Markku Korsumäki

Lentosuunnitelman teko epäviralliselle lentopaikalle jolla on ICAO tunnus

5 viestiä aiheessa

Moi!

 

Kun lennän epäviralliselle lentopaikalle tai pois, millä on ICAO tunnus 1), niin miten täytetään plaani?

 

Jos ICAO tunnusta ei ole, niin homma lienee selvä: Lähtö- tai laskupaikaksi ZZZZ ja kohtaan 18 DEP/paikannimi-ja-sijainti tai DEST/paikannimi-ja-sijainti.

 

Jos ICAO koodi on vielä voimassa ja sitä voi käyttää, niin lentosuunnitelmasta tulee tietysti yksinkertainen. Mutta mistä tiedän voiko sitä käyttää? Mitkä koodit lennonjohto "tietää" ja tunnistaa?

 

 

FPL täyttöohje sanoo näin:

http://www.finavia.fi/files/finavia2/FPL%20-ohjeet/REND_FPC.pdf

 

"Merkitse lähtöpaikan ICAO nelikirjaintunnus, kuten esitetty Doc 7910 Location

Indicators –asiakirjassa tai, ellei tällaista tunnusta ole annettu,

- merkitse ZZZZ ja ilmoita kohdassa 18 lähtöpaikan nimi ja sijainti lyhenteen

DEP/ jälkeen (ks. vaihtoehtoiset merkintätavat, sivu 16)"

 

Sitten tuo "Doc 7910 Location Indicators" < http://aviadocs.net/icaodocs/Docs/7910-131.pdf > luettelee viralliset lentokentät, mutta ei noita käytöstä poistettuja tai kevytlentopaikkoja.

 

 

1) Näitä epävirallisia lentopaikkoja on esim. entiset viralliset mutta sittemmin käytöstä poistetut lentokentät kuten Haapajärvi (EFHJ), Vuotso (EFVU) ja pari tunturikenttää. Ja näiden lisäksi myös kevytlentopaikat Ilvesjoki (EFIJ) ja Sorosenperä (EFML).

 

-Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos ICAO koodi on vielä voimassa ja sitä voi käyttää, niin lentosuunnitelmasta tulee tietysti yksinkertainen. Mutta mistä tiedän voiko sitä käyttää? Mitkä koodit lennonjohto "tietää" ja tunnistaa?

 

Viralliset uusimmat dokumentit ovat hyvä tietolähde. Mikäli kyseinen lentopaikka löytyy vaikkapa uusimmasta julkaistusta ja voimassaolevasta VFR kartasta, niin sen voi melko huoletta laittaa lentosuunnitelmaan.

 

Toinen mahdollisuus on tutkia löytyykö lentopaikka Finavian erinomaisesta VFR Suomi oppaasta, joka omistaa lentopaikoille ihan oman osionsa: https://ais.fi/ais/vfr/aerodromes/aerodrome_toc.html

 

Mitään mainitsemistasi entisistä lentopaikoista ei enää nykykartoilla esiinny, joten en laittaisi niiden ICAO koodeja myöskään lentosuunnitelmaan.

 

t. Juha

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moi!

 

Joo, noi tietolähteet toimii hyvin virallisten lentopaikkojen kanssa.

Mutta esimerkiksi kevytlentopaikkoja ei ole kartoissa eikä VFR suomessa, mutta ne on Trafin tiedossa (koska ne on sinnen ilmoitettu).

 

Eli oikeastaan kysymykseksi tulee, mistä löytää olemassaolevat ICAO koodit (riippumatta siitä millainen kenttä sen takaa löytyy)?

 

Ellei noita koodeja voisi käyttää, niin eipä ole Ilvesjoen ja Sorosenperän icao koodeista paljoa iloa. Paitsi tietysti optiona jos noita kenttiä joskus virallistettaisiin.

 

-Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä riittääkö ilmoitus trafille noista tunnuksista, sillä vasta ICAO:n kautta ne saa anottua viralliseksi. Luulen (en tiedä), että kentän pitäjät voivat suoraan ottaa yhteyttä ICAOon ja anoa tunnusta viralliseksi. Toki jos Trafiin on ilmoitettu tunnus, niin kannattaa varmaan ensin kysäistä sieltä hoituuko asia sitä kautta.

 

Aikoinaan Copterline ykkösen aikoihin esimerkiksi Hernesaaren helikopteripaikalla oli jo tunnus EFHE, mutta se oli unohtunut virallistaa ICAO:ssa joten joten plaaneissa jouduttiin käyttämään ZZZZ tunnusta ennen kuin siunaus saatiin kattojärjestöltä.

 

Tällä hetkellä virallinen lista näyttää tältä:

 

EFAA EFAH EFAL EFEJ EFEK EFET EFEU EFFO EFGE EFHA EFHE EFHF EFHH EFHK EFHL EFHM EFHN EFHO EFHP EFHS EFHV EFHY EFII EFIK EFIM EFIT EFIV EFJE EFJM EFJO EFJV EFJY EFKA EFKE EFKG EFKH EFKI EFKJ EFKK EFKM EFKN EFKO EFKR EFKS EFKT EFKU EFKV EFKY EFLA EFLL EFLN EFLP EFLR EFMA EFME EFMH EFMI EFMN EFNS EFNU EFOP EFOU EFPA EFPE EFPI EFPJ EFPK EFPL EFPN EFPO EFPT EFPU EFPY EFRA EFRH EFRN EFRO EFRU EFRV EFRY EFSA EFSE EFSI EFSO EFSU EFTO EFTP EFTS EFTU EFTV EFUT EFVA EFVI EFVL EFVP EFVR EFVT EFWB EFYL

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tällä hetkellä virallinen lista näyttää tältä:

 

Mikä tämä virallinen lista on? Tällä hetkellä voimassa olevat EF-alkuiset ICAO tunnukset? Suomessa olevat viralliset lentopaikat?

 

Jostain olen ymmärtänyt (vaikkakaan mitään ensikäden tietoa mulla ei ole), että esim. Ilvesjoen tunnus EFIJ olisi ihan oikeasti haettu. Siis ICAOsta, sen Trafille tehtävän kevytlentopaikkailmoituksen lisäksi.

 

Mutta olettaen että tuo lista on ICAOn lista, näyttää siltä että vain viralliset lentopaikat merkataan oikealla tunnuksella, ja kaikki muut ZZZZ + DEP/ tai DEST/.

 

Tämä asia kiinnostaa kun olen päivittämässä tätä plaanintäyttöapuria http://koti.mbnet.fi/korsu/ilmailu/plan2/ . Uutta tulee olemaan mm. paremmin kännyköille sopiva käyttöliittymä, ja mahdollisuus ottaa tunnetut epävirallisetkin lentopaikat mukaan listalle (jolloin niidenkin sijainnit on tiedossa).

 

-Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään