Jaakko Männistö

Singapore Airlines tosi riepotuksessa.

5 viestiä aiheessa

Pidetään ne remmit kiinni. Aina.

 

Saattaa ne kuumat kahvit tai teet silti lentää syliin ja polttaa  ;) mutta todellakin kannattaa itsensä pitää köytettynä aina kun penkillä kököttää, pysyy ainakin itse paikoillaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pidetään ne remmit kiinni. Aina.

 

Tässä tapauksessahan tuo turbulenssi oli etukäteen tiedossa. Vyövalo paloi ja tarjoilu oli keskeytetty. Voisi loukkaantuneiden määrä olla vielä suurempi, jos olisi ilman varoitusta tullut tuollainen kuoppa. Mutta Ilkan kanssa samaa mieltä, vyöt kiinni!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Haluan tuoda tähän tapaukseen vähän käytännönläheisyyttä. Sattui nimittäin itsellenikin vastaava tapaus vajaa pari vuotta sitten Andien päällä Etelä-Amerikassa. Pinnalla 380 päiväsaikaan puolivillaisessa kelissä eli vaakanäkyvyyttä oli noin 10-15 sekunnin lentoajan verran. Tarkoittaa sitä, että on erillisiä CB-pilviä muun suhteellisen harvan cirrustyyppisen pilvimassan seassa. Niillä alueilla ei ole harvinaista, että CB-pilvet kohoavat 60.000 jalkaan ja ovat hyvin vihaisia.                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Tutka näytti hyvin ja keilattiin ylös-alas sekä eri skaaloilla. Meno oli jo jonkin aikaa aikamoista siksakkia CB-pilvisoluja väistellen. Kunnes sitten suoraan edessä reilun 10 sekunnin lentomatkan päässä tuli näkyviin aivan pieni, tutkassa näkymätön CB:n huippu. Headingselector päälle, automaattikallistus pois ja kone niin kallelleen kuin automaatilla saa mutta läpi mentiin, ei ehditty väistää. Turvavyövalo oli tietenkin päällä ja tarjoilut seis. Kaikki eivät kuitenkaan olleet vöissä ja yhdeksän ihmistä kävi sitten lasaretissa lennon jälkeen paikkauttamassa itseään. Harmia lisäsi vielä se, että meillä oli minimi cabinmiehistö. Pari emäntää sai myös nirhamia ja joutui käymään sairaalassa eivätkä siksi voineet enää työskennellä paluulennolla. Toinen kone tuli sitten hakemaan matkustajat me me lensimme koneen tyhjänä kotikentälle.   

 

Asian ydin on se, että vaikka tässäkin tapauksessa sen CB:n läpilentäminen kesti vain noin neljä sekunttia, se oli koko sen neljä sekunttia negatiivista G:tä. Se negatiivinen G oli Flight Data Recorderilta tarkastettuna hyvinkin pientä eikä vaatinut edes kaksisia tarkastuksia. Pointti onkin siinä, että se oli useita sekuntteja kestävää, samansuuntaista ja yhtäjaksoista. Eli tavarat ja ihmiset, vaikka liikkuivatkin ehkä vain 30 cm sekunnissa ylöspäin, niin neljän sekunnin jälkeen kaikki irtonainen oli katossa. Ja sitten sen neljän sekunnin kuluttua ryminällä alas. Normaalistihan turbulenssissa negatiivinen ja positiivinen G vaihtelevat niin nopeasti, ettei mitään tällaista pääse tapahtumaan. Se neljän sekunnin yhtäjaksoinen negatiivinen G taas johtui siitä, että kone oli nousevassa ilmavirtauksessa ja autopilotti pyrki pitämään vaakalennon.

 

Seppo   

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään