Sami Puro

Norwegianin suomalaislentäjille oma ammattiyhdistys

5 viestiä aiheessa

https://www.fpapilots.fi/fpa/153

https://www.fpapilots.fi/system/files/mypage/20131022%20NASPA%20founded.pdf

 

Vastaperustettu Norwegian Air Shuttle Pilots’ Association Finland NASPA ry edustaa Norwegianin Air Shuttlen Suomesta lentäviä liikennelentäjiä. NASPA on läheisessä yhteistyössä suomalaisia liikennelentäjiä edustavan Suomen Lentäjäliitto FPA:n kanssa ja hakee akavalaisen ammattijärjestö Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYn jäsenyyttä.

 

Norwegian Air Shuttlella lentää Suomesta käsin noin 60 lentäjää. Yhtiön tarkoituksena on hajottaa pohjoismaiden toiminnat erillisiksi yhtiöiksi.  Koska Norwegian Air Shuttle ei hyväksy lentäjiensä aktiivista osallistumista ammattiyhdistystoimintaan, vasta perustetun yhdistyksen hallituksessa on aluksi FPAn jäsenjärjestöjen liikennelentäjiä sekä YTYn lakimies.

 

NASPAn tavoitteena on toimiva keskusteluyhteys Norwegian Air Shuttlen kanssa. Yhteistyö työnantajan ja työntekijöiden kesken ja sen kautta saavutettu luottamus ovat avaintekijöitä lentoyhtiön menestyksen tiellä. Pelko työpaikan menetyksestä puolestaan on keskusteluyhteyden este.

 

 

 

Tukea muiden maiden lentäjille

 

NASPA osoittaa täyden tukensa Norwegian Air Shuttlen norjalaisten ja ruotsalaisten lentäjien neuvotteluille työnantajan kanssa. Työnantajan harrastama provosoiva lentäjien palkkaustietojen esittely julkisuudessa ei auta lukkiutuneessa tilanteessa. Sen sijaan NASPA toivoo työnantajan etsivän ratkaisuja yhdessä työntekijöiden kanssa.

 

Norwegianin Air Shuttlen liikennelentäjät ovat vahvasti sitoutuneita lentoyhtiönsä menestykseen ja haluavat antaa täyden panoksensa työnantajansa sekä asiakkaiden parhaaksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Norwegianin lentäjät: Meitä uhkaillaan

 

http://yle.fi/uutiset/norwegianin_lentajat_meita_uhkaillaan/6901700

 

Lentoyhtiö Norwegianin Suomessa toimiva lentäjäyhdistys NASPA syyttää työnantajaa uhkailusta.

 

Vasta muutama päivä sitten perustettu lentäjäyhdistys Norwegian Air Shuttle Pilots’ Association Finland sanoo tiedotteessaan, että Norwegianin johto uhkailee lentäjiä ja vaatii saada tietää, ketkä ovat yhdistyksen perustamisen takana.

 

Yhtiön edustaja Suomessa on ottanut yksittäisiä henkilöitä kuulusteluihin ja uhannut ilmiantaa NASPA:n perustamisen takana olevat Norwegianille, kertoo neuvottelupäällikkö Anu Aspiala ammattiliitto YTY:stä, johon NASPA kuuluu. Työntekijät ovat Aspialan mukaan kokeneet sävyn uhkaavaksi.

 

NASPA tuomitsee Norwegian-yhtiön pyrkimykset estää lentäjiä järjestäytymästä tai ilmaisemasta mielipiteitään.

 

- Tällainen reagointi on lyhytnäköistä, loukkaa perusoikeuksiin kuuluvaa järjestäytymisvapautta ja osoittaa oikeaksi ratkaisun järjestää yhdistyksen hallinto alussa muiden toimijoiden kuin yhtiön lentäjien kautta, NASPA sanoo tiedotteessaan.

 

...

 

Suomessa Norwegianin lentäjät eivät ole suoraan työsuhteessa yhtiöön, vaan heidät on palkattu henkilöstövuokrausyritysten kautta.

 

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa lentäjät ovat suoraan työsuhteessa Norwegianiin ja heillä on oma yhdistys.

 

Yle Uutiset ei ole tavoittanut Norwegianin edustajaa kommentoimaan asiaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onneksi olkoon rohkeille yksilöille, jotka käynnistivät yhdistyksen perustamisen. Vahvat sympatiani ovat heidän puolellaan. Tarkennuksena vielä se, ettei minulla ole mitään contractorsopimuksia vastaan. Ne ovat ihan hyviä oikein toteutettuina, aivan yhtä hyviä kuin palkollistenkin sopimukset mutta yhtiölle kokonaiskustannuksiltaan halvempia.

 

Nyt on tilanne vain kehkeytynyt sellaiseksi, ettei ole löytynyt vastavoimaa tälle yksilön "hyväksikäyttötyövoimavuokraukselle". Lainsäätäjät ovat katselleet avuttomina vierestä pystymättä reagoimaan tähän porsaanreikään riittävän nopeasti. Eikä tämä epäoikeudenmukaisesti toteutettu työvoimanvuokraus ole yksin Suomen tai edes Euroopan ongelma. Se on maailmanlaajuinen ongelma mutta jostain syystä törkeimmät esimerkit näyttävät tulevan juuri Euroopasta. Jopa mustassa Afrikassa ilmailualalla on sivistyneempää työvoimavuokrausta kuin Suomessa, ehkä Norwegianin johdon pitäisi käydä siellä opintomatkalla. Onhan se Norwegianille aikamoinen haaste päästä Nigerian tasolle, mutta kannustan yrittämään. 

 

Eivät ne yksilöt halua työstä saatavan korvauksen lisäksi kuin kolmea asiaa: Sairausturvaa, työttömyysturvaa ja eläkekertymää. On periaatteessa aivan sama, kuinka ne toteutetaan kunhan ne toimivat jollain tavalla. Kun yhtiön johto panisi nämä asiat kuntoon mahdollisimman nopeasti, pystyisi energian käyttämään tuottavaan työntekoon.

 

Seppo     

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

http://www.hs.fi/kotimaa/a1409628697706

 

Lentoyhtiö Norwegian on solminut vakituiset työsuhteet Helsingin tukikohdan lentäjiensä kanssa. Työsuhteet tulivat voimaan kuun alussa.

 

Norwegianilla on ollut Helsingissä yli 60 lentäjää, jotka tulevat pääosin muista Pohjoismaista. Aiemmin yhtiö palkkasi heidät ulkomaisten vuokrafirmojen kautta.

 

Vakituinen työsuhde on Norwegianin mukaan solmittu noin 50 lentäjän kanssa.

 

Uudessa työehtosopimuksessa lentäjien palkat ja työehdot pysyvät kutakuinkin ennallaan. Sopimus on voimassa vuoden 2016 maaliskuun loppuun.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulostaa aika samalta kuin joskus Finnaviationin kanssa. neuvottelupöytään ei saanut mitään järkevää muulla kuin pakolla.  suosittelen lämpimästi Ay-tietäväisen lakia tuntevan palkkaamista avuksi. Kansainvälinen lainsäädäntö on nykyään myös suojaavaan päin menossa,eli jopa hallinnosta saattaa löytyä apua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään