Harri Koskinen

Maavoimat hankkii minilennokkeja

3 viestiä aiheessa

Maavoimat tiedottaa: Maavoimat hankkii minilennokkeja

 

 

Vapaa julkaistavaksi

 

 

Puolustusministeriö on päättänyt 26.4.2012, että maavoimat hankkii Orbiter minilennokkeja israelilaiselta Aeronautics Ltd:ltä. Hankinta sisältää myös järjestelmän koulutuksen, dokumentaation sekä varaosia. Minilennokkihankinnan kokonaiskauppasumma on noin 23,6 miljoonaa euroa. Hankinta rahoitetaan tähän tarkoitukseen suunnitelluilla ja budjetoiduilla puolustusvoimien materiaalihankintoihin tarkoitetuilla varoilla.

 

Minilennokkien hankinta liittyy jalkaväkimiinojen suorituskyvyn korvaamiseen ja hanke on käynnistynyt vuonna 2009. Puolustusvoimat kilpailutti hankinnan kansainvälisesti. Hankinnalla parannetaan alueiden valvontakykyä ja tilannekuvaa.

 

Puolustusvoimien kunnossapidon strategiselle kumppanille Millog Oy:lle luodaan järjestelmän huolto- ja ylläpitokyky.

 

Minilennokkia käytetään maavoimien joukkotuotannon mukaisessa koulutuksessa ja niitä voidaan käyttää myös muiden viranomaisten tukemiseen. Lennokkia tulee käyttämään koulutettu varusmiesryhmä.

 

Järjestelmä sisältää lennokkeja sekä maajärjestelmän, maassa olevia päätelaitteita ja kuvavastaanottimia. Minilennokin siipien kärkiväli on 3 m ja sen maksimi lentoonlähtöpaino on alle 10 kg. Lennokin lentoonlähtö tapahtuu katapultilla ja laskeutuminen laskuvarjolla.

 

Operointi ja käyttö

 

Minilennokkeja käytetään maavoimien joukkotuotannon mukaisessa koulutuksessa. Lennokkeja voidaan käyttää mm. alueiden valvontaan ja tilannetietoisuuden parantamiseen joukkojen alueella. Järjestelmä on kevyt ja liikkuu joukon mukana tarvittaessa kantamalla. Tyypillinen käyttöetäisyys on muutamasta kilometristä 10 - 15 km:iin ja toiminta-aika on noin 3 tuntia.

 

Hankinnalla parannetaan joukkojen kykyä valvoa lähialuettaan. Minilennokkien käyttö integroidaan maavoimien uuteen taistelutapaan. Lennokin tuottama informaatio tukee oleellisesti joukkojen tilannekuvaa.

 

Koulutusta antaa ensimmäisessä vaiheessa Tykistöprikaati sekä valmiusprikaatit. Myöhemmässä vaiheessa lennokkeja voidaan käyttää myös muissa maavoimien joukko-osastoissa. Järjestelmien koulutus alkaa vuoden 2014 aikana ja sen käyttöä koulutetaan sekä varusmiehille että henkilökunnalle. Alkuvaiheessa koulutus tapahtuu puolustusvoimien harjoitusalueilla.

 

Valintaprosessi

 

Hankinta eteni avoimien tieto- sekä tarjouspyyntövaiheiden jälkeen siten, että vuonna 2011 testattiin neljä järjestelmää. Päätöksen valintakriteereinä olivat hintaan perustuvat vertailupisteet, teknisten järjestelmävaatimusten täyttyminen ja kenttätestauksesta saadut pisteet sekä elinjaksokustannuslaskelmat. Valittu järjestelmä oli edullisin ja täytti parhaiten suorituskykyvaatimukset.

 

 

EDIT: vaihdettu puolustusministeriön tiedote maavoimien tarkempaan tiedoteeseen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

http://yle.fi/uutiset/minilennokeista_alennusta_toimituksen_viivastymisen_vuoksi/7054625

 

Suomi saa alennusta Israelista Aeronauticsilta tilattujen minilennokkien hinnasta toimituksen viivästymisen vuoksi. Puolustusvoimien edustajat ovat juuri palanneet Israelista selvittämästä toimitusviivästystä.

...

Puolustusvoimien tilaamat tiedustelulennokit toimitetaan Suomeen huhtikuun kuluessa. Tämän jälkeen suoritetaan järjestelmän vastaanottotestit.

 

Minilennokkien toimitus myöhästyy lähes vuodella, sillä ensimmäiset lennokit oli tarkoitus saada perille jo viime vuoden kesällä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Maaliskuussa toimitetaan ensimmäiset lennokit ...

 

http://www.flightglobal.com/news/articles/finland-to-get-delayed-orbiters-395705/

 

Israel's Aeronautics Defense Systems will make its first delivery of the Orbiter 2 unmanned air system to the Finnish armed forces during March, with its original schedule having been delayed due to undisclosed problems.

 

Finland signed a contract for the Orbiter 2B in 2012, with its order being for 55 systems, totaling "dozens" of mini-UAS, plus related ground control stations. The equipment will be used for intelligence, surveillance, target acquisition and reconnaissance purposes.

 

Deliveries had previously been due to commence by mid-2013, but sources say that following a delay series production is now running at full capacity.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään