Sami Puro

"Lentoyhtiöiden emämunaukset pilasivat tuhansien joulun USA:ssa"

5 viestiä aiheessa

Aamun HS:stä jälleen, otsikon mukainen juttu taloussivuilla.

 

Philadelphian ja Atlantan kentillä ollut "pieniä" ongelmia joulunaikaan. Useiden lentoyhtiöiden palvelut romahtivat juuri pahimpaan aikaan kun tuhannet ihmiset halusivat lähteä muualle joulunviettoon.

 

Syinä mm.huono sää, ylisuuret matkustajamäärät (??) ja satojen kuormaajien & matkustamohenkilökunnan yhtäaikainen sairastuminen (sattumaako?), jotka johtivat USAirin lennot täyteen sekasortoon. Samaten syöttöliikenneyhtiö Comairin miehistönkäyttöohjelma kaatui ja firma joutui peruuttamaan kaikki 11 000 joulunajan lentoa.

 

USAir peruutti satoja lentoja, ja joutui lennättämään jälkeenpäin pelkkiä laukkuja useilla koneilla. Pääjohtaja syyttää tapahtuneesta muutamien työntekijöiden vastuuttomuutta, kun taas ammattiliitot kiistävät, että kyseessä olisi ollut työtaistelu.

 

Jutussa todetaan että tästä saattaa tulla viimeinen piikki jo toisessa yrityssaneerauksessa olevalle USAirille.

 

 

Kainalojutussa kerrotaan, että 6 USAlaista suurta lentoyhtiötä (mm.American, United, Delta) tuottavat tänä vuonna tappiota 5,5 miljardia dollaria, ja sen takia säästökuuri jatkuu myös ensi vuonna. Vähintään 20 000 työpaikkaa lähtee taas. Jäljellä olevat työntekijät tekevät pitkää päivää ja huonommalla palkalla. Lentoemännän liksa on lähellä minimipalkkaa, ja burgereita paistamallakin tienaa enemmän.

 

Liikenteen kysyntä on kuitenkin kasvussa, mutta koneet ovat täydempiä, palvelu huonompaa, vaikkakin lippujen hinnat ovat alhaisemmat kuin koskaan. Jossain vaiheessa on vaara, että säästöt näkyvät lentoturvallisuudessa, vaikkakin toistaiseksi turvallisuus on kehittynyt hyvin - mutta vain ajan kysymys koska säästöt menevät liiallisiksi.

 

HS:n nettiversion tilaajat löytänevät jutun lehden nettisivuilta.....

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vähän off topic, mutta jotenkin minusta tuntuu että asiakkaat ovat menettäneet kaiken suhteellisuudentajunsa lentolippujen hintojen kanssa. Se on hyvä että on hintakilpailua, mutta jossain on menty vikaan jos lentoemännät tosiaan saavat lähes minimipalkkaa ja yhtiöt tekevät tappiota vaikka koneet on ahdettu niin täyteen kuin menee.

 

Edit: Toki voisi myös syyttää yhtiöiden huonoa tehokkuutta, mutta vikaa on imho molemmissa. Kyllä täällä Suomessakin näkee ihmisiä jotka juoksee aina sen satunnaisen halpalentoyhtiön 10 euron lipputarjouksen perässä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Syinä mm.huono sää, ylisuuret matkustajamäärät (??) ja satojen kuormaajien & matkustamohenkilökunnan yhtäaikainen sairastuminen (sattumaako?), jotka johtivat USAirin lennot täyteen sekasortoon.

 

Lentoliikenteen toimivuus riippuu monista tekijöistä ja kun työhönsä tai sen määrään ja kuormittavuuteen kyllästyneet välillisesti lentoliikenteeseen vaikuttavat ryhmät ovat keksineet asemansa tärkeyden, niin lienee aika selvää, että he tulevat käyttämään sitä hyväksi työtaisteluissa. Aikaisemmin lentäjien palkkausta koskevassa keskustelussa todettiin, että lentäjät ovat avainryhmä, mikä osaksi selittää korkean palkan, mutta tässä tulee nyt esiin, että näitä avainryhmiä onkin oikeastaan monia. Palkataanko "temppuilevien" työntekijöiden tilalle kiinalaisia kuormaajia? Ja kiinalaiset lentäjätkin tyytyisivät kaiketi pienempään palkkaan.

 

Mielenkiintoista on myös seurata, miten meneillään oleva katastrofi vaikuttaa lentoliikenteen kehitykseen. Vaikka ihmiset sanoisivat, ettei se vaikuta matkustamiseen, niin uskon kuitenkin, että kaukomatkat vähentyvät ainakin joksikin aikaa. Myös maapallon lämpeneminen (aiheutti sen sitten mikä tahansa) tulee varmasti vaikuttamaan tulevaisuuden lentoliikenteeseen. Mielenkiintoinen ala seurata. Siihen ikään kuin kiteytyvät monet ongelmat.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään