Veli Hämäläinen

Kuumailmapallo-onnettomuus Egyptin Luxorissa - 19 kuoli

24 viestiä aiheessa

NBC tiesi kertoa uhrien kansallisuuksista:

 

"A health official in Luxor told NBC News that the victims include 9 from Hong Kong, 4 from Japan, 2 from the UK, 2 from France and two others who have not been identified"

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuumailmapallolennot ovat toistaiseksi kiellettyjä Luxorin alueella, kertoo uutiskanava CNN. Toistaiseksi voimassa olevan lentokiellon asettivat Luxorin alueen maakunnan viranomaiset.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Kaukaa otetusta videosta katsoen näytti siltä kuin kori olisi syttynyt ensin?

 

Ei siellä ole muuta palavaa ainesta kuin kaasu, joka on korissa. Näytti tosiaan olleen melko korkealla. Videon perusteella siitä harvinainen pallon tulipalo, ettei siihen liity törmäystä voimalinjaan.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuosta videosta ei voi paljon päätellä, mutta jos - siiis- jos pallo on kuvassa alla esitettyä tyypiä, jollaisellla siis tarjotaan pallosafareita Luxorissa, niin huomioisin seuraavaa. Tämä on nyt sitten pelkkää spekulaatiota, joka perustuu vain ja ainoastaan aihetotodisteisiin. Tuon videon perusteellla savunmuodostus on melko voimakasta, ja korista suuntautuu merkittävä savuvirtaus sivulle. Kun pallo muuten liikkuu tuulen mukana, niin tuollaisen virtauksen saattaisi aiheuttaa esim se, että kaasusäiliön venttiili on irronnut, tai muutoin kaasujärjestelmään on tullut merkittävä vuoto. Tällöin säiliöstä virtaava paineinen kaasu syttyessään ja epätäydellisesti palaessaan voisi aiheuttaa tuollaisen savun. Nestekaasuhan sinänsä palaa huonosti ja tuollainen savunmuodostus kielii epätäydellsiestä hallitsemattomasta palamisesta.  Jossain raportoitiin räjähdyksestä, joka voisi - siis- voisi periaatteessa olla peräisin venttiilin irtoamisesta ja ulosvirtaavan kaasun syttymisestä.

 

Comasctin uutisissa asiantuntemus on vielä tätäkin postausta huonompaa: http://xfinity.comcast.net/articles/news-general/20130226/ML.Egypt.Balloon.Accident/:

According to initial indications, the balloon was in the process of landing after 7 a.m. when a cable got caught around a helium tube and a fire erupted, according to an investigator with the state prosecutor's office. The balloon then ascended rapidly, the investigator said. The fire detonated a gas canister and the balloon plunged about 300 meters (1,000 feet) to the ground, crashing in a sugar cane field outside al-Dhabaa village just west of Luxor, a security official said.

 

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Timo

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

YLE:n videopätkässä näkyy aika selvästi ensin räjähdys ja sen jälkeen sama kytevä palamisssavu joka on linkitetyssä videossa. Eli alkupätkä puuttuu, mielestäni.

Siitä huolimatta, järkyttävä tapaus.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos poimitaan lainauksia Guardianin artikkelista, niin saadaan mahdollisesti parempi selvyys siitä, missä järjestyksessä onnettomuus eteni. Ensinnäkin, pallo oli tulossa laskuun ja oli jo niin matalalla, että korista heitettiin köysi tai köysiä maahenkilöstölle, joilla oli tarkoitus ankkuroida pallo maahan. Tällöin väitteiden mukaan köysi takertui jostain syystä polttimeen vieviin (propaani?)kaasuputkiin ja katkaisi ne, jolloin tulipalo syttyi ja pallo lähti nousemaan takaisin ylöspäin. Pallon lentäjä ja yksi turisti hyppäsivät korista alle 10 metrin korkeudessa ja selvisivät hengissä. Koska lentäjä sai 70 % palovammat, tulipalon on täytynyt syttyä jo siinä vaiheessa. Ehkä 100 jalan korkeudessa korista hyppäsi lisää matkustajia. Pallo nousi 1000 jalkaan liekkien sekä korin vähentyneen kuorman takia, kunnes lopulta syöksyi maahan.

 

The balloon is believed to have caught fire as it was coming in to land at about 7am on Tuesday. The pilot and a British passenger jumped out, before the ballon ascended swiftly. Flames spread quickly and ignited a gas canister,

 

Mohamed Youssef, a pilot with Luxor-based Alaska Balloons, said his own balloon was airborne 100 metres from the crash, three or four minutes from landing.

 

He told the Guardian the fire started when the balloon was 3 metres from the ground and was caused by a leak in one of the four gas cylinders. Once the fire had begun, the pilot and one British passenger leapt to safety. This affected the balance of the balloon, which in turn sent more heat into the balloon's "envelope" and caused it to rise rapidly into the air, he said.

 

"When the balloon was at about 100 feet, I saw people jumping. I saw about five or six people jumping," he said. Youssef said some of the passengers were killed on contact with land, while others died from burns.

 

Youssef's uncle, Alaa Mahmoud, sales manager of Luxor-based balloon company Magic Horizon, said he believed the explosion happened when ground crews tried to anchor the balloon and the ropes hanging from the basket became entangled in the leads of the gas cylinders. The sharpness of the ropes, he claimed, caused the leads to be severed, which in turn sparked the fire.

 

http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/26/luxor-hot-air-balloon-crash-kills-tourists

 

Kyse on tietysti vain todistajanlausunnoista, jotka saattavat olla epätarkkoja. - Tapauksesta otetut videonpätkät eivät ilmeisesti ole tallentaneet tapahtumia alusta lähtien. - Aviation Safety Networkin mukaan pallo oli Espanjassa valmistettu Ultramagic N-425, jonka koriin mahtuu 24 henkilöä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt alkaa kokonaiskuva tapahtumista hahmottumaan. Tuo, että pallo oli ollut noin matalalla, ei tullut ilmi noista aiemmista lähteistä, mutta se selittäää sen, että kaksi onnettomuuspallossa mukana ollutta selvisi hengissä. Samallla myös tapahtumien ketju ja syy siihen miksi kaasua alkoi vuotaa hallitsemattomasti, alkaa kiteytyä. Letkusta vuotava kaasu on siten voinut aiheuttaa tuon sivulle suuntautuvan savusuihkun.

 

Todettakoon tässä, että nestekaasupullo/sylinteri ei räjähdä. Kuultu "räjähdys" on voinut tulla letkusta purkautuneen kaasun syttymisestä - pallossahan on käsittääkseni aina pilottiliekki päällä. Kuumennettu nestekaasupullo alkaa vuotaa kaasua varoventtiilin kautta, mikä laskee painetta pullossa ja samalla jäähdyttää pulloa. Tämä luonnollisesti edellyttää, että varoventtiili on toimintakykyinen. Kun palaminen edellyttää happea ja hapen ja polttoaineen  sopivaa sekoittumista ja kun pullossa ei ole ilmaa, niin se ei siten myöskään voi räjähtää.

 

Timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt voidaan aloittaa spekulointi!

 

Jos aeronautti olisi päättänyt pysytellä pallossa viimeiseen asti roikkuen pohjoisnapaventiilin avausnuorassa, niin mahdollisesti useampi olisi ehtinyt pelastautua? Toisaalta liekit paloivat hallitsemattomasti eikä lämmittämistä pystynyt kontrolloimaan? kuinka paljon tyhjennysventtiilistä poistuu lämmintä ilmaa vaikkapa minuutissa? mitä se vaikuttaa nostovoimaan? kauanko siinä narussa olisi pitänyt roikkua kumotakseen korista poistuvien matkustajien painon? Miksi kukaan ei sulkenut kaasupullon venttiiliä? pystyykö venttiileihin ylettymään ka. pallo- korityypissä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

   Tulihan näytti tarttuvan itse palloon aika pian ! Paljonkaan palloilusta tietämättä,tulee mieleen,olisiko kenties palavan pullon voinut heittää yli laidan heti tulen levittyä hallitsemattomasti? Voisi kuvitella siihen oltavan valmius!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minä en lähtisi tuollaiseen palloon ilman laskuvarjoa. Miksi laskuvarjo ei ole pakollinen varuste kaikille korissa oleville ?

 

Varjon pitäisi kyllä olla täysin automaattinen. Eli turisti ei voi sitä itse avata, mutta se avautuu varmasti tosipaikan tullen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minä en lähtisi tuollaiseen palloon ilman laskuvarjoa. Miksi laskuvarjo ei ole pakollinen varuste kaikille korissa oleville ?

 

Varjon pitäisi kyllä olla täysin automaattinen. Eli turisti ei voi sitä itse avata, mutta se avautuu varmasti tosipaikan tullen.

Myös jauhesammutin olisi voinut olla tarpeen,onhan ainakin nuo pienemmät korit herkästi palavaa punosmateriaalia,samaten matkustajien vaatetus.Eli jos tuo pullonheitto olisi ollut mahdollinen ja sitten sammutin. Muuten,kuinkas nopeasti tuo pallo tulee alaspäin,jos tulet otetaan pois? Jos tämä on puutaheinää niin palloilijat,korjatkaa!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

   Tulihan näytti tarttuvan itse palloon aika pian ! Paljonkaan palloilusta tietämättä,tulee mieleen,olisiko kenties palavan pullon voinut heittää yli laidan heti tulen levittyä hallitsemattomasti? Voisi kuvitella siihen oltavan valmius!

 

"Palava kaasupullo" lakkaa palamasta heti kun venttiilin sulkee. Kuuklen kuvahaulla katseltuna venttiilit ovat joko kierettäviä tai vipumallisia, kummallista ettei tämä mahdollisuus tullut pilotin mieleen. Pallo oli iso, operoidaanko tämän kokoisiakin 1 hengen miehistöllä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tänään 28.02. on tullut pallovalmistaja Ultramagic S.A.:n General Manager – Aeronautical Eng. Josep M Lladon allekirjoittama tiedote tapahtumasta. Se perustuu pallovalmistajan luotettavana pitämään lähteeseen Egyptissä.

Lukijan tulee ymmärtää, että tietysti onnettomuustutkinta tulee antamaan aikanaan asiaan oman tuloksensa.

Käännösvirheiden estämiseksi lainaus alkuperäisestä tiedotteesta:

 

It was reported that the balloon was going to land after a normal flight and the pilot dropped a handling line so the crew, as they do usually, could either pull the balloon over to the trailer or to take it out of a crop field. This drop line was wrapped around a hose near the Tema connection and when the ground crew pulled it, the hose was partially broken and it started to leak. The gas escaping then started to burn and the balloon pilot had some fire in his face and he and another passenger jumped out of the basket. The balloon now, without pilot, climbed due to the loss of weight and the fire was increasing all the time until the balloon collapsed at a considerable altitude.

 

We have offered our cooperation to the Authorities and the company in Egypt to look into the causes as to what happened in this tragic fatal accident. We have also offered our sincere condolences for the passengers and their families.

 

Markku Sipinen

Aeronaut

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

  Eli aikalailla noin se meni kuten Ilkkakin tuossa aiemmin kertoi. Pallo oli jo lähes maassa ja varsinainen lento-osuus suoritettu,jolloin pilotti heitti ankkuriköyden maahenkilöstölle normaalisti ja tässä sählättiin sen verran,että kaasuletku oli rikottu,jolloin tuli tietysti levisi hallinnasta ja pilotti poltti kasvojaan,jonka jälkeen hän ja yksi matkustaja hyppäsivät ulos pallosta,jolloin ohjaajaton pallo keventyneellä kuormalla nousi nopeasti kunnes itse pallokin syttyi tuleen ja sitten tultiin alas tuhoisin seurauksin!

  Jotenkin tuohon tyyliin valitettavasti noitten tapahtumien kulun saattoi olettaa menneenkin,kun on paikanpäällä tutustunut noitten ukkojen touhuiluun! Esim.tieliikenne on about katastrofaalista.Suuri nopeus tuntuu olevan tärkeintä,vaikka mihinkään ei ole kiirettä,valoja käytetään vain ääritilanteissa,ettei kulu virtaa,ohitustilanteet huikaisevia,rautalankakorjaukset normitoimenpide jne..

  Mahtaakohan Niilin rannoilta yleensä löytyä ilmailuviranomaisia,niin no afrikassa ollaan joo..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

  Jotenkin tuohon tyyliin valitettavasti noitten tapahtumien kulun saattoi olettaa menneenkin,kun on paikanpäällä tutustunut noitten ukkojen touhuiluun! Esim.tieliikenne on about katastrofaalista.Suuri nopeus tuntuu olevan tärkeintä,vaikka mihinkään ei ole kiirettä,valoja käytetään vain ääritilanteissa,ettei kulu virtaa,ohitustilanteet huikaisevia,rautalankakorjaukset normitoimenpide jne..

  Mahtaakohan Niilin rannoilta yleensä löytyä ilmailuviranomaisia,niin no afrikassa ollaan joo..

 

La hawla la quwwata illa billah! Vain tällä on merkitystä...

 

Muuten kerrassaan surullinen tapaus...

 

Pilotti jättää tuhoutuvan aluksensa ja sen matkustajat - voi veljet, se on sitä air(balloon)shippiä se. No onneksi jäi henkiin, niin ehkäpä kirjoittaa jossainvaiheessa raportin tapahtumista ja onnettomuuteen johtaneista syistä. Miettikääs, jos kaikki olisivat kuolleet, syy olisi virallisesti voinut olla vaikkapa jumalan tahto.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onneksi olin edellisäivänä korissa.

Siis juuri tuossa samassa korissako? Jos siellä olit,niin voitko vähän kertoa omakohtaisia kokemuksiasi? Ihan vaan mielenkiintoista olisi kuulla!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Egyptin ilmailuministeri kertoi muutama päivä sitten, että kuumailmapallolennot Egyptissä voidaan aloittaa uudelleen 1. huhtikuuta. Turvallisuusmääräyksiä on tiukennettu ja huoltotarkastuksia toteutetaan entistä tiiviimpään tahtiin. Sky Tours-firma, jonka pallolle onnettomuus tapahtui, ei saa aloittaa lentoja uudelleen ennenkuin onnettomuustutkinnan tulokset ovat selvillä.

 

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/67577/Egypt/Politics-/Egypt-hot-air-balloon-flights-to-resume--April.aspx

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luxorin nähtävyyksiä pääsee taas ihailemaan kuumailmapallosta käsin. Kuumailmapalloretket kiellettiin helmikuussa, kun 19 turistia kuoli pallon maahansyöksyssä. Turvatarkastusten jälkeen lentoja päästiin jatkamaan sunnuntaina 21.4.

Luxorin kuvernööri Ezzat Saad osallistui itse ensimmäiselle lennolle osoittaakseen, että pallot ovat turvallisia.

 

turun sanomat

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään