Juha Paulavuo

Lento-onnettomuus Burmassa

8 viestiä aiheessa

Burmassa ainakin yksi lentomatkustaja on kuollut ja 11 muuta ihmistä loukkaantunut matkustajakoneen hätälaskussa, kertoo burmalainen lentoyhtiö Air Bagan uutistoimisto AFP:lle.Reutersin mukaan turmassa kuoli myös koneen alle joutunut moottoripyöräilijä.

 

Reutersin mukaan kaikkiaan 63 matkustajasta 51 oli ulkomaalaisia. Lentäjän kerrotaan olevan loukkaantuneiden joukossa. Surmansa saanut matkustaja oli 11-vuotias lapsi. Loukkaantuneiden joukossa on ainakin neljä ulkomaista turistia.

 

Kone teki hätälaskun riisipellolle maan itäosassa kolmisen kilometriä Hehon lentokentästä sankassa sumussa. Burmalaisen viranomaisen mukaan koneen moottori ilmeisesti syttyi tuleen ennen hätälaskua. Fokker 100 -kone katkesi lopuksi kahtia ja syttyi tuleen, mutta matkustajat evakuoitiin, kertoi nimettömänä pysytellyt viranomainen. Paikallisen matkaoppaan mukaan tuli tuhosi lähes koko koneen.

 

iltasanomat

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos linkistä! Näyttäisi vähän siltä. miltä arvelinkin:

 

"Suddenly we just hit the ground and then it was all red and orange," he said.

(..)

"I was pretty much at the back... there was an opening above the wing, there was lots of fire so me and my girlfriend just jumped because we thought it was better to get out as soon as possible before it might explode."

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä sama koneyksilö kuvattuna samaisella Hehon kentällä 6.12.2011 juuri Mandalaysta saapuneena lennolla W9 011.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toimin 70-luvun alussa UM:n kaupallisena sihteerinä Kaakkois-Aasiassa asemamaanani ensin Thaimaa ja myöhemmin Singapore. 

"Jalkamaihini" monien muiden joukossa kuului myös Burma, sittemmin Myanmar. Kävin siellä kerran pari vuodessa tapaamassa eräiden ministeriöiden edustajia, mutta mitään mainittavaa vientiä sinne ei ollut. Pääkaupunki Rangoon (nyk. Yangon) oli seisahtunut, hiljalleen rapistuva kaupunki, jolla oli brittien ajoilta kuitenkin merkittävä menneisyys. Sweddagonin pagoda oli silloin niin kuin nytkin huomattavin nähtävyys. Maan taloutta kuvasi se, että kansantuloksi ilmoitettiin vähän alle 400 US dollaria per capita vuodessa, minkä sitten ilmoitettiin edistyksen merkiksi vuosittain virallisesti kasvaneen muutamalla dollarilla. Burmalaiset olivat tehneet sen virheen, että juuri kun britit olivat toisen maailmansodan loputtua aloittamassa jälleenrakennuksen, heidät ajettiin pois maasta, ja niin jälleenrakentaminen jäi lähes kokonaan tekemättä. Burma itsenäistyi, ja pian maassa tapahtui sotilasvallankumous. Tämän sotilasjuntan perilliset ovat hallinneet maata aina näihin päiviin asti. Juntalta kului aika muuhun, ja niinpä jälleenrakennus ynnä muukin kehitys unohtuivat seuraavinakin vuosikymmeninä täysin. Burmalaiset ovat ystävällistä ja kohteliasta kansaa, mutta heihin oli istutettu syvä pelko kaikenlaista yhteydenpitoa kohtaan ulkomaalaisten kanssa. Niinpä käytännön asioitani, tapaamisjärjstelyjä ym, hoiteli ystävällisesti sikäläinen Australian suurlähetystön kaupallinen osasto.

 

Olin jälleen kerran matkalla Bangkokista Rangooniin. Yleensä käytin lentoihini Thai Internationalia, mutta tällä kertaa ne eivät matkaohjelmaani sopineet, josta syystyä olin tehnyt bookaukseni Union of Burma Airways'ille. Heillä oli siihen aikaan käytössään kaksi liisattua B727:aa, jotka lensivät Rangoonista Bangkokiin ja Hongkongiin. Päästyämme matkalentokorkeuteen kysyin emännältä tapani mukaan, voisinko päästä käymään ohjaamossa. Sain saman tien kutsun ja menin keulille, missä istui kapteenin paikalla eurooppalaisen näköinen mies ja perämiehen paikalla ilmeinen burmalainen. Ulkomaalainen esittäytyi austraalialaiseksi Capt. Bull'iksi Ansett Airlinesilta. Hän oli kouluttamassa viittä Burman ilmavoimien entistä majuria 727-piloteiksi, nämä kun olivat jäänet työttömiksi Burman ilmavoimien poistettua loppuun käytetyt Vampirensa käytöstä muutamaa vuotta aikaisemmin. Lento meni rutiininomaisesti. Käytöstä poistetut, surkean näköiset Vampit olivat Rangoonin kentän laidalla, joten saatoin ymmärtää majurien tyytyväisyyden uuden työpaikan tarjouduttua näinkin mukavasti. Sen jälkeen, kun oli selvitetty rajan kaikki kuusi tarkastuspöytää: passi, viisumi, terveys, matkasuunnitelma/-tarkoitus/hotellivaraus, tulli, arvoesineet, valuutta/valuutanvaihto, saattoikin lähteä etsimään taksia. Se oli tavallisimmin 1940-luvulta peräisin oleva jenkkirauta, jonka kuljettaja usein pyysi ystävällisesti matkustajaa pitämään takapenkillä kiinni ovea, kun se usein kaarteessa lennähti epämiellyttävästi auki. Pidin muuten eksotiikan vuoksi aina huolen siitä, että jokaisessa UM:lle menevässä matkalaskussani oli aina ainakin yksi rikshakyyti á 1 kyat (0,80 Smk), joka tarvittiin siirtymiseen hotellilta taksiasemalle. Ajoin suoraan kaupunkiin Hotelli Strandiin, joka oli todella vanha perinteinen brittiläishotelli vuosisadan alusta keittiöineen ja sisustuksineen. Heitettyäni makalaukkuni huoneeseeni ja vähän siistiydyttyäni siirryin kadun tosella puolella sijaitsevaan Austraalian lähetystöön, jonka cocktailkutsuille minulla oli kutsu. Kun tulin puutarhaan, niin kenetkäs siellä näinkään! Drinkkipöydän äärestä vilkutti ystävällisesti kutsuen Capt. Bull gintonicia kallistellen. Menin ilahtuneena kiittämään häntä mukavasta lennosta jne. Siinä virvokkeita nauttiessamme jatkoimme ohjaamossa kesken jäänyttä keskusteluamme. Jossakin vaiheessa kysyin Capt. Bullilta, minkälaisia burmalaiset evp-majurit ovat koulutettavina ja yleensä lentäjinä. Capt. Bullin vastaus lähes sanasta sanaan kuului seuraavasti:

"Two of them are ok. One is so and so, but two of them are positively dangerous!"

 

OJ

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuollaisia tikittäviä aikapommejahan Indonesiassa lentää päivittäin. On vain ajan kysymys, kun huoltojen laiminlöynti ja cabin crew vaille  kunnollisia länsimaalaisia turvaohjeita ja koulutusta pettävät.  :thmbdn:

Onneksi välttyivät koko matkustamon kuolemalta. Ihan hyvä, että monet on bannattu eurooppaan lentämiseltä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään