Jonathan Bäck

Mikä nämä heijastukset aiheuttaa?

12 viestiä aiheessa

Eilen oli makean näköinen ilta Kantvikissa: peilityyni, vähän sumua ja rahtilaiva sopivasti laiturissa.

 

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Mistä hitosta noi venelaiturin ja satamalaiturin väliset siniset ja punaiset heijastukset tulevat? Sheissea linssissä? Vai kennolla? Vai kuvaajassa? Ja siniset läiskät nosturin vasemmalla puolella. Osa noista on helppo korjata mutta osa pirun hankalia, ainakin mun taidoilla...

 

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ottaa pattiin kun kuva muuten miellyttää.

 

 

Toisesta kuvasta noi oli helpompi saada pois, mutta kuva ei miellytä muuten yhtä paljon...

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

 

Jontte

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse sanoisin, että johtuvat linssin heijastuksista. Niille ei oikein voi mitään, ellei aiheuttajana ole rasvatahrat yms. etulinssissä/uv-filtterissä/suojafiltterissä. Tuolloin saattaisi auttaa etulinssin puhdistaminen. Kuitenkin tuon tapaiset heijastukset kuuluvat joihinkin linsseihin ja tulevat esille, ku kuvataan kirkkaita valoja. Korjatkaa jos olen aivan hakoteillä  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yksi keino voi olla hieman siirtää paikkaa suuntaan tai toiseen jolloin lens flaret on helpompi poistaa tai ne häipyvät kokonaan ruudulta, ja se kannattaa muistaa, että ei käytä mitään filtteriä keulilla. Helpostihan noita tulee, kun kuvataan kirkkaita valonheittimiä vasten. Eikä taida olla optiikasta kiinni :) Hienot kuvat muuten! Eli tulee tuon rahtipurtelon valoista 8)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alemmat tulevat laivan komentosillan katolla olevista valoista ja ylemmät heijastukset samoista valoista, mutta ensin veden kautta heijastuttuaan. Piirtyvät aika tarkasti, joten ei varmaankaan ole likaisesta linssistä kiinni, mutta linssistä kuitenkin, sillä peilaantuvat kuvan keskipisteen suhteen.

 

Hieno kuva kaikin puolin! Katsoin ensin, että siniset heijastukset kuuluvat kuvaan :)

 

-Erno

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alemmat tulevat laivan komentosillan katolla olevista valoista ja ylemmät heijastukset samoista....

Kyllä ne noissa laadukaissa laseissa heijastaa ihan samalla tavalla vaikka ei vettä alla olisikaan ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyseessä on kaikkein perustavanlaatuisin linssinheijastus, jossa kirkkaat valot aiheuttavat heijastuksen kuvan keskipisteen suhteen vastakkaiselle puolelle kuvaa. Tuossa pari viestiä ylempänä oli ihan oikein jäljitetty mistä mikäkin syntyy.

 

Vihreä sävy kielii, että heijastukset olisivat muuten paljon kirkkaampia, mutta heijastusta estävistä kalvoista on mennyt kaikki muu läpi ja vain pieni osa turkoosin sävyisestä valosta on päässyt heijastumaan.

 

Kaikkein useiten nämä heijastukset johtuvat linssin edessä olevasta "suoja"/UV-suodattimesta, mutta ilmankin sitä heijastuksia tulee jonkun verran. Tilanteissa joissa on pimeä tausta ja siinä kirkkaita valoja kuten tuollainen yöllinen kaupunkikuvaus, tai omassa tapauksessani tähtikuvaus, kannattaa aina ottaa turhat filsut pois obiskan edestä. Voit helposti todentaa suodattimen vaikutuksen ottamalla yöllä ikkunasta kuvan katuvalosta filtterillä ja ilman.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos kommenteista! Minua hämäsi se että heijastumia oli neljä ja täysin "sattumanvaraisessa" paikassa :) En huomannutkaan että siniset heijastumat ovat tosiaan aivan symmetrisiä komentosillan valonheittimien sijainnin kanssa. Objektiivin nokalla on Hoya Protector joten sillä on varmaan lusikkansa sopassa. Harmi vaan että sen jos otan pois, lähtee vastavalosuoja mukana. Se on nimittäin saanut pari tälliä niin että jengat ei ole kohdallaan... :P Ja vastavalosuojan poistaminen kai pahentaa, tai tuo uusia heijastuksia? Pitäis mennä kauppaan kokeilemaan kummassa päässä jengat harittaa, suojassa vai objektiivissa ja suotimessa. Jos suojassa, vois ostaa uuden.

 

Sitten makuasioiden puolelle. Kiitos kehuista! Mutta kumpi on parempi heijastuksilla vai korjattuna korjaussuttuineen? Tässä kävi tyypilliseen tapaan että kun rupesin korjaamaan heijastuksia en enää näe kuvasta kuin huonon korjauksen. Eli pistää pahasti omaan silmään  :(

 

Jontte

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielestäni muokattukin on oikein maukas. Jos ei osaa katsoa korjauskohtia, on vaikea huomata, että niissä olisi korjattu mitään. Tietystihän näissä kuvissa sen näkee, kun laitoit alkuperäisen kuvankin esille. Omasta mielestäni kuva on niin levollinen, pehmeä (siis hyvässä mielessä) ja hieno, että tuo korjattu kuva on oikein bueno  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Harmi vaan että sen jos otan pois, lähtee vastavalosuoja mukana. Se on nimittäin saanut pari tälliä niin että jengat ei ole kohdallaan... :P Ja vastavalosuojan poistaminen kai pahentaa, tai tuo uusia heijastuksia?

 

Ei kannata luulla liikoja, kokeile toki itse! Vastavalosuoja poistaa heijastuksia sellaisista valoista jotka ovat juuri ja juuri kuvan reunan ulkopuolella ja siten vastavalosuojan varjostamia. Tuo kaikkein pahin (niinkuin sanoin, "perustavanlaatuisin") heijastus tulee vastakkaiselle puolelle kuvaa eli sekin joutuisi siinä tilanteessa kuvan ulkopuolelle. Näiden kahden väliin syntyvät kerrannaisheijastukset ovat sitten se ongelma, mutta niinkuin huomaat, huomiosi kiinnittyi vain tuohon pahimpaan, joka todennäköisesti johtuukin filtteristä.

 

Siis: kun filtteriä ei ole, ei tule kovin pahoja heijastuksiakaan, eikä se vastavalosuojan puuttuminenkaan oikeasti haittaa. Luulisin että vain huolellisesti järjestämällä voisit löytää kameralle ja valoille sellaisen asennon, jossa vastavalosuoja auttaisi merkittävästi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään