Timo Hyvönen

Ruisku-Rotax alkaa saapuilla

3 viestiä aiheessa

Kaksi saksalaista ilmailulehtiä käsitteli aiheen syksyllä. Tämä nyt ulkomuistista:

miinus: lisää painoa (oliko 5+ kg?).

miinus: hinta (kalliimpi).

Vertailulennoissa kulutuksen ero oli (taas ulkomuistissa) toisen lehden mukaan luokka 15%, toisen lehden mukaan vähemmän.

 

EDIT: toinen lehti Fliegermagazin (artikkeli tässä). Toinen Aerokurier(?) (syksyllä, en löytänyt artikkeliä).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä saamme odotella tovin ennenkuin ruiskut tosissaan tulee. Vierailimme Aeropraktin tehtaalla Ukrainassa pari kuukautta sitten. Seurasimme myös tuon ruisku rotaxin koelentoja.

Tehtaan pääsuunnittelija ja koelentäjä Yuri Yakovlev oli hyvinkin skeptinen ruiskukoneen toimivuuteen vielä vähään aikaan. Joka lennon jälkeen mies tuli naama norsunperseenä lennolta, puisteli päätä ja tutki dataa. Tilauksia olisi mutta eivät luovuta yhtään konetta ennenkuin siitä ruiskuversiosta on enemmän etuja kuin haittaa tilaajalle.

Moottori painaa noin 7 kg enemmän kuin kaasariversio. Kulutuksessa ei ole käytännön eroa. Tehoeroa ei huomaa, päinvastoin teho ei ole käytettävissä nopeasti juuri silloin kun sitä tarvittais...

Ultriin ne ei oo järkeviä aikoihin, LSA:n pikemmin juuri painonsa takia.

No nyt joku moottoriguru alkaa jeesusteleen etteikö ne siellä ossaa boxeja säätää... ei ossaa ei. Hommassa on jotain perus juttuja pielessä ja testaus on hajallaan pienillä konevalmistajilla. Enimmäkseen kevyitä tehdään muutama kymmenen pikku pajoissa, isoimmat ehkä jonkun sata. Aeroprakt on siitä isosta päästä ja koneita tulee joku sata vuodessa.

Helmikuussa Suomeen tuleva uusi Foxbat A 22L2 on valmistusnumeroltaan 421.

Nuilla rotaxin valmistusmäärillä tehdas ei niin kauheita panoksia laita, (mutu), verrattuna esim moottorikelkka ja mönkijä moottoreihin.

 

Ootellaan rauhassa

 

Toki ruiskutekniikka on kehittynyt ajoista kun ne tuli moottorikelkkoihin. Meni monta vuotta ennenkuin ne toimi luotettavasti. Tekniikkaa kehitti kilpaa monta moottorivalmistajaa. Ei vaan näytä olevan ihan yksinkertaista siirtää tuo osaaminen maamoottoreista ilmaan.

 

Joka nyt tilaa ruisku Rotaxsin on koekaniini ja ostaa sen enemmän elvistelläkseen ku järkisyistä....jos joku tohtii sen toimittaa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään