Harri Koskinen

Metsäpalojen tähystyslennot kilpailutettu koko maassa kaudelle 2012

1 viesti aiheessa

Tiedote

8.5.2012

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

 

Metsäpalojen tähystyslennot kilpailutettu koko maassa kaudelle 2012

 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kilpailutti kaikkien 26 reitin tähystyslennot ensi kertaa keväällä 2010. Tänä keväänä kilpailutettiin jälleen kaikki 26 reittiä. Sopimukset kauden 2012 tähystystoiminnasta on laadittu huhtikuun aikana siten, että lentotähystystoiminta olisi voinut käynnistyä heti toukokuun alusta.

 

Tähystyslentoja lentävät pääsääntöisesti touko-elokuun välisenä aikana Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kanssa sopimuksen tehneet ilmailukerhot ja yksi yritys, jolla silläkin on alihankkijana ilmailukerho. Tähystyslentojen tuottamisesta vastaavat lentokerhot 24 reitillä ja yritys kahdella reitillä. 

 

Muutama palveluntuottaja vaihtui kilpailutuksen myötä

 

Palveluntuottaja vaihtui viimekesäiseen verrattuna kolmella eri reitillä, kahdella Keski-Suomen ja yhdellä Lapin reitillä. Kanta-Hämeen reitillä lentotähystystoiminnasta on vastannut aikaisempina kesinä kaksi ilmailukerhoa yhteistyössä vuoroviikoin. Myös kyseisellä reitillä tuli muutos palveluntuottajiin, kun toinen ilmailukerho vaihtui. Kaikilla muilla reiteillä entiset palveluntuottajat jatkavat.

 

Pieniä muutoksia tähystystoiminnan järjestelyihin

 

Tähystystoiminnan ohjeistusta on täsmennetty joiltakin osin tavoitteena ohjata lennot vielä enemmän iltapäivään ja alkuiltaan, koska tilastollisesti metsäpaloja syttyy silloin eniten. Tähystyskausi päätettään elokuun loppuun, mutta tarvittaessa sitä voidaan jatkaa paikallisesti syyskuulle. Edelleen joidenkin reittien kääntöpisteitä on muutettu niin, että ne kulkevat vuonna 2012 ja 2013 toteutettavien uusien hätäkeskusalueiden sisällä eivätkä ylitä niiden rajoja.

 

Ilmatieteen laitos ilmoittaa aamupäivällä metsäpaloindeksin kunnittain ja maakunnittain. Reittikohtainen lentotarve määräytyy joko kuntien tai maakuntien indeksien perusteella. Suurten maakuntien alueella, esim. Pohjois-Savossa ja Keski-Suomissa, lennettävien reittien tähystyslennot määräytyvät erikseen määrättyjen kuntakohtaisten metsäpaloindeksien perusteella aikaisemman maakuntakohtaisen indeksin sijaan.

 

Lentotoiminta kallistuu - tulevaisuus tuo myös muita haasteita

 

Tähystyslentotoiminnan tuntihinnat nousivat tämän kevään tarjouksissa pääosalla reiteistä melkoisesti, noin 30 euroa, edelliseen kilpailutuksen verrattuna. Syynä on yksiselitteisesti lentotoiminnan kallistuminen johtuen lentokoneissa käytettävien polttoaineiden hintojen hurjasta noususta ja lentokoneiden huoltotoiminnan kustannusten kasvamisesta.

 

Pelastuslain mukaan aluehallintoviraston on järjestettävä tehokas metsäpalojen tähystys harvaan asutulla seudulla, jos metsäpalon vaara on ilmeinen. Tämän kevään tarjouksista kävi ilmi, että Pohjois-Suomen juuri harvaan asutuimmilla alueilla toimivilla lentokerhoilla on vaikeuksia saada riittävästi lentäjiä mukaan tähystystoimintaan.

 

Parhaillaan Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafi on uusimassa kansallisia metsäpalojen lentotähystyksen määräyksiä ja miehistön koulutusvaatimuksia.

 

Määräraha entisen suuruinen

 

Sisäasiainministeriö on myöntänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle 400 000 euroa metsäpalojen tähystystoimintaan ja toiminnan järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin vuodelle 2012. Kahtena edellisenä kesänä tähystystoimintaan käytettiin kaikkiaan hieman vajaat 400.000 euroa.

 

Tähystystoiminta ei ole vielä käynnistynyt

 

Kevät on selkeästi myöhässä koko Suomessa. Ruohikkopalovaroitus on ollut voimassa vasta eteläisimmässä Suomessa, Keski-Suomessa on menossa lumen sulamisvaihe ja maasto on sen seurauksena märkä ja Lapissa sekä Koillismaalla on vielä lumi maassa. Näin ollen metsäpaloindeksi ei ole kohonnut edes Varsinais-Suomessa niin korkealle, että lentotähystystä olisi ollut tarve suorittaa. Viime keväänä lentotähystystoiminta käynnistyi heti toukokuun alussa aina Kemiä myöten noin viikon kestäneen hellejakson myötä.

 

Tilastojen mukaan tänä vuonna huhtikuun loppuun mennessä pelastuslaitokset ovat sammuttaneet maastopaloja koko Suomessa noin 90 kappaletta, kun vastaavana aikana viime vuonna maastopaloja oli ollut jo viisinkertainen määrä. Eli myös maastopalotilastojen perusteella kevät on myöhässä.

 

Aluehallinnon uudistamisen yhteydessä vuoden 2010 alusta koko maan metsäpalojen lentotähystystoiminnan hallinnointi- ja ohjausvastuu on siirtynyt Pohjois-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen vastuualueelle. Keskittämisen tavoitteena ovat muun muassa tähystyslentojen hallinnoinnin ja organisointimallin kehittäminen, tähystyslentojen yhtenäisen tilastoinnin toteutumisesta huolehtiminen ja toiminnan järjestäminen hätäkeskuksissa yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa yhtäläiseksi koko maassa. Metsäpalojen syttymiä seurataan koko maassa yhteensä 26 lentoreitillä. Tähystyslentokoneet ovat pelastuslaitosten käytettävissä myös maastopalojen sammutustoiminnan johtamisen apuna ja poliisin etsintätehtäviin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään