Petri Lehtovirta

Tuulilasikamerakokemuksia

2 viestiä aiheessa

Tuossa Vnukovon onnettomuuskeikassa jälleen osui paikalle tuulilasikameralla varustettu auto, jotka tuntuvat olevan erityisen yleisiä Venäjällä.

 

Tuosta oli hiljattain telkussa juttua. Aika moni pitää kameraa autossa juuri siksi, että voi kolaritilanteessa osoittaa syyttämyytensä. Varsinkin silloin, kun toisena osapuolena on vaikutusvaltaisempi taho, joka saisi "oikeuden" helposti puolelleen.

 

Jutussa haastateltiin kamerakauppiastakin, joka oli erikoistunut juuri autokameroihin. Aikamoista villiä itää.

 

Ostin kesällä, ennen pitkähköä kesälomareissua erään tällaisen. Tässä muutama kokemus jonka ajattelin jakaa:

 

Tilasin laitteen Yhdysvaltalaisesta verkkokaupasta. Paketti tuli Honkkarista jo reilun parin viikon odottelun jälkeen. Hinta alitti juuri sopivasti postituskuluineen tullirajan (vuonna 2012), joten toimituksessa ei ollut ihmeempää byrokratiaa.

 

Laite on tämä http://dx.com/p/720p-wide-angle-car-dvr-camcorder-w-4-led-ir-night-vision-hdmi-sd-slot-2-5-tft-lcd-73819

 

Se syö normaaleja SD-muistikortteja ainakin 32 GB saakka, käytännössä mulla on siinä ollut kesästä saakka 8 GB kortti joka mainiosti riittää normaalikäyttöön. Resoluutioita on valittavissa kolme erilaista ja myös kuvanopeutta voi säätää 24/sec alaspäin. Korkeimmalla laadulla yksittäisten klippien kesto on noin 45 sek ja tiedostokoko 128 kB (tiedostomuoto AVI). Käytännössä olen pitänyt siinä asetuksina korkeimman mahdollisen. Klippejä on sitten helppo sopivalla ohjelmalla koostaa ja pilkkoa miten haluaa.

 

Laitteen mukana tulee imukuppikannatin, joka on tuntunut pysyvä tuulilasissa siitä lähtien kun sen siihen on kerran tällännyt. Varressa on kaksi niveltä, jolla sen saa soviteltua sopivaan asentoon tuulilasin kaltevuudesta riippuen. Kamera kiinnitetään jalkaan pikakiinnityksellä, joten sen poisotto on helppoa. Mukana tuli pitkähkö (3.5m) virtajohto tupakansytytinliitäntään.

 

Laitteessa on lisäksi pieni irroitettava akku, jonka avulla kameraa voi käyttää myös ilman ulkoista sähköä. Varsinaisesti ajon aikana käytettäväksi akusta ei ole, niinpä se on syytä pitää aina kytkettynä ajossa ollessa. Mutta apua siitä on esimerkiksi silloin, kun haluaa tarkastaa asetuksia tai katsoa tallennettuja filmipätkiä. Suuntaamista ja asetuksien laittoa auttaa laitteen sisäänrakennettu 2,5" värillinen LCD-näyttö.

 

Laitteen toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Se tallentaa jatkuvasti muistikortille minuutin videoleikkeitä ajon aikana. Tupakansytytinliitäntään kytkettynä laite käynnistyy auton käynnistyessä ja sammuu muutaman sekunnin viiveellä auton sammuttamisen jälkeen. Laite tallentaa näitä videoklippejä koko muistikortin täyteen ja kortin täytyttyä alkaa korvaamaan niitä uusilla vanhimmasta alkaen. Kun jotain mieleenpainuvaa tapahtuu, painetaan laitteessa olevaa tallennusnappia, jolloin sillä hetkellä menossa ollut videoklippi ja sitä viimeksi edeltänyt klippi lukitaan, jotta niitä ei ylikirjoiteta.

 

Laitteen kuvauskulma on noin 120 astetta joka on varsin riittävä. Kuvanlaatu on myös nettivideokäyttöön ja hintaan nähden varsin ok, joskaan ei mitään GoPro -tasoa. Sisäänrakennettu mikrofoli (jonka herkkyyttä voi toki säätää) on varsin herkkä poimimaan kaiken autossa kuuluvan räpellyksen äänet. Miellyttävää on myös laitteen sopeutuminen erilaisiin valaistusolosuhteisiin, kuten ajettaessa auringosta varjoon ja takaisin. Tällöin kamera "hakee" ehkä sekunnin verran uutta tasapainoa, mutta sen jälkeen kuva on taas hyvää. Laitteessa on myös infrapunaledit, jotka valaisevat lähitienoota pimeällä, mutta täytyy myöntää että niiden teho ei valaisemattomalla tiellä ole mitenkään hämmästyttävä. Mutta epäilemättä peura ajovaloissa jää filmille, jos sikseen tulee.

 

Toistaiseksi ole säilyttänyt kameraa autossa paikallaan, ulkotiloissa ja näyttää vielä toimivan parinkymmenen asteen pakkasien jälkeenkin. Hinta oli sen verran edullinen, että jos ei yhtä pakkastalvea kestä, niin ostan sitten uuden (paremman).

 

Hyviä puolia:

- edullinen

- ei tarvitse huomioida päivittäisessä käytössä mitenkään

- melko pieni, ei juuri herätä huomiota tuulilasissa

- kuvanlaatu siedettävä

 

Huonoina puolina:

- käyttöpainikkeet melko epäselvästi merkitty, meni pari ekaa päivää niiden toimintalogiikan tajuamiseen

 

Tässä vielä yksi videoesittely lähes samanlaisesta aparaatista.

 

Valitettavasti (tai onneksi) vielä ei ole tarttunut pätkiin mitään erityisen raflaavaa, muuta kuin jotain tavanomaista hölmöilyä liikenteessä, vaikka kamera on seurannut mukana kesästä lukien noin 20 000 km.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään