Miika Asunta

Alkukesän puhdeprojekti: koordinaattinotamit Google Earthiin, kml-tiedostoiksi

2 viestiä aiheessa

http://www.dbasso.com/notam/notam-selectall-geanp.php

 

Alkukesästä olemme saaneet ihmetellä useita tilapäisiä R-alueita naapurimaissa. Alueet on määritelty pelkästään koordinaatteina, ja niiden plottaaminen kartalle on käsipelillä erittäin vaivalloista.

 

Niinpä päätin, että asialle on pikaisesti tehtävä jotain ja parissa viikossa syntyi työkalu, jolla tehtävä käy kädenkäänteessä.

 

Ideana on käydä koneellisesti NOTAM-tekstilistaus läpi, poimia sieltä koordinaatit ja tuottaa koordinaateista kml-tiedosto Google Earthissä tarkasteltavaksi. Isoksi ongelmaksi muodostui kelvollisen tekstiaineiston löytäminen: Finavian bulletiinit ovat erittäin hankalasti formatoitua html:ää, ja länsinaapurin aineiston sisältö taas ei ole kaikilta osin samaa kuin kotimaisen palvelun.

 

Mutta tahkoaminen tuotti jotain tulosta, ylläolevasta linkistä voi kokeilla miten homma toimii. Ohjelmistovaatimuksena koneelta pitää löytyä Google Earth. Ohjelma osaa tuottaa myös Air Navigation Pro -ohjelmaan ladattavia OpenAir-muotoisia tekstitiedostoja.

 

Lyhykäisyydessään: avaa ylläoleva linkki, ja toimi ohjeen mukaan.

 

Ja jotta ei olisi liian yksinkertaista ohjelmalla on rajoituksensa: asiaproosaa on vaikeaa tulkita, joten esimerkiksi "...jatkuen ympyrän kaarta jonka keskipiste on X,Y ja säde 14 NM..." jää tulkitsematta oikein. Eikä kml-tiedostoon ainakaan vielä voi määritellä ympyrää tai ympyrän kaaren osaa.

 

En ole toistaiseksi tekemässä versiota joka näyttäisi kml:t suoraan maps.google.comissa, teknisesti ei ole vaikea toteuttaa, mutta "keeping it short and simple".

 

Vertaa ohjelman tuotosta alkuperäiseen notam-tekstiin, käyttö omalla vastuulla.

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Edit: lisätty kuva

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo, itse olen myös tuskaillut kun notameita ei tunnu saavan mistään järkevässä muodossa. Tein google maps kartan joka värittelee aktiiviset vaara-alueet punaisiksi ja tuo bulletin-sivu on aivan järkyttävää parsittavaa (https://ais.fi/ais/bulletins/wrng.htm). Oma viritykseni ei näytäkään tilapäisiä vaara-alueita, koska niitä ei ole selkeästi ilmoitettu.

 

Jotain yritystä saisi olla myös tiedottamiseen puolella, eikä vain itkeä että ilmailijoiden alueloukkauksista. Kuinkahan paljon noita tilapäisiä vaara-alueita on rikottu? Esim. Evo D293:sta ei moni ollut varmaan kuullutkaan...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään