyt menen p-kele sänkyyn ja vedän peiton päähäni.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ainakin AFI:n omien tiedotteiden mukaan AFI on kuljettanut alueilta Suomeen ja Ruotsiin yli 500 henkilöä...viimeisin tiedote saapuvasta Phuketin lennosta päivätty tänään klo 14:15.

 

http://www.airfinland.fi/tiedote_31_12_2004/

 

Maksajina matkatoimistot... Ei valtio, joka kantaa kaiken (!) taloudellisen vastuun jne... pääministerin ja ulkoministerin löpinöiden mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis eikait tämä voi olla totta ? ???

 

Tänä aamuna juttelin erään Air Finland -päällikön kanssa ja hän kyllä vahvisti tiedot sellaisiksi, jopa hieman kärkevimmiksi, kuin alku-threadissa vinkkaaja kirjoitti. AFIa Suomi ei UM:n mielestä tarvinnut evakuointilentoihin. Sen sijaan Ruotsi pyysi heiltä apua ja saivat. AFI lennätti suomalaiset kotiin normaaleilla matkatoimistojen maksetuilla paluulipuilla = asiakkaat maksoivat kotiinpaluunsa itse. Saattaa olla, että matkalla Aasiaan päin on ollut joku muun maksama pelastustyöntekijä, mutta pääsääntö on juuri niin karu kuin tarina kertoo. Onneksi jokainen paluulentolippu ei jäänyt käyttämättä. Ja pääasia, että ihmiset pääsevät yleensä kotiinsa.

 

Tähän mennessä suomalaisia kadonneita parisensataa, joten kovin monen hauta tulee olemaan aasialainen meri. Otan jo nyt osaa menehtyneitten puolesta. :'(

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Ja vaikka AFI sai paljon nopeammin koneen liikkeelle kuin rakas valtion omistama Finnair.

Ja vaikka Finnair sai vain 1-2 konetta kerrallaan irrotetuksi kuljetukseen.

Ja vaikka kotiinpaluu pelkästään Finnairin koneilla on kestänyt viikon.

Mitäpä UM siitä välitti, että AFI:n koneella kuljetuskapasiteetti olisi saatu lähes tuplattua.

Tästä tulee varmasti vielä iso juttu, ja syytä onkin.

 

Mutta paikalliset ihmiset tarvitsevat vielä miljardien eurojen edestä apua. joten eikun viemään lisää rahaa kirstuun.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Maksajina matkatoimistot... Ei valtio, joka kantaa kaiken (!) taloudellisen vastuun jne... pääministerin ja ulkoministerin löpinöiden mukaan.

 

Miksi matkatoimistot eivät voisi olla maksajina nimenomaan valmismatkalla olevien osalta? Asiakkaathan ovat matkatoimistoille matkoistaan maksaneet, joten matkatoimistoilla on ensisijainen velvollisuus kuljettaa asiakkaansa matkalta kotiin.

 

Samoin minusta on täysin perusteltua, että vakuutusyhtiöt maksavat ambulanssilentojen kustannukset niiden potilaiden osalta, joilla on ollut matkustajavakuutus. Matkustajavakuutuksen tarkoitushan on korvata tapaturma- ja sairaustapauksissa muun muassa kotiinkuljetus esimerkiksi ambulanssikoneella. Todennäköisesti suurimmalla osalla suomalaisturisteista on ollut matkustajavakuutus.

 

Normaalitilanteessa, jos matkustajavakuutusta ei ole, mahdollisen ambulanssilennon kustannukset jäävät potilaan itsensä maksettavaksi. Samoin omatoimimatkaajat (jotka eivät siis ole valmismatkalla) joutuvat normaalisti järjestämään kotiinpaluunsa itse.

 

Nyt valtio on kuitenkin luvannut maksaa kaikki kustannukset, jotka eivät kuulu matkanjärjestäjien tai vakuutusyhtiöiden maksettaviksi, ja hyvä niin. Miksi valtion (=veronmaksajien) tulisi maksaa matkanjärjestäjille tai vakuutusyhtiöille kuuluvia velvoitteita näiden puolesta? Pääasia on, ettei maksumieheksi joudu yksittäinen kovia kokenut matkustaja.

 

Varsinaiseen asiaan: kunhan pöly on laskeutunut, on varmaankin paikallaan puolueettomasti ja kiihkottomasti tutkia ulkoasiainministeriön muun toiminnan ohella sekin, pitävätkö tiedot Air Finlandin avun kelpaamattomuudesta paikkansa, miksi näin on ja mitä asiasta voidaan ottaa opiksi. Ja jos väärinkäytöksiä tai laiminlyöntejä ilmenee, pitää asianosaisten tietysti kantaa vastuunsa.

 

Tässä vaiheessa pääasia on, että suomalaiset matkailijat saadaan mahdollisimman nopeasti kotiin, missä ainakin minun mielestäni on onnistuttu vähintäänkin kohtuullisesti. Air Finlandkinhan kuitenkin on koko ajan evakuointilentoja lentänyt. Vähemmän merkitystä on sillä, onko AFI lentänyt ulkoasiainministeriön vai jonkun muun lukuun.

 

Kaikesta huolimatta hyvää alkanutta vuotta kaikille! Ja jaksamista uhrien omaisille, loukkaantuneille ym.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miksi matkatoimistot eivät voisi olla maksajina nimenomaan valmismatkalla olevien osalta? Asiakkaathan ovat matkatoimistoille matkoistaan maksaneet, joten matkatoimistoilla on ensisijainen velvollisuus kuljettaa asiakkaansa matkalta kotiin.

 

Tämähän ei olekaan suurin ongelma, vaan se, että edelleen alueella on evakuoitavia ihmisiä. Kun Air Finland olisi "päästetty heti irti", olisi evakuoinnit saatu päätökseen jo eilen tai jopa toissa päivänä. Viestit, joita olen saanut alueelta, ovat kovin tuskaisia. Odottavan aika on yllättävän pitkä katastrofialueella.

 

edit by teemu: korjailin quotea

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämähän ei olekaan suurin ongelma, vaan se, että edelleen alueella on evakuoitavia ihmisiä. Kun Air Finland olisi "päästetty heti irti....... Odottavan aika on yllättävän pitkä katastrofialueella.

 

Syvä kumarrus AirFinlandin Piloteille ja henkilökunnalle tuosta dynaamisuudesta (tokihan finnairkin on mukana) , mutta että ottaen huomioon henkilökunnan ja ennenkaikkea kaluston määrän !.

 

t.Kimmo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tänään Iltalehdessä AIF:n toimitusjohtaja Mika Helenius arvostelee UM:n toimia evakuointilentojen järjestelyissä.

 

Oli myös pääaiheena YleX:n uutisissa kello 10.

 

Pääministeri aikoo perustaa selvitystyöryhmän asian selvittämiseksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään