Juhani Hämäläinen

Finnairin työehtosopimusneuvottelut

188 viestiä aiheessa

Toimihenkilöliitto Pro ja Finnair jatkavat neuvottelua. Pro marssi eilen ulos neuvotteluista, kun Finnair kytki säästövaatimuksensa osaksi työehtosopimusta. Yle Uutisten tietojen mukaan valtio on patistellut Finnairia sopimaan. Hallituslähteistä kerrotaan, että molempia osapuolia on "sivistyneesti kannustettu". Alustavien tietojen mukaan Finnair etsii vaihtoehtoista tapaa sitouttaa henkilöstö säästöihin. Tuposta neuvoteltaisiin erikseen.

 

Finnairin työntekijäliitot haluavat mukaan keskitettyyn. Lentäjät ovat aloittaneet neuvottelunsa tänään, matkustamohenkilökunnan SLSY ja muiden työntekijöiden IAU neuvottelevat, samoin siis mekaanikkojen ja virkailijoiden Pro.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Ja samaa myös Hesarin tietojen mukaan "Helsingin Sanomien tietojen mukaan työnantajaa edustava Palta ei enää entiseen tapaan yritä yhdistää Finnairin 60 miljoonan euron säästöohjelmaa ja nyt neuvoteltavaa työmarkkinasopimusta. Myös eilen neuvottelupöydästä vetäytynyt ammattiliitto Pro on palannut neuvottelupöytään."

 

http://www.hs.fi/politiikka/Finnairin+neuvotteluissa+edistyst%C3%A4/a1382586388362?ref=hs-art-new-10

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toimihenkilöliitto Pro ja Finnair jatkavat neuvottelujaan ilmailualan kiistoista vasta aamulla.

 

Finnairin neuvotteluissa työntekijäliitot ovat vastustaneet jyrkästi Finnairin vaatimuksia kytkeä työehtosopimusneuvotteluihin myös yhtiön kaavailemat 60 miljoonan euron säästöt. Toimihenkilöliitto Pro on uhannut kaataa poisjäännillään koko tupon, jos näin käy. 

 

yle

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

"Finnair ja Ammattiliitto Pro pääsivät sopuun. Sopimus on keskitetyn palkkaratkaisun mukainen. Finnairin ja muiden työntekijäjärjestöjen neuvottelut ovat vielä kesken."

 

http://yle.fi/uutiset/finnair_ja_ammattiliitto_pro_paasivat_sopuun/6900979

 

 

Lisäksi toinen otsikko kertoo: "Finnairin sopimukset sovittelijalle: Sovittelija alkaa ratkoa Finnairin sopimusten kohtaloa lentoemäntien, lentäjien ja huolto- ja kuormaustyöntekijöiden kanssa."

 

http://yle.fi/uutiset/finnairin_sopimukset_sovittelijalle/6901165

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

* SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vaatii Finnairin matkustamohenkilökuntaa mukaan keskitettyyn palkkaratkaisuun. Finnairin neuvotteluja jatketaan parhaillaan valtakunnansovittelijan toimistolla. SAK:n hallituksen kokous on keskeytetty. Lylyn mukaan nyt odotetaan neuvottelutuloksia mekaanisesta metsäteollisuudesta ja ilmailualalta. SAK:n hallitus jatkaa kello 15.30.

 

mtv3

 

 

* Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo sanoo, että kasvu- ja työllisyyssopimuksessa on oltava kriisilauseke säästöjen etsimisestä, jotta yhtiö voi osallistua siihen.Vauramo toivoo, että liittojen kanssa päästään tänään sopuun päivämäärästä, johon mennessä säästöjä haettaisiin.

 

Finnairin uudesta säästöohjelmasta on toteutumatta vielä 50 miljoonaa euroa.

 

mtv3

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Finnairin johtajille ei sovi(?) tulla mukaan säästötalkoisiin.

Asiasta juttu yle areenassa klo 15 uutiset, noin yhden minuutin kohdalla.

 

Alkaa noin yhden minuutin kohdalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos minulta kysytään, niin on aika käsittämätöntä että Finskin johdolla on edes pokkaa vaatia keskitettyyn tuloratkaisuun jotain oman firman asiaa ajavaa pykälää, tai ei lähde siihen mukaan.

 

Minkään firman sisäiset ongelmat/ asiat ei pidä kuulua yleisen palkkaratkaisun piiriin, ne on firman sisäisiä asioita joista on sovittava siellä. Mikähän tämän kriisilausekkeen sisältö pitäisi olla? Oletettavasti joku työehtoja ja palkkausta polkeva, vaikka jo tämä nyt ehdotettu yleinen sopimus tarkoittaa käytännössä negatiivista ostovoiman kehitystä, aivan kuten edellinenkin raamisopimus oli.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnairin neuvotteluissa ei ole syntynyt sopua. Valtakunnansovittelija Esa Lonka kertoi, ettei hänellä ole edellytyksiä tehdä ehdotusta neuvotteluratkaisuksi. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY ja Finnair jatkavat nyt neuvotteluja liittokohtaisesti.

 

yle

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voisko aloittaa emännille ja lentäjille oman topicin? Pro pääsi sopimukseen, joten case closed.

 

 

Moro Markku! Pakko kysyä että oliko IAU tässä mukana? :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair ei halua neuvotella johtajien palkka-alesta

 

http://www.hs.fi/talous/a1382938221822

 

Palkansaajat ehdottivat kaikkien palkkojen alennusta osana kymmenien miljoonien eurojen palkanalennuksiin. Finnair päätti neuvottelun lyhyeen.

 

Finnairin matkustamohenkilökunnan mukaan Finnair on haluton keskustelemaan johtajien palkkojen leikkauksista. Samaan aikaan yhtiö hakee kymmenien miljoonien eurojen säästöjä työntekijäportaalta.

 

Perjantaina umpikujaan päättyneiden Finnairin työehtoneuvottelujen aikana matkustamohenkilökunta ehdotti muun muassa viiden prosentin palkkojen alennusta kaikille Finnairin työntekijöille.

 

"Olemme ehdottaneet koko ajan, että kaikkien palkkoja pienennettäisiin jollain kertoimella, mutta se ei ole Finnairille käynyt", sanoo Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers.

 

Hänen mukaansa Finnairista on sanottu, että johto on osallistunut talkoisiin hankkimalla pienempiä työsuhdeautoja ja heikentänyt jotakin palkitsemisjärjestelmäänsä.

 

"Lähtökohta on kuitenkin ollut koko ajan se, että heidät [johto] pidetään tästä ulkona", sanoo Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers.

 

--

 

Finnairin talousjohtaja Erno Hildén ei halua ottaa kantaa palkkojen leikkaamiseen.

 

"Käymme läpi muut rakenteelliset esteet työn tuottavuudelle ja vasta sen jälkeen – jos on tarve – puhutaan palkkojen leikkaamisesta", sanoo Hildén.

 

Koskisiko leikkaus myös johtotasoa?

 

"Tuottavuuden esteiden läpikäynti koskee kaikkia henkilöstöryhmiä, myös johtoa."

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Omistajaohjaus- ja kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) kehottaa Finnairin työehtoneuvotteluiden osapuolia sopuun, jotta työrauha saavutetaan ja yhtiön toimintaedellytykset säilyvät. Haavisto korostaa, että Finnairissa mahdollisten säästöjen tulee koskea kaikkia, myös yhtiön johtoa.

 

- Jos pitää joustaa, silloin kaikkien pitää joustaa.

 

http://yle.fi/uutiset/haavisto_finnairissa_toiset_eivat_voi_saada_bonuksia_toisten_toiden_vahenemisesta/6907544

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen Pekka Haaviston kanssa täysin samaa mieltä. Finnairin johdonkin tulisi muistaa, että äärimmäisen harvoin työntekijäosapuoli vapaaehtoisesti ehdottaa palkka-alea. Jopa itselleen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko jossain kerrottu oikeaa tietoa että johto ei olisi säästöhommissa mukana ?

 

Tarinoita on niin paljon kun on kertojiakin ja tarinat kerrotaan sellaisina kun ne halutaan kertoa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko jossain kerrottu oikeaa tietoa että johto ei olisi säästöhommissa mukana ?

 

Tarinoita on niin paljon kun on kertojiakin ja tarinat kerrotaan sellaisina kun ne halutaan kertoa.

 

Johdolla on oikea tieto hallussaan - varmaan kertoisi, jos tieto toisi johdolle myönteistä julkisuutta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eilistä tarinaa:

 

Finnairilla ei ole bonusjärjestelmää, josta maksettaisiin johtajille henkilöstövähennysten toteutuessa. Lyhyen tähtäimen kannustin on osa henkilön kokonaispalkkaa ja kannustinpalkkion suuruus vaihtelee yhtiön taloudellisen tilan ja maksukyvyn mukaisesti, toteaa Tiensuu.

 

Tiensuun mukaan Finnairin johto on osallistunut ja osallistuu yhtiön säästöihin.

 

– On täysin selvää, että myös johto osallistuu säästöihin, ja tästä olemme johdonmukaisesti viestineet. Viimeisen vajaan kahden vuoden aikana johtajia on vähennetty yli 20 prosenttia ja jäljelle jääneiden johtajien ansiotasoa on leikattu erilaisilla muutoksilla kannustimiin ja etuihin. Mietimme edelleen, miten johdon palkkakuluissa edelleen säästettäisiin, Tiensuu toteaa.

 

http://yle.fi/uutiset/finnair_emme_maksa_kannustimia_henkilostovahennyksista/6908568

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaihtamalla vaikkapa pienempään työsuhdeautoon, on verotusarvo pienempi - toisin sanoen itse asiassa rahaa jää kuukaudessa enemmän kouraan. Firma luonnollisesti säästää menoissa koska ajoveuvojen liisaukseen menee vähemmän rahaa, mutta ajoneuvon käyttäjän palkkapussissa ei homma näy negatiivisena ;) Kannustinpalkkioiden pienentäminen toki tuntuu palkassa.

 

Voin antaa Tiensuulle ilmaisen vihjeen miten työntekijäpuoli melkoisella varmuudella olisi tyytyväisempi, ja miten johtajien palkkakuluissa voisi edelleen säästää: leikatkaa johtajien kuukausipalkkaa/ palkkiota saman verran, mitä työntekijäpuoli olisi valmis laskemaan omaa palkkaansa. Tästä lisäbonuksena olisi varmaan hirveän paljon helpompaa jutella mukavia siellä neuvottelupöydässäkin  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

http://yle.fi/uutiset/suomen_lentoemanta-_ja_stuerttiyhdistys_seka_ilmailualan_unioni_antoivat_lakkovaroituksen/6913419

 

Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys ry (SLSY) ja Ilmailualan Unioni ry (IAU) ovat antaneet lakkovaroitukset.

 

Matkustamohenkilökunnan työehtosopimus umpeutui eilen lokakuun viimeisenä päivänä. SLSY ja Palvelualojen työnantajat (PALTA) neuvottelivat sopimuksen uudistamisesta Työllisyys- ja kasvusopimuksen pohjalta, mutta neuvotteluissa ei päästy sopimukseen määräaikaan mennessä. Määräaika umpeutui viime perjantaina.

 

SLSY antoi lakkovaroituksen päästäkseen neuvotteluhin työnantajien kanssa. Toteutuessaan lakko pysäyttäisi koko Blue1:n liikenteen sekä Finnairin kotimaan ja Euroopan reittiliikenteen vuorokaudeksi perjantaina 15.11.2013 klo 15 alkaen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikäli sopimukseen ei päästä, seuraavat lentoemäntien työnseisaukset ovat:

 

18.11. klo 01.00 – 15.00,

19.11. klo 15.00 – 20.11.2013 klo 15.00 sekä

21.11. klo 15.00 – 22.11.2013 klo 15.00.

 

Ylityökielto astuu voimaan välittömästi.

 

aamulehti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ylläri pylläri. Jo siitä aikaisemmasta SLSY:n viestistä jäi vähän sellainen maku, että siellä ollaan suurin piirtein kiilto silmissä odottamassa sitä ensimmäistä mahdollista päivää jolloin voi lakkovaroituksen jättää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuljetusalan liittojen puheenjohtajat kokoontuvat ensi viikolla keskustelemaan ilmailualan jumiutuneista työehtoneuvotteluista. Mikäli ilmailualan neuvotteluissa ei ole loppuviikosta järjestettävään kokoukseen mennessä edistytty, keskusteluissa saattaa tulla esille myös kuljetusalan mahdolliset tukilakot.

 

IAU jätti viikko sitten työtaisteluilmoituksen. Ensimmäinen lakkopäivä olisi 18. marraskuuta.

Viikko sitten myös Finnairin ja Blue1:n matkustamohenkilökunta antoivat lakkovaroitukset. Lakkovaroituksen ovat antaneet myös Airpron sekä Finavian tekniset työntekijät.

 

HS.fi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

menee mielenkiintoiseksi; lähtö Prahaan 20.11. klo 17.30. Kuinkahan paljon ylibuukattu kone mahtaa olla, jos tuo lakko toteutuu?

 

Onko kenelläkään tietoa, lennetäänkö joitain lentoja lakon aikana esimiesvoimin vai pysähtyykö koko euroopan liikenne?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään