Janne Kuutti

Ilmavoimien entinen Stieglitz myynnissä USA:ssa

7 viestiä aiheessa

Onneksi Jenkit ovat maalanneet pyörien kapselit oikean värisiksi   :thmbup:

Tuossa Kauhavalla otetussa kuvassa ne ovat väärän väriset

 

Konehan on ymmärtääkseni edelleen Porissa hallissa, entisöitynä Passilan toimesta. Jenkkiyritys on vain välittäjänä..(tuolla hintapyynnillä ehkä aika kauankin).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onneksi Jenkit ovat maalanneet pyörien kapselit oikean värisiksi   :thmbup:

Tuossa Kauhavalla otetussa kuvassa ne ovat väärän väriset

Jooh

Mutta tuo kun ottama kuva onkin 15.vuoden takaa...

Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun nyt mainittiin tämän Stigu-yksilön (SZ-24) pyöräkapselien värityksestä, en malta olla laittamatta omaa pensseliäni maalipurkkiin. Tuo yleisväritys joka koneelle on annettu pitäisi kuvata käyttöönottoajan alkua, elokuusta 1940 kesäkuuhun 1941. Syyt juuri tuohon ajankohtaan ovat yksiselitteiset; maalatut hakaristit, mutta ei vielä maalatut keltaiset itärintamatunnukset. Tämän lisäksi isot runkokirjaimet ja -numerot tukee tätä ajanjaksoa.

 

Lainaan SIH 22 "Koulukoneet" -kirjasta muutamia kohtia: "Hankinta. Ruotsalaisten avustuksella Saksasta ostettiin 30 Fw 44J -konetta 12.4.40...". "Maalaus. Tullessaan vuonna 1940 koneiden runko oli maalattu tummanharmaalla (Pansargrå) ja lentopinnat oranssilla, tämä maalaustapa tuli Ruotsiin toimitetuista Stiguista. Peruskorjauksessa harmaa korvattiin meidän oliivinvihreällä vuodesta 1941 alkaen koulukoneista 5.6.40 annetun maalausohjeen mukaisesti. Lisäksi suuntaohjaimet maalattiin oranssilla. Rungossa oli alussa suurehkot valkoiset tunnusnumerot, joita vuodesta 1941 alettiin peruskorjauksessa muuttaa eräille koulukoneille 13.5.39 määrättyyn muotoon: pienet kirjaimet ja isot numerot. Samalla tulivat valkoiset numerot myös alasiipien alle ja rungossa ollut kansallisuustunnus siirrettiin peräsimeen".

 

Koska SZ-24 ei mainittuna ajanjaksona ollut peruskorjauksessa, on rungon tumman vihreä väri virheellinen, valitettavasti. Sen sijaan ajan henkeen kuuluivat oranssiset pölykapselit!

 

Ilmailuhistorioitsija Pentti Manninen pyysi vielä ilmoittamaan, että tuo Karhumäen valmistama (VL:n logoilla!) varustettu puupotkuri ei ole kovin autenttinen vuodelle 1940. Jotta myös potkurikin olisi sopiva ajan henkeen, se pitäisi vaihtaa asetaattipintaiseen kokoharmaaseen Schwarz -potkuriin (Schwarz -logot lavoissa). Schwarzin ja Hoffmanin potkureita on edelleenkin saatavissa Sh 14 -moottorille. Brittiläinen Rotol tekee lisenssillä Schwarzin potkureita.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämä yksilö oli 1960-luvun loppupuolella Vaasassa hinauskoneena. Vaasan Lentokerhon käytössä olleen OH-SZJ:n omisti ensin tunnettu ilmailija Jukka Hagström, joka vuokrasi koneen kerholle v.1966. Seuraavana vuonna 1967 koneen osti kerhon jäsen Edward Knip, joka myi sen pian samana vuonna syksyllä takaisin Jukka Hagströmille. Sillä lennettiin kerhossa vuonna 1966 n. 56 tuntia ja 1967 n. 38 tuntia. Kone poistettiin v. 1970.

 

Löysin Mäkinen-Ritaranta rekisterikirjan rompulta värikuvan vuodelta 1962, jossa kone on Räyskälässä hinauskoneena. Sen väritys on edelleen ilmavoimien vanha maalauskaavio, runko tumman oliivinvihreä ja siivet ja peräsimet oranssit. Sivuvakaajassa/peräsimessä valkoisella pienin kirjaimin koneen tunnus OH-SZJ.

 

Minulla on mustavalkokuvia koneesta kun se oli Vaasan Lentokerhon käytössä. Niiden perusteella on syytä olettaa, että koneen värit olivat edelleen samat vv. 1966-67. Vaasassa ollessa sitä ei ainakaan maalattu. Muistaako joku tai voi vahvistaa tämän.

 

Tässä kone sellaisessa kuosissa kuin se oli VLK:n käytössä 1966-67. Kuvattu maisemasta päätellen ehkä Jämillä. Runkoon on tullut isommat tunnukset sivuvakaajassa/peräsimessä olleen tilalle. Väritys on todennäköisesti muuten sama vihreä/oranssi. Kuva: J.Nisulan arkisto (H.Laaksonen).

 

oh-szj_ex_sz-24_vaasan_lk_1966-67__kopio.jpg.1f8eafa9a2114971185febdade08b89b.jpg

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään