Olli Luoma

Gordon Bennett 2013 elokuussa, Nancy Ranska

17 viestiä aiheessa

Lentoposti.fi:

http://www.lentoposti.fi/uutiset/maailman_vanhin_ilmailukisa_kaynnistyy_lauantaina_mukana_jalleen_suomalaisvaria

 

Kaasupallojen Coupe Aéronautique Gordon Bennett -kilpailu käynnistyy lauantaina Nancyssä Ranskassa. Parin vuoden tauon jälkeen mukana on myös suomalainen pallokunta. Pitkän linjan aeronautit Olli Luoma ja Markku Sipinen osallistuvat kilpailuun omalla OH-OCO Pirat -pallollaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lähtöjärjestys arvottu: ITA-1, AUT-1, GBR-2, GER-2, SUI-1, FIN-1, USA-1, ESP-1, RUS-1, FR-2, GBR-1, GER-1, SUI-3, USA-2, FR-3, GER-3, SUI-2, FR-1.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

6 p.m. start of inflation

9:30 p.m. end of inflation

10 p.m. final briefing

10:30 p.m. launch window opens

3 a.m. launch window closes

 

Ajat lienevät paikallisia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tervehdys Nancysta!

Täällä odotellaan ukkosen ohimenoa. Pallot on levitetty ja kunhan sade taukoaa, aloutamme todennäköisesti täytön.

Sää ensi yönä pitäisi olla otollisempi kuin tulevat yöt ja päivät.

Odotellaan.

 

Lämpimin palloterveisin

 

Olli L

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Chatissa vihjailevat huonoista sääolosuhteista edessäpäin. Pallokunta on kunnossa, sehän on tärkeintä. Myös samaan suuntaan lentänyt Italia on laskeutunut.

 

Reijo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

http://yle.fi/uutiset/suomalaisjoukkueen_lento_paattyi_huonoon_saahan_maailman_vanhimmassa_ilmailukisassa/6793413

 

Suomalaisten lentäjien Olli Luoman ja Markku Sipisen taival kaasupallojen pituuslentokilpailussa Ranskassa loppui lyhyeen sunnuntaina.

 

Ilma-aluksen päällikkönä toiminut Luoma teki päätöksen kaasupallon laskemisesta maahan sunnuntaiaamuna noin kolmen tunnin ja vajaan 100 kilometrin lennon jälkeen huonon sään vuoksi.

...

 

Muiden, vielä ilmassa olevien joukkueiden osalta kilpailu voi jatkua keskiviikkoon tai jopa torstaihin asti, Luoma arvioi. Se, millaisiin pituuksiin päästään, riippuu Luoman mukaan pitkälti ensi yöstä.

...

 

Kilpailun etenemistä voi seurata reaaliaikaisesti osoitteessa http://tracking.way.aero/gordonbennett2013/

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tervehdys!

Muutama kommentti kisasta:

Tämän vuoden kisaa edeltävällä viikolla katselimme sääennusteita huolestuneina. Sää Nancyssa tulisi olemaan varsin vaativa, kisan peruuntuminenkaan ei ollut mahdotonta. Saavuimme pelipaikalle perjantaina upeassa säässä. Teimme valmistelut loppuun ja lauantaina olikin sitten lentoonlähtöpäivä. Sää näytti edelleen erittäin epävarmalta. Klo. 14 briefingissä kisan johto esitteli suunnitelman aloittaa pallojen täyttö klo. 18.00 ja kaiken olevan valmista pallojen lentoonlähtöön klo. 22.30. Viimeinen briefing olisi klo. 21.00. Illalla alueelle tuli kuitenkin ukkosrintama ja kaasytäyttö päästiin aloittamaan vasta klo. 22 ja viimeinen pallo oli täynnä klo. 04.00. Lentoonlähtö oli siirretty alkavaksi klo. 05.30. Sää oli varsin pilvinen ja ilma epästabiili, mikä tarkoittaa CB-pilvien alkavan muodostumaan heti auringonnousun jälkeen. Me nousimme ilmaan klo. 06.00. Sää oli varsin kohtuullinen ja nousimme vajaaseen puoleentoista kilometriin. Melko pian jouduimme sateeseen. Se ei kaasupallolle ole vaarallista, mutta varsin epämukavaa. Saimme koriin runsaasti vettä ja kastuimme oikein hyvin. Kahdeksan aikaan alapuolellamme alkoi pilviä tiivistymään. Vaihtoehtoja oli kaksi:nousta korkealle tai mennä pilven alapuolelle mataliin. Päätimme toteuttaa jälkimmäisen vaihtoehdon. Laskeuduimme pilven läpi ja saimme maan näkyviin noin kolmensadan metrin korkeudessa. Kun löysimme sopivan laskupaikan, laskeuduimme sinne.

Sää ei ollut riittävän hyvä tiimimme kaasupallokokemukselle. Jotta päivän olisi voinut lentää, olisi pitänyt nousta reilusti yli kolmen kilometrin korkeuteen ja sitä mahdollisuutta meillä ei ollut. Erään tiimin pilvi nappasi 2700 metrin korkeudesta ja se ei todellakaan ole leikinlaskua. Pallokunnat, jotka lensivät tuon päivän ja moni vieläpä seuraavan yönkin tekivät loustavan lennon. Kolme jatkaa vielä nyt edelleen Espanjaan ja todennäköisesti Portugaliin. Kilpailun johtajan Marcus Haggeneyn kommenti briefingissä näyttää toteutuvan: ovat ennusteet mitkä tahansa, voittaja lentää aina Portugaliin. En todellakaan olisi halunnut olla tässä kisassa organisaatiossa mukana; töitä tehdään kaksi vuotta ja sitten lentopäivänä keli on marginaalinen. Paineet ovat olleet kovat. Nyt kun kolme pallokuntaa laskeutuu Iberian niemimaalle, voimme jälleen todeta tämänkin kisan olleen hieno kisa. Meille se oli lyhyestä lennosta huolimatta mahtava kokemus.  :)

 

Lämpimin palloterveisin

 

Olli L

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta touhulta!

 

Olisin kysynyt lisätietoja parista kohdasta:

 

1.

 

Jotta päivän olisi voinut lentää, olisi pitänyt nousta reilusti yli kolmen kilometrin korkeuteen ja sitä mahdollisuutta meillä ei ollut.

 

Mikä oli ettei voinut nousta korkeammalle?

 

2.

 

Erään tiimin pilvi nappasi 2700 metrin korkeudesta ja se ei todellakaan ole leikinlaskua.

 

Pilvi nappasi - voitko täsmentää, miten?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

1.

Mikä oli ettei voinut nousta korkeammalle?

2.

Pilvi nappasi - voitko täsmentää, miten?

Ensimmäinen oli puhdas varustekysymys. Teimme etukäteen päätöksen pysyä alle kolmen tonnin.  :-[

 

CB- pilvessä on voimakkaita virtauksia ja jos joudutaan liian lähelle pilveä, se oikeasti imaisee pallon. Kun pallo joutuu tällaiseen virtaukseen pallo menee minne virtaus vie. Alaspäin mentäessä voidaan yrittää menoa hidastaa hiekkaa heittämällä, ylöspäin mentäessä odotellaan ja katsotaa kuinka korkealle mennään. CBn huiput saattavat olla hyvinkin 7-8 km ja ukkospilven on yleensä yli 10 km. Nyt ilmeisesti huiput eivät olleet paljon yli kolmen kilometrin.

 

Lämpimin palloterveisin

 

Olli L

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään