Juha Klemettinen

CDM-toimintatapa käyttöön EFHK:lla

39 viestiä aiheessa

Finavia otti käyttöön Helsinki-Vantaalla lentoaseman toimintaa tehostavan CDM-toimintatavan

 

Finavia on ottanut ensimmäisenä Pohjois-Euroopassa käyttöön Helsinki-Vantaan lentoasemalla uudenlaisen CDM-toimintatavan, joka vähentää lentoliikenteen viiveitä, parantaa toiminnan täsmällisyyttä ja resurssien käyttöä sekä lisää kustannustehokkuutta lentoasemalla. Lentomatkustaja voi havaita uuden toimintatavan muun muassa lentokoneiden lyhentyvistä rullausajoista liikennealueilla. Uusi toimintatapa vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Pohjois-Euroopan johtavana lentoasemana vaihtomatkustuksessa.

 

Helsinki-Vantaan lentoasemalla 2. lokakuuta käyttöönotettu malli perustuu Euroopan lennonvarmistusjärjestelmän Eurocontrolin CDM-toimintatapaan (collaborative decision making). CDM-toimintatapa kehittää lentoaseman toimijoiden välistä tiedonkulkua sekä tiivistää yhteistyötä lentokoneen laskeutumisen ja lähdön välillä.

 

Toimintatapa vaikuttaa muun muassa lentoyhtiöiden, lentoaseman, lennonjohdon, maahuolintayhtiöiden sekä paikoitussuunnittelun toimintaan. CDM tuottaa tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa lentokoneen lähtemiseen ja saapumiseen liittyvän päätöksenteon tueksi, mikä lisää lentoliikenteen ennustettavuutta.

 

”Kasvaneen ennustettavuuden ansiosta eri toimijat kykenevät suunnittelemaan toimintaansa paremmin, mikä tehostaa toimintaa ja mahdollistaa kustannussäästöjä. Jotta lentokoneet voivat kääntyä sujuvasti ja tehokkaasti lentoasemalla, tarvitaan suuri joukko eri toimijoiden toimenpiteitä. Mitä paremmin koordinaatio eri toimijoiden välillä sujuu, sitä laadukkaammin ja tehokkaammin lentoasema voi palvella lentoliikennettä”, kuvaa CDM-projektin päällikkö Timo Suorto Finaviasta.

 

Matkustajille uusi CDM-toimintatapa voi näkyä erityisesti lentokoneen lähtiessä portilta. Aiemmin kone saattoi odottaa lentoonlähtövuoroaan rullaamalla kentällä, mutta CDM:n ansiosta kone odottaa vuoroaan portilla moottorit sammutettuina. Luvan saatuaan lentokone käynnistää moottorit, rullaa kiitotielle ja aloittaa lennon. Matkustajille toimintatavasta ei aiheudu ylimääräisiä viiveitä eikä se lisää lentomatkustajien kustannuksia. Lentoyhtiöille lyhentyneet rullausajat ja vähentynyt tyhjäkäynti näkyvät polttoaineen kulutuksen alentumisena sekä päästöjen vähentymisenä.

 

CDM-toimintatavan käyttöönoton jälkeen Helsinki-Vantaan CDM-järjestelmä integroidaan eurooppalaiseen ilmaliikenteen säätelyjärjestelmään marraskuussa 2012. Tämän jälkeen lentokoneiden lähtövalmistelusta saatavaa tietoa jaetaan entistä tarkemmin ja täsmällisemmin lentoaseman ja lentoliikennevirtoja Euroopassa koordinoivan Eurocontrolin NM-elimen (Network Manager) kesken, mikä mahdollistaa Euroopan ilmatilan tehokkaamman hyödyntämisen.

 

CDM tukee Helsinki-Vantaan johtavaa asemaa ja kilpailukykyä

 

Finavia ja Helsinki-Vantaan lentoasema ovat edelläkävijöitä CDM-toimintatavan kehittämisessä ja käyttöönotossa. Helsinki-Vantaa on seitsemäs toimintatavan käyttöönottava lentoasema Euroopassa ja ensimmäinen Pohjois-Euroopassa.

 

”Helsinki-Vantaa on Finavian ja Suomen lentoliikenteen käyntikortti. Finavian strategian ydin on Helsinki-Vantaan aseman vahvistaminen huippuluokan vaihtoasemana. Johtavan aseman säilyttämiseksi Helsinki-Vantaan on erottauduttava eurooppalaisista kilpailijoista niin palvelusisällössä kuin tehokkuudessakin. CDM-toimintatapa tukee Helsinki-Vantaan lähtevän liikenteen täsmällisyyttä sekä Finavian kustannustehokkuutta ja siten asemaamme suosittuna vaihtokenttänä”, kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Ville Haapasaari.

 

CDM:stä suunnitellaan pakollista toimintatapaa eurooppalaisille lentoasemille, joilla on yli 50 000 lento-operaatiota vuodessa. Suomessa Helsinki-Vantaa on lento-operaatioiden määrästä johtuen ainoa lentoasema, jolla toimintatapa otetaan käyttöön.

 

CDM tuo myönteisiä ympäristövaikutuksia

 

CDM-toimintatavalla arvioidaan olevan myönteisiä ympäristövaikutuksia. Lyhyempien rullausaikojen ansiosta vähentynyt polttoaineen kulutus alentaa lentokoneiden hiilidioksidipäästöjä, mikä vaikuttaa myönteisesti myös paikalliseen ilmanlaatuun. Lentokoneiden rullausajan arvioidaan lyhentyvän ruuhka-aikoina jopa 3 minuuttia/lentokone, mikä vähentäisi vuotuisia CO2-päästöjä arviolta 5100 tonnia.

 

Lisäksi lentokoneiden jäänpoisto- ja estokäsittelyn keskitetty hoitaminen helpottuu, kun tiedonkulku eri osapuolten välillä CDM:n ansiosta parantuu.

 

FINAVIA OYJ

Viestintä

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Melkolailla typerä systeemi Helsingin kokoisella kentällä (pl. ne pari lumisadepäivää, milloin kaikki on muutenkin sekaisin). Heathrowlla toimisi varmaan paremmin, kun siellä on jatkuva lähtöruuhka..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Melkolailla typerä systeemi Helsingin kokoisella kentällä (pl. ne pari lumisadepäivää, milloin kaikki on muutenkin sekaisin). Heathrowlla toimisi varmaan paremmin, kun siellä on jatkuva lähtöruuhka..

 

Mutta kun suomessa pitää aina tehdä kaikki ensimmäisenä! Ihan sama onko siitä mitään lisäarvoa toimintaan, tai että onko toteutus lähinnä sutta ja sekundaa, kuten olen useammalta lennonjohtajalta aiheeseen liittyen kuullut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Melkolailla typerä systeemi Helsingin kokoisella kentällä (pl. ne pari lumisadepäivää, milloin kaikki on muutenkin sekaisin). Heathrowlla toimisi varmaan paremmin, kun siellä on jatkuva lähtöruuhka..

 

Jep, juuri näin...

 

Tänään aamulla tuntui siltä, että ainoat huomattavat vaikutukset olivat lisääntynyt radioliikenne deliveryn, groundin ja handlingin jaksoilla sekä pari minuuttia pitempään kestänyt lähtö. Kun normaalisti(aiemmin) olisi vain pyydetty käynnistyslupaa, niin nyt pyydeltiin lähettämään ready-messagea ja ooteltiin josko saataisiin groundilta uusi target start-up time...

 

-JK

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Melkolailla typerä systeemi Helsingin kokoisella kentällä (pl. ne pari lumisadepäivää, milloin kaikki on muutenkin sekaisin). Heathrowlla toimisi varmaan paremmin, kun siellä on jatkuva lähtöruuhka..

Varmasti ottaa pattiin nokalla istuessa, kun uuden järjestelmän takia käynnistyslupaa ei heru vaikka luukut ovat kiinni, (koneen) nokka on pystyssä eikä slottiakaan ole, mutta CDM:ssä onkin kyse paljon suuremmista kokonaisuuksista.

 

CDM:stä suunnitellaan pakollista toimintatapaa eurooppalaisille lentoasemille, joilla on yli 50 000 lento-operaatiota vuodessa.

CDM-toimintatavan käyttöönoton jälkeen Helsinki-Vantaan CDM-järjestelmä integroidaan eurooppalaiseen ilmaliikenteen säätelyjärjestelmään marraskuussa 2012. Tämän jälkeen lentokoneiden lähtövalmistelusta saatavaa tietoa jaetaan entistä tarkemmin ja täsmällisemmin lentoaseman ja lentoliikennevirtoja Euroopassa koordinoivan Eurocontrolin NM-elimen (Network Manager) kesken, mikä mahdollistaa Euroopan ilmatilan tehokkaamman hyödyntämisen

Kyse ei siis ole kiusanteosta pelkästään Finavian taholta vaan koko Euroopan kattavasta hankkeesta ATFM:n sujuvoittamiseksi. Siihen on käsittääkseni vielä matkaa, että järjestelmästä on oikeasti hyötyä ilmatilankäytön hallintaan, mutta siitä on nyt jo hyötyä lentoaseman toimijoille liikenteen paremman ennustettavuuden takia. Vaikka muutamilla eurooppalaisilla kentillä (käsittääkseni LHR mukaanlukien) on CDM:ää käytetty jo muutaman vuoden, on kokonaisuus vielä aika alkutekijöissään. Isoissa kokonaisuuksissa täytyy jonkun kuitenkin olla ottamassa niitä ensimmäisiä askelia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Isoissa kokonaisuuksissa täytyy jonkun kuitenkin olla ottamassa niitä ensimmäisiä askelia.

 

Ja tämän jos mikä suomessa osataan. Edut jäävät yleensä aina hyötyjä pienemmiksi. Käytännön esimerkki: S-ryhmä hankki hirveellä kiireellä kauppoihin sirulukijat. Ne on käytettävyydeltään ala-arvoisia, niillä pelkän bonuskortin lukeminen kestää pitkään eikä sitäkään kai voi tehdä ennen kun kaikki ostokset on lyöty koneeseen. Kesko odotti ja mietti. Toivat lopulta kassoille sellasen pömpelin, josta plussakortin voi vetää nopeasti läpi ihan missä vaiheessa tahansa, siis vaikka samalla kun kassatäti vielä lukee viidakoodeja maitopurkeista. Kaiken lisäksi laite toimii nopeammin, on varustettu kunnollisella ja selkeälukuisella näytöllä (jossa on muuten kunnollinen taustavalaistuskin) ja on käytettävyydeltään muutenkin kaikin tavoin S-ryhmän valitsemaa räpellystä parempi.

 

Seuraavana esimerkkinä voisi mainita vaikka digitv:n...

 

Ja nyt tästä CDM:stä on tulossa samanlainen...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun Hesassa rullausaika on keskimäärin 10 min (siis pushback+rullaus), ja lähtökiitotiellä on ei-CDM tilanteessa jonossa max. 3-4 konetta (jotka pienemmillä lähtöporrastuksilla olisi taivaalla hetkessä; ja usein ei ole tuotakaan pientä jonoa), niin CDM:n lähtökohtainen +/-5 min aikaikkuna (TSAT:ssa) ei auta tuossa enää yhtään mitään - liikkumaväli on vain liian suuri ja kenttä liian pieni. (pl. ne oikeat hässäkkäpäivät tosiaan)

 

 

--

Pitää vielä lisätä ettei mene ihan kitinäksi, niin Saksassa tuo toimii kohtuudella. MUC:ssa ollut jo pidemmän aikaa, ja siellä ongelmia (= täysin turhia odotuksia) asiasta ei ole tullut vastaan, koska handlingissa ollaan ajan tasalla, ja koneet valmistuu "aina" ajallaan. Vastaavasti Pariisissa (CDG) on tullut vastaan useita täysin turhia odotteluja, jossa joko handleri ei ole osannut toimia oikein, tai sitten atc:n puolelta TSAT on heitetty eteenpäin, ja liikkeellepäästäessä ei koko rullauksen aikana ole ketään missään.... LHR:ssa systeemi ei ole aktiivikäytössä vielä, mutta se on mielestäni ainoa paikka jossa kiitotiekapasiteetin takia tuota koko systeemiä edes tarvittaisiin normioloissa. Mutta tosiaan Hesan kokoisella kentällä, kentän toiminnan näkökulmasta, tuosta on vain vaivaa kaikille ilman näkyviä hyötyjä, koska kiitotien käyttöä voitaisiin tehostaa muutenkin.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ainakin joskus kuulin huhun että kaikilla tornimiehillä ei olisi tutkakelpparia, ja tämän takia lähdössä on pidettävä välillä "naurettavan suuria" porrastuksia (ts. ATR lähtee pohjoiseen, suihkari suoraan - ATR nousussa jo 2000ft+ ja montamonta mailia kentältä, eri suuntaan poistuvalla lentosuunnalla, kunnes seuraavalle tulee lähtölupa). Onko se tuo tutkakelpparien puute vielä syynä tuohon, vai miksi tuo lähtöporrastus vaihtelee niin todella paljon eri päivinä? (samaan suuntaan peräkkäin lähteville OK, väliä oltava ettei tutkalle tule turhaa töitä / koneelle turhia lisämaileja/rajoituksia, muuten ei käsitä...).  Ääriesimerkki on taas LHR - käytännössä kun edellisen koneen pyörät on ilmassa kiitotieltä saa seuraava jo lähtöluvan (medium jettejä, lähtevät eri sideillä), mutta sitä on nyt vähän epäreilua verrata (tosin esim. ARN ei ole kaukana tuosta "tehokkuudesta" myöskään).

 

Ja vastaavasti laskupuolella kentän infra ei ole tarpeeksi hyvä, ja tämän takia on vaikea tehostaa - esim. highspeed exitit 22R:llä väärissä paikoissa (liian aikaisin se ainoa), 15:ltä puuttuu highspeedit kokonaan (rullaustie niin liki että tuskin koskaan tuleekaan?), 22L kiitotien ylitykset jne. => Tarvitaan suuremmat porrastukset lähestymisessä. Esim. Köpiksessä 2.5nm välit on ihan normitoimintaa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

 

 

S-ryhmä hankki hirveellä kiireellä kauppoihin sirulukijat. Ne on käytettävyydeltään ala-arvoisia, niillä pelkän bonuskortin lukeminen kestää pitkään eikä sitäkään kai voi tehdä ennen kun kaikki ostokset on lyöty koneeseen.

 

Täyttä offtopicia mutta kyllä sen voi lukea heti kun ensimmäinen ostos on kirjautunut niinkuin k-kaupassakin

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täyttä offtopicia mutta kyllä sen voi lukea heti kun ensimmäinen ostos on kirjautunut niinkuin k-kaupassakin

 

Sen verran pakko jatkaa, että niitä Ass-ryhmän uusia laitteita on vaan vielä toooodella harvassa. Olen sellaiseen törmännyt toistaiseksi tasan kahdessa paikassa...

 

Ja sitten taas takaisin Finaviaan...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hola!

 

Tää asia nyt täällä aika hyvin käsitelty jo, mutta kyllä oli tosiaan mulla tanskalaiselle kipparille eilen selittämistä, että joo-o, meillä on tässä tosiaan ovet ja luukut kiinni ja valmiita ollaan, mutta meillä on kato täällä tää Collaborative Decision Making käynnissä, että nyt ootellaan 7 minsaa kaikessa rauhassa. Samalla groundin jaksolla täysi hiljaisuus. Sit 7 minsaa meni ja luvat saatiin ja rullailtiin yksinämme 22R:lle. Ainoo ero normipäivään oli syvä puna kipparin naamalla.  ;D Näin meillä.

 

-Jani

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hola!

 

Tää asia nyt täällä aika hyvin käsitelty jo, mutta kyllä oli tosiaan mulla tanskalaiselle kipparille eilen selittämistä, että joo-o, meillä on tässä tosiaan ovet ja luukut kiinni ja valmiita ollaan, mutta meillä on kato täällä tää Collaborative Decision Making käynnissä, että nyt ootellaan 7 minsaa kaikessa rauhassa. Samalla groundin jaksolla täysi hiljaisuus. Sit 7 minsaa meni ja luvat saatiin ja rullailtiin yksinämme 22R:lle. Ainoo ero normipäivään oli syvä puna kipparin naamalla.  ;D Näin meillä.

 

-Jani

 

Siinä tapauksessa huikkaus maapalvelufirmallenne, joka päivittää tiedot järjestelmään. Olisi saattanut parempi start-uppi teille tulla :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Varsin toimiva järjestelmä liikelentoyhtiöille, varsinkin helsinkiä basena pitäville, jolloin handleriä ei käytännössä ole  :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mitenkähän homma toimii talvella, kun pitäisi laittaa moottorit käyntiin jotta pysyisi pirtti lämpimänä ja maksavat asiakkaat eivät jäätyisi...?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Varsin toimiva järjestelmä liikelentoyhtiöille, varsinkin helsinkiä basena pitäville, jolloin handleriä ei käytännössä ole  :P

 

Onhan niilläkin yhtiöillä oltava joko self-handling tai erillinen agentti, ei kentältä voi operoida edes mopocessna muuten.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onhan niilläkin yhtiöillä oltava joko self-handling tai erillinen agentti, ei kentältä voi operoida edes mopocessna muuten.

 

 

Juu periaatteessa. En minä vaan oo kertaakaan nähnyt, että Airfixin, Jetfliten tai Scanwingsin konetta olisi ollu busineksella joku lähettämässä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu periaatteessa. En minä vaan oo kertaakaan nähnyt, että Airfixin, Jetfliten tai Scanwingsin konetta olisi ollu busineksella joku lähettämässä.

 

Ei välttämättä fyysisesti lähettämässä (paitsi ehkä tekniikasta joku joskus katsomassa että kone pääsee matkaan, joka ei taas liity handlingiin), mutta noilla yhtiöillä (ainakin kahdella ensiksi mainitulla) on handlingluvat omalle toiminnalleen silti.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

On toi varmasti kaikinpuolin ihan hyvä systeemi jahka saadaan se kunnolla pelittämään, mutta joustoa pitäis myös löytyä. On aika älytöntä, että jos on hiljasta ja sille händlärille ei huikkasta tai hän ei muuten vaan tee muutosta järjestelmään, että sitten ei saa käynnistyslupaa. Joustoa lisää ja lennonjohdolle mahdollisuus käyttää maalaisjärkeään.

 

-Jani

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
ja lennonjohdolle mahdollisuus käyttää maalaisjärkeään.

 

Tämä tuntuu olevan yksi järjestelmän kompastuskivistä..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun CDM:ää on nyt lytätty, niin pakko laittaa yksi puolusteleva esimerkki eilisillalta.

 

Kello 23:40 lähti aikataulun mukaan 6 lentoa: Finnairilta Hong Kong ja Joensuu; Flybeltä Turku, Kuopio, Jyväskylä ja Tampere. Flybellä CDM:ää seurataan ohjaamossa läppäriltä, josta nähdään lentojen TSAT-ajat. Flyben lentojen osalta lentojen TSAT:t oli alunperin porrastettu parin minuutin välein. Boardauksen ja lähtövalmistelujen osalta ensimmäisenä valmistui Kuopio, sitten Jyväskylä. Tämän seurauksena handling-yhtiö järjesti automaattisesti lennot uuteen järjestykseen, jolloin TSAT:t muuttuivat kuulumaan siten, että Kuopio pääsi lähtemään ensimmäisenä, sitten Jyväskylä, sitten Tampere, sitten Turku. Ohjaamossa tämä nähtiin läppäriltä ja käynnistyslupa voitiin nyt pyytää uuden ajan puitteissa. Kiitotielle päästyä minkäänlaista jonoa ei ollut vaan lentoonlähtö pystyttiin suorittamaan rollingina. Vaikka tämä on aika simppeli esimerkki, olisi huonoimmassa tapauksessa noin periaatteessa kaikki kuusi konetta voinut olla jonossa odotuspaikalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eipä kuulosta kuvaamisen kannalta kovin lupaavalta tämä uusi käytäntö. Hämärä/pimeävalotuksia ajatellen, jos ja kun ruuhkia ei synny niin eipä tarvitse ottaa enään pitkiä valotuksiakaan :thmbdn:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään