Janne Karjanlahti

Mänttä-Sassin lentopaikka suljettu / Maapohjan vuokrasopimusta ei jatketa

11 viestiä aiheessa

Sassin Ilmailijoiden sivuilta http://sassin-ilmailijat.fi

 

Ajankohtaista

22.05.2012

Lentopaikka suljettu maanomistajan (Metsä Group) toimesta.

 

Pauli Salon sivuilta Lentokenttiä ja laskeutumiskarttoja http://www.netikka.net/paulisalo/

 

Toukokuussa 2012 saadun tiedon mukaan kentän käyttö ilmailuun ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista. Maapohjan omistaja ei ole halukas jatkamaan vuokraamista.

 

Olen sanaton. Ainakin vähän aikaa...

Kyseessä on yksi kauneimmista ja idyllisimmistä paikoista missä olen kahtena edellisenä kesänä käynyt. Mukavan kävelymatkan päässä tasokas ravintola/kahvila missä pääsee istuskelemaan terassilla veden äärellä, http://www.cafemyllyranta.fi/

Yleensäkin koko paikka, laskukierroksen näkymät kaupunkiin jne... Paikka on jotenkin luonnonkaunis, piristävä poikkeus lentokenttien kuivaan mänty/kangasmaastoon. Lisäksi bongasin sieltä Cessna 150:n ja KR2:n kun ensimäistä kertaa kävin, eli ei mikään pelkkä ultrakenttä.

 

Mielestäni meillä Suomessa ei ole yhtään liikaa tämäntasoisia lentopaikkoja joissa voi vaikka vaikka tarjota vaimolle kahvin ja jäätelön kesken matkalennon, ex tempore niinkuin viime kesänä sattui. Tietääköhän kukaan paikallisista että onko tässä mitään enää tehtävissä, yksittäisinä ilmailijoina tai edes liiton suunnalta? Seurasin läheltä Ähtäriläisten ponnisteluja oman lentopaikan rakentamisessa, ja todettakoon että on huomattavasti helpompaa pelastaa vanha kuin ruveta uutta tekemään tyhjästä.

 

-Janne

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Harmi juttu. Keväällä kävimme katsomassa Antonovin käynnistystä, mutta kenttä oli jo silloin niin sulanut, että laskimme jäälle. Taisi jäädä tämä kenttä käymättä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Päivitystä Sassin Ilmailijoiden sivuilta:

 

01.06.2012

Paikallislehden juttu kentän tilanteesta.  Klik!

 

- Alueen myyminen kaupungille ei onnistu koska kiitotien alla on ”muistitiedon” varaan jäänyt teollisuusjätteen kaatopaikka., ja ilmeisesti Metsä Group pelkää seurauksia.

 

- Vuokraaminen taas on poissuljettu, koska vuokra määriteltiin pörssiyhtiön vaatimalla tavalla ”käyvän hinnan” mukaan ka kaupungille vuokra oli liian korkea.

 

- Jari Tykkyläinen laittoi vuokraukselle ehdoksi, että lentotoimintaan haetaan Trafin hyväksyntä

  -> Trafilta taas kerrottiin, että kyseeseen tulee vain kentän hakeminen joko kevytlentopaikaksi tai lentopaikaksi, tilapäinen lentotoiminta maanomistajan luvalla ei onnistu Sassin tapauksessa.

  -> Myllärisen mukaan virallinen lentopaikan "status" ei käynyt Tykkyläiselle, joten vuokraaminen kaatui siihen.

 

Vaikuttaisi siltä että sekä paikalliset ilmailijat että kaupunki ovat tehneet voitavansa, mutta Metsä Groupin maankäyttöpäällikkö Jari Tykkyläinen on päättänyt että lentäminen loppuu, siltä se rivien välistä näyttää.  >:(

 

Siis kun Suomesta löytyy tällainen paikka, näin lähellä asutusta ja muutenkin hienoilla puitteilla, ja vieläpä niin että kaupunki on myötämielinen kentälle ja sen kehittämiselle, niin eihän tämä VOI kaatua näin naurettavaan asiaan, eihän? Jos toisella puolella olisi aidosti tahtoa niin luulisi että ne keinotkin löytyisivät?

 

Olisiko tässä nyt vaikuttamisen paikka vähän korkeammalta taholta? SIL? Tapio Pitkänen? AOPA Finland? Joku?

 

 

-Janne

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Janne, kiteytit asian varsin hyvin. Tykkyläisen kanssa olisi ollut keskusteltavissa pelkän kiitotiealueen vuokrauskin tilapäiseen lentotoimintaan maanomistajan suostumuksella, tähän hän olisi vaatinut Trafin luvan. Trafi ei pidä Sassin toimintaa tilapäisenä lentotoimintana mm. viime syksyn tarkastuskäyntinsä ja Sassin Ilmailijoitten sivuston johdosta eikä tällaista lupaa tietenkään myönnä. Lisäksi yksityishenkilö tarjoutui ostamaan kiitotiealueen, mutta Tykkyläinen haluaa myydä Sassin alueen kokonaisuutena. Mitä vielä voisi asian auttamiseksi tehdä? Rakentavia ehdotuksia??

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lisäksi yksityishenkilö tarjoutui ostamaan kiitotiealueen, mutta Tykkyläinen haluaa myydä Sassin alueen kokonaisuutena. Mitä vielä voisi asian auttamiseksi tehdä? Rakentavia ehdotuksia??

 

Ostaa Sassin alueen kokonaisuutena?  :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

https://www.aamulehti.fi/uutiset/lentokoneella-rullaten-kotipihaan-mantassa-omaperainen-suunnitelma-uudesta-asuinalueesta-200413558/

Eurooppalaisittain erikoisen asuinalueen rakentaminen hahmottuu Mänttä-Vilppulassa.

Sassin asemakaavaluonnos esittää Mäntän keskustan tuntumaan, veden äärelle Airpark-konseptin mukaista asuin- ja loma-aluetta.

Muokattu: , käyttäjä: Arto Virtanen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään