Jaakko Männistö

Kopteri evakuoi haastavissa olosuhteissa.

12 viestiä aiheessa

  Tänään meripelastuslaitoksen kopteri evakuoi sairauskohtauksen saaneen potilaan Silja Serenadelta erittäin haastavissa sääoloissa! Missä mahtaa lähtökynnys

pelastuskopterilla mennä.Eikös laivalla ole/pitäisi olla oma lääkäri? 

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/11/1666482/sairaskohtauksen-saanut-evakuoitiin-myrskyssa-ruotsinlaivalta

 

Tuskin on ruotsinlaivoilla lääkäreitä. Ja vaikka olisikin, ei kuitenkaan ole mitään sairaalatason varustusta.

 

Muistaakos kukaan, mikä oli se tapaus, jossa helikopterit pelastivat rahtilaivan miehistön vaikeissa olosuhteissa 'mastojen välissä' lentäen. Jäänyt vain mieleen, kuinka komentaja miehiä kiittäessään samalla oli lausunut vakavia sanoja siitä, ettei pidä ottaa liian suuria riskejä. M/S Malmi se ei kai ollut, sen miehistöhän oli jo pelastuslautoissa ja ruotsalaiset helikopterit pelastivat sen miehistön.  

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuskin on ruotsinlaivoilla lääkäreitä.  

Eiköpä 2000+ ukkoa ja akkaa vastaa jo pikku paikkakuntaa,joka toinen muista edes nimeään kun on avomerelle päästy ;D olettais yhdelle lääkärille töitä löytyvän. Ai niin,eihän noita tohtoreita riitä maallekaan!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tilanteet joissa lääkäri pystyisi laivalla tekemään jotain olennaista lienevät melko harvassa. Joko tilanne on niin haastava, että tarvitaan sairaalatason hoitoa tai sitten tapaus ei ole kiireellinen. Jos tällainen kuitenkin sattuu tapahtumaan, niin todennäköisyys löytää 2000 ihmisen joukosta yksi (selvä) lääkäri lienee kohtalainen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilta-Sanomista sama uutinen: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288520488051.html

 

"Teimme laivalle tutkalähestymisen, ja onneksi saatiin se miniminäkyvyydestä näkyviin, hän kertoo."

 

Tietääkö joku mitä tämä tarkoittaa? Millaisella tutkalla lähestyminen tehdään, onko laivassa minkään sortin helikoptereille tarkoitettuja majakoita? Onhan siellä laskeutumispaikkakin. Lentokoneiden lähestymismenetelmistä tiedän jotain, mutta uutisen kaltaisia tilannetta helikopterilla ei ole tullut aikaisemmin ajateltua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

  Missä mahtaa lähtökynnys pelastuskopterilla mennä. Eikös laivalla ole/pitäisi olla oma lääkäri?

 

Matkustajalaivoilla yleensä on sairaanhoitaja, joillakin vaan lääkintäkoulutuksen saanut perämies.

Yleensä taitaa kuvio mennä niin että laivan sh konsultoi lääkäriä maissa. Kun sitten päädytään sellaiseen lopputulokseen ettei potilas vaivansa kanssa kestä satamaan asti, pyydetään meripelastukselta evakuointia.

Meripelastuskoptereiden sääminimeistä en sitten kyllä tiedä mitään, pienemmät kuin siviilipuolella.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tietääkö joku mitä tämä tarkoittaa? Millaisella tutkalla lähestyminen tehdään, onko laivassa minkään sortin helikoptereille tarkoitettuja majakoita? Onhan siellä laskeutumispaikkakin. Lentokoneiden lähestymismenetelmistä tiedän jotain, mutta uutisen kaltaisia tilannetta helikopterilla ei ole tullut aikaisemmin ajateltua.

En ole kopteripilotti, mutta jotain osaan kertoa. Lähestyminen tehdään käyttäen koneen säätutkaa, siitä näkee suunnan ja etäisyyden kohteelle. Joissain koneissa on merivalvontatutka, jolloin voidaan käyttää sitä. Mitään majakoita laivoissa ei ole, mutta kopterissa voi olla VHF-suuntimo, jonka viisari näyttää suunnan josta lähetys tulee, kun joku laivalla painaa meri VHF:n tangenttia.

 

METARia Silja Serenadelle ei ole saatavilla joten käytännössä tilanne on käytävä paikan päällä katsomassa. Laivan miehistö osaa tietysti kertoa arvionsa kelistä, mutta lopullinen päätöksenteko jää kopterin "johtajan" (IL:n mukaan) harteille.

 

AW

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näin oma kohtaisena kokemuksina voin jotain valaista laivasairaanhoidosta ja potilaiden evakuoinnista laivasta.

 

Ruotsinlaivoila on yleensä sairaanhoitaja. Häntä tarpeen tullen, varustamon turvallisuusjohtamisjärjestelmästä riippuen, tukee tehtävissä muu henkilökunta tietyin edellytyksin.

 

Sitten on muut laivat, siis rahtilaivat  -ja toisinaan toki myös matkustaja-alukset, joissa tehtävä kuuluu jollekin perämiehistä ja joskus myös aluksen päälliköille. Esimerkiksi itse olen ollut ykkösperämiehenä yli 500 matkustajan laivassa, jossa vastuualueisiini kuului mm. laivasairaanhoito.

 

Koulutukseni ei luonnollisestikaan ole lääkärin tasoa, ei kenties sairaanhoitajankaan tai paremminkin ensihoitajan. Mutta osaan kanyyloida, katedroida, tikata jne jne. Lisäksi taitoja koulutuksen lisäksi pidetään yllä viiden vuoden välein tapahtuvalla refresmentillä johon, oppilaitoksesta ja kurssin sisällöstä riippuen kuuluu ambulanssissa ja polilla työskentelyä ylimääräisenä kertaamassa asioita ammattilaisten kanssa.

 

Meillä on lisäksi olemassa radio medikaali palvelu. Näin puhelinten aikakaudella se on hämäävää, koska voimme ottaa yhteyden ilman konkreettista radiota myös puhelimitse suoraan yliopistolliseen heidän päivystävälle lääkärille, jonka vastuulla on suomalaisten kauppa-alusten medikaalipalvelu. Tätä kautta tietysti saadaan konsulttiapua ja tukea omien päätösten tueksi ja loppupelissä myös päätettyä potilaan evakuointitarpeesta.

 

Mitä tulee laivan hospitaaleihin, erityisesti matkustaja-aluksissa, hämmästyisitte varmasti varustetasosta. Niihin rinnastettaessa moni pienen paikan yksityinen samoin kuin apteekki jää kakkoseksi. Meillä on defibrilaattoria, mfag:ia, morfiinia, jne jne hampaan paikkaustarvikkeisiin myöten aluksilla. Lääkekaapit ovat valtavia sisältöjen kappalemääriltä ja varustelu ja sen tason ylläpito maksaa helposti tuhansia ja tuhansia euroja vuodessa just in case periaatteella.

 

Lisäksi matkustaja-aluksissa, ainakin niissä joissa olen ollut töissä kuluneen kymmenen vuoden ajan, on lisäksi ohjelmoituna automaattiset kutsut tyypillisesti suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi, joilla voidaan yleisen kaiutin järjestelmän kautta etsiä matkustajan kautta potenttiaalista lääkäri erittäin kiireisisä tapauksissa avuksi. Yleensä sellainen matkustajien joukosta löytyykin jos tarve vaatii. Ja on toisinaan valveutuneita matkustajia, jotka ovat saattaneet oma-aloitteisestikin ilmoittautua jo laivaan saapuessaan respaan tai jopa matkatoimistoon, että ovat lääkäreitä in case of need. Ei aina mutta silloin tällöin...

 

Sitten jos ja mikäli kun evakuointi katsotaan aiheelliseksi, toimitaan pitkälti helikopterilta tulevien ohjeiden mukaan. Laivassa on tyypillisesti iskuryhmä valmiina mikäli operaatiossa käy hasardi (kone sattuisi rysähtämään esim. laivan kannelle. Liisäksi alusta ohjataan haluttuun suuntaan, jotta olosuhteet saataisiin mahdollisimman suotuisiksi, yleensä tuulta vasten jos esim. helipad on perässä. Tyypillisesti kopterit haluavat lähestyä paapuurin puolelta perästä päin. Mutta se tietysti vaihtelee käytettävän kopterityypinkin mukaan. Lisäksi toisinaan kopterit ovat isompia kuin mitoitettu alue, joten sitten se on esim. lentäjästä kiinni, vinssataanko vai laskeutuuko hän esim. super pumalla.

 

Laivassa tietysti hoidetaan ennakkovalmisteluna täkille sopivaa kohdevalaistusta, tuulipussi ja punaiset alueen rajavalot elleivät ole kiinteitä asennuksia.

 

Toivottavasti löpinöistäni oli apua valaisemaan kuviota.

 

Laiva-apteekista ja hospitaalin varusteista saa jonkinlaista mielikuvaa tutustumalla oheiseen linkkiin. Se on tosin Hollantilaisten viranomaisten vaatimusluettelo, mutta englanniksi kuitenkin. Tämä on tullut viime kuukausina itselleni tutuksi kun aluksen päällikkönä Hollannin lipun alla seilaavan matkustaja-aluksemme laiva-apteekki ja sairaala kuuluu varusteluvaiheessa kokonaisvastuudellisesti minulle. Lekurin hommat olen delegoinnut safety perämiehellemme.

 

http://www.ilent.nl/Images/Medical%20supplies%2C%20an%20explanation_tcm334-326823.pdf

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

  Kiitos Ville tuosta valaisevasta briefauksesta! Lienee tuossa Silja Serenaden tapauksessa sitten tuo rajaheko ollut tosi tarpeeseen,kyseisessä tilanteessahan epäiltiin potilaalla aivoverenkiertohäiriötä/halvausta tms.vakavempaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ville esitteli laivan lääkintämahdollisuudet varsin tyhjentävästi. Senverran voi lisätä, että täällä "mamman pyykkivesillä" eli Itämerellä ei valikoima ole aivan yhtä laaja kuin isoilla merillä seilaavissa aluksissa.

 

Laiva pyydetään yleensä ajamaan sellaista suuntaa, että tuuli tulee 10-20 astetta keulan oikealta puolelta. Tämä näkyy tuossa videossakin, jos katsoo miten paarin hihnat lepattavat tuulessa ja kopteri istuu padilla keula oikealle kääntyneenä. Tämä siksi, että kun lähestyminen tehdään laivan vasemmalta puolelta se tapahtuu vastatuuleen. Samalla  maston tms aiheuttamat pyörteet eivät häiritse ja keskeytystilanteessa ylösveto voidaan tehdä suoraan esteettömään sektoriin. Lähestyminen tehdään vasemmalta puolelta jotta päällikkö, joka kopterissa  istuu oikealla jakkaralla, näkee kohteen esteettömästi.

 

AW

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään