Jari Vanhatupa

Meta-Sokol onnettomuus

4 viestiä aiheessa

Lentäjäystäväni Jouko Pallonen keskisuomesta kertoi usein Meta-Sokol L-40 lentokoneestaan ja kehui koneen olleen varsin etevä ja siihen tottumisen jälkeen hyvä lennettävä. Sittemmin kone seuraavien omistajien toimesta syöksyi maahan ja tuhoutui. Ilmeisesti neljä ihmistä sai onnettomuudessa surmansa. Tietääkö kukaan mitään tämmöisestä Meta-Sokol onnettomuudesta tai onko siitä ollut juttua/tietoa jossakin?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Seppo Jylhän kirjassa "Siviili-ilmailun viimeiset lennot 1927-1994" on kertomus OH-SMB maahansyöksystä...Kone lähti Turun kentältä 7.7.1972 paikallislennolle ja tuli 5 minuuttia lähdöstä syöksykierteessä maahan. Syy ei täysin selvinnyt tutkialautakunta epäili oliko matkustaja vahingossa painanut jalkaa. Kaksoisohjaimet oli kytkettynä vastoin määräyksiä.

http://www.airliners.net/photo/Orlican-L-40-Meta/1539954/L/

http://www.antikka.net/naytatuote.asp?id=597386

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_siviili-ilmailun_lento-onnettomuuksista

Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitokset Markku näistä tiedoista.

 

Muistelen Pallosen sanoneen, että kentältä olisi tullut mukaan kaksi tyttöä jotka olivat halunneen lentämään. Liekö toinen sitten mennyt eteen istumaan ja hakenut tukea lattiasta kaarron aikana ja pokaissut polkimen pohjaan?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Suomen ilmailuhistoriallinen lehti 2/2010 kertoo samoinkuin Jylhän kirja että todennäköinen syy oli kaarrosta alkanut syöksykierre. Omistaja vei tyttärensä naispuolisen opiskelijatoverin ja kaksi unkarilaista nuorikaista paikallislennolle ja tuo spekulointi etumatkustajan  ohjaukseen puuttumisesta oli lähinnä pohdiskelua koska kaksoisohjaimet oli kytkettynä ja omistajan tytär oli englanniksi varoitellut ennen lentoa asiasta.

http://www.kolumbus.fi/sil/2010/2010.html

Toinen Suomen rekisterissä ollut OH-SMA menestyi paremmin ja pitäisi olla edelleen Ruotsissa johon se myytiin 1980 luvulla.

http://www.myaviation.net/search/photo_search.php?id=00448493&size=large

Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään