Tatu Koiranen

Hello Cafe Malmin sulkeminen johti tutkintapyyntöön Finaviasta

8 viestiä aiheessa

Kuten foorumilla jo laajasti tiedetään, sulki Malmin Hello Cafe ovensa yllättäen helmikuun puolivälissä. Niin, vai sulkiko ovet sittenkin joku muu? Näin ainakin väittää Hello Cafe Malmin yrittäjäksi esittäytyvä Kim Pihl Helsingin Uutisissa 15.5.

 

Yrittäjän mukaan Finavia Oyj ilmoitti 14.2. päättävänsä vuokrasopimuksen välittömästi, ilmoittamatta asialle syytä. Samalla se vaihdatti ravintolan ovien lukot ja yrittäjän käyttö- ja vaihto-omaisuus jäivät lukkojen taa. Yrittäjän mukaan keskinäisiä sopimuksia ei olisi rikottu, eikä vuokra-asioissakaan pitäisi olla laiminlyöntejä (joskin "liikehuoneiston vuokrauslakiin liittyviä laiminlyöntejä" on ilmaisuna erikoinen). Finaviaa vastaan on asian vuoksi nostettu kanne, tehty valitus aluehallintovirastolle ja Helsingin HAO:lle sekä tehty tutkintapyyntö poliisille.

 

https://dl.dropboxusercontent.com/u/61350851/ff/hello_cafe_malmi_tutkintapyynto.png

 

Mitähän kentällä on todellisuudessa tapahtunut?

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaikealta kuulostaa. Vaikeuttaa myös uuden alkua - käsitin että mm. anniskeluluvat viipyilevät tämän kiistan takia (nimim. Oluen Ystävä - tulee paljon halvemmaksi juoda kaljaa pyöreässä kuin lentää).

 

Toivotaan että asia selviää äkkiä.

 

t. Timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
anniskeluluvat viipyilevät tämän kiistan takia (nimim. Oluen Ystävä - tulee paljon halvemmaksi juoda kaljaa pyöreässä kuin lentää).

 

Toivottavasti eivät viivästy pahasti...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

 

Niin onko tuolla kahilallakiinteä vuokra per kuukausi vai onko vuokra prosentiosuus liikevaihdosta per kuukausi? jos velvoitteet on maksettu niikuin pitää niin aika ihmeeliseltä tuo tuntuu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Taas kerran kustaan huolella niihin omiin muroihin. Luulisi Finaviankin katsovan vain hyvällä, että kahvilan toiminta sai jatkoa. Kahvila tuskin on mikään rahasampo.

Nämä päätökset viittaavat omalla tavallaan myös siihen asenteeseen miten Malmin toimintaa nykyisin hoidetaan ja tuetaan.. :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin kauan kuin tukkukauppias pysyy tukkukauppiaan roolissa, hän ymmärtää oman etunsa olevan vähittäiskauppiaan tukeminen. Tukkukauppias saa sitä suuremman tulon itselleen mitä enemmän vähittäiskauppias myy hänen tuotteitaan. Historia tuntee kertomuksia ahneudesta ja epäonnistumisista, kun tukkukauppias alkaakin havitella myös vähittäiskauppiaalle kuuluvaa osuutta. Finavian toiminta Malmilla on yksi näistä surullisista tarinoista.

 

Finavialla on lakisääteinen monopoli lentokenttäalueelle luomansa infrastruktuurin vuokraamiseen, siis monopoli olla tukkukauppias. 1990-luvulla suuret johtajat saivan "loistavan" idean, tukkukauppiaan roolin lisäksi he alkavatkin kilpailla lentokentillä myös vähittäiskauppiaina entisten asiakkaidensa kanssa. Finavia, silloinen Ilmailulaitos alkoi luoda sellaista liiketoimintaa, joka hyödynsi olemassa olevaa infrastruktuuria. Kaikessa kiireessä he ikäänkuin unohtivat, ettei heillä ollut enää monopolia sellaiseen liiketoimintaan. Lain tulkinta monopolin rajasta kulkee juuri siinä, vuokrataanko infrastruktuuria vai hyödyntääkö liiketoiminta olemassa olevaa infrastruktuuria. Finavia käyttäytyi kuitenkin ikäänkuin olisi edelleen monopoliasemassa myös lentokenttäalueen infraa hyödyntävällä vähittäiskauppasektorilla.

 

Tästä alkoi kehitys, jonka seurauksena lentokentillä olevien pienyrittäjien eli vähittäiskauppiaiden tukeminen ei enää ollutkaan Finavian intressi. Perinteiset pienyrittäjäthän olivat nyt Finavian kilpailijoita monella vähittäiskauppasektorilla. Malmin kuppila- ja parkkipaikkasotku sopii erinomaisen hyvin esimerkiksi täysin osaamattomasta ja kokonaisuutta ymmärtämättömästä ahneudesta.

 

Toivon sydämestäni, että Finavia palaa juurilleen suhtautumisessaan uuteen kahvilayrittäjään. Sen sijaan että pyrkii rahastamaan hänet kuiviin, Finavian pitäisi pohtia sitä, kuinka se voisi omalla toiminnallaan saada lisäasiakkaita Malmin kahvilaan. Isot kyltit maantielle, jossa kehutaan Malmia ja toivotetaan tervetulleeksi syömään ja juomaan, mainostetaan laajaa parkkialuetta, jossa on maksuton muutaman tunnin pysäköinti jne. Olen aivan varma, että Finavian tulot nousevat nykyiseen verrattuna.     

 

Seppo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään