Ilkka Mannikainen

Tuuli vaaputti Lufthansan A380 -konetta Naritassa

9 viestiä aiheessa

Todennäköisesti pilotit päättivät ylösvedosta pitkälle menneen istumisen takia eikä vaappumisen takia. Ei tuo vaappuminen nyt niin ihmeellistä ollut, ainakaan näin Boeingpilotin näkökulmasta. Heti sen kohdan alussa kun konetta kuvataan näyttäisi olevan tummempana normaali istumispiste. Jos näin on, silloin todelliseen istumiseen kuluu jo ainakin kilometrin verran rataa ja ylösveto on perusteltu. Ja jos joku ihmettelee sitä, että pyörät jo koskettivat kiitorataa, se ei ole mitään ihmeellistä. CAT IIIB-ylösvedoissa käy usein näin ja spoilereiden ulostulolla on sekunnin-parin viive juuri tämän takia. Siitä on tosin  neljännesvuosisata kun viimeksi laskeuduin Tokioon enkä valitettavasti muista radan pituutta. Ovat rakentaneet toisen kiitoradankin sen jälkeen.

 

Seppo 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Naritassa ei näyttäisi  olevan kai "poikkirataa", molemmat kiitoradat ovat samansuuntaiset. Sivutuulella liikennettä ei voi näköjään ohjata "poikkiradalle".

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Just tein laskun pari päivää sitten Naritan 16 leftille, joka on se lyhyt baana siellä ja siinä ei kauheesti hienostella varsinkaan tuon kokoluokan koneella. Tässä näyttäisi olevan 16 right eli ihan normaalimittainen, mutta hyvä ratkaisuhan tuo oli. Pituudet näyttäisi olevan: 16R/34L 4,000 13,123 Asphalt

16L/34R 2,500 8,202 Asphalt

Tuo 2,5 km baana näyttää aika lyhyeltä, mutta siinä silmä valehtelee, koska rullattavaa matkaa on reilusti vauhdin hidastumisen jälkeen.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Google Earthistä kun katsoo ja vertaa maisemia videoon, niin terminaalin sijainti, rakennukset, metsätausta ja pätkän lopussa näkyvät polttoaine/öljysäiliöt viittaavat vahvasti siihen, että laskeutuminen tapahtui kiitotielle 16R. Videon tarkka ajankohtahan ei ole tiedossa, mutta eilispäivän myrskyn aikoihin Naritan tuulet olivat käytännössä kiitotien suuntaiset 150 - 180 astetta ja puuskat olivat useita tunteja kestäneen ajanjakson aikana jopa 45 - 50 solmua. Ja kiitotie märkä sateen johdosta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Google Earthistä kun katsoo ja vertaa maisemia videoon, niin terminaalin sijainti, rakennukset, metsätausta ja pätkän lopussa näkyvät polttoaine/öljysäiliöt viittaavat vahvasti siihen, että laskeutuminen tapahtui kiitotielle 16R. Videon tarkka ajankohtahan ei ole tiedossa, ...

Fr24 paljasti/varmisti tarvittavat tiedot.  Rata tosiaan 16"rait" ja kellonaika 23.45 UTC (15.9). Kone on nousussa penkassa näkyvää NARITA-tekstiä ennen, mutta kuten Seppo huomasi, oli kosketus kyllä melkoisen pitkällä. Muitakin ylösvetoja näytti olleen(osa ainakin tutkan mukaan selvästi jo ylempää), ainakin 5 kpl ennen tuota Hansaa bongasin, mutta jostakin syystä alkoi playback tökkimään juuri 00.00 UTC kohdilla ja tarkempi katselu jäi siihen. Koneena D-AIME, joka ainakin tänään tuli puolenpäivän huitteilla Pietarin biimissä DLH711D tunnuksella kotiinpäin. Tuo lisä-D siinä ihmetytti, olisiko jäänyt eilinen paluu tekemättä? Sen varmaan joku selvittää, jos kiinnostaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Fr24 paljasti/varmisti tarvittavat tiedot.  Rata tosiaan 16"rait" ja kellonaika 23.45 UTC (15.9). Kone on nousussa penkassa näkyvää NARITA-tekstiä ennen, mutta kuten Seppo huomasi, oli kosketus kyllä melkoisen pitkällä.

 

OK, sää tuona ajankohtana näytti tältä, eli 44 solmun puuskia:

 

METAR RJAA 152330Z 15027G44KT 7000 -SHRA FEW010 BKN020 BKN030 27/25 Q0994

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään