Topi Falkenberg

Finnair sitoutti johtoa huikeilla lisäbonuksilla

231 viestiä aiheessa

Jaaha, johtajille lisää bonusta jos jäävät yhtiöön

 

"HS: Finnairin hallitus päätti bonuksesta jo syksyllä 2009, mutta sitä ei silloin julkistettu yhtiön erittäin tulehtuneen sisäisen tilanteen takia."

 

Kas juurikin samaisena syksynä, jolloin Finnairin tekniikassa liitot joutuivat tekemään "vaikeiden aikojen takia" ::) talon kanssa ns. vakautussopimuksen. Tässä sopimuksessa tekniikan väki joutui lahjoittamaan vuoden 2010 lomarahat ja kannustinpalkkiot talolle sekä tekemään jopa 16 päivää ilmaista, palkatonta työtä. Ymmärrän aika hyvin miksei tästä bonusmallista voitu ko. syksynä puhua halaistua sanaa.

 

No, se on kyllä totta, että ajat olivat tuolloin vaikeita, mutta sitä ei työmies ymmärrä, että rahaa kyllä tuntuu riittävän bonusten maksamiseen niinäkin aikoina jolloin talo tekee turskaa. Eikä sitä, että niitä maksetaan vielä toisten selkänahasta. Joku roti pitäisi bonuksissa olla eli niiden tulisi olla sidottu tuloksen tekemiseen.

 

-m

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikä tuo Vehviläisen vuosipalkkakaan (611 tonnia) mitenkään pöllömpi ole... ne säästöt otetaan tietysti jotain ihan muualta ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aika karua... Ja samaan aikaan toisessa valtionyhtiössä eli VR:llä toimitusjohtaja Aro sai palkkansa (504000€) päälle 146000€ bonuksia, vaikka kaikki mittarit putosivat edellisestä vuodesta - esim. liikevoitto puolittui.

 

Ei ymmärrä työntekijä näitä kuvioita, ei sitten millään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Työntekijöitä pihalle, työt ulkomaille, johtajille lisää rahaa, koneisiin uudet maalipinnat uusine logoineen, uudet virkapuvut - se on kaikki yhtä säästöä. Täytyy kait alkaa opiskella matematiikkaa uudelleen, kun en enää osaa ratkaista paria ensimmäisen asteen yhtälöä, joissa yhteinen nimittäjä on raha, tai sen puute. Kohta en enää kehtaa tunnustaa tehneeni elämäntyöni Finnairissa; sillä lailla siellä nyt mesotaan.

No, onhan tämä nykykippari sentään tutusta yhtiöstä tullut - Nokia - disconnecting people. :(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Taitaa olla kaikissa "valtionyhtiöissä" sama meininki; duunareille kenkää ja ulkoistamisia ja pelottelua jos et suostu niihin ja niihin työnantajien vaatimuksiin tulee lappu luukulle ja monoa; ja samaan aikaan johtoporras nostaa tekemättömästä työstään huikeita palkanlisiä, bonuksia ja muita etuuksia!  Ja suomalainenhan nielee tämän kaiken kun meidät on pienestä pitäen opetettu herranpelkoon ja tottelevaisuuteen.  "Ole kuuliainen ja nöyrä duunari ja kansalainen kyllä johtajat tietävät mitä tekevät ja ajattelevat sinun parastasi."

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kysynnän ja tarjonnan laki. Taitaa johtoportaassa olla myyjän markkinat. Entäs sitten jos suurin osa johtoportaasta olisi lähtenyt kävelemään, millaiset tappiot siitä olisi seurannut?

 

Helpoin ja suosituin vaihtoehto on tietenkin lähteä herravihalinjalle miettimättä muita näkökulmia. Niillähän ne lehdetkin myydään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mutta se vitsi näissä onkin, että ei niitä palkkoja voidakaan suhteuttaa duunareilta revittäviin säästöihin. Toki kulukuurilla olevan yhtiön voisi luulla ihan viestinnän edistämiseksi ottavan myös johtoportaalta siivun mutta ei tuo temppukaan välttämättä ihan turha ole. Ensinnäkin, bonukset ovat olleet jossain suhteessa peruspalkkaan ja muihin kannustimiin (en nyt lähtenyt katsastamaan osake-etuja, jotka tosin kriisissä olevan yhtiön osalta voivat olla vaikeita ja myös arvottomia kannustimia lyhyellä tähtäimellä). Toiseksi, jos toimitusjohtajan lisäksi muut avainhenkilöt olisivat lähteneet lipettiin, olisi tuo rapia miljuuna saattanut olla kevyttä rahaa. Huolimatta tästä bonuksesta, osahan lähti joka tapauksessa, mikä osaltaan kertoo sen tarpeellisuudesta. Se on sitten eri asia, miksi lähdetään ja miksei firma ole paremmassa jamassa taloudellisesti.

 

Ja jos uutisesta oikein ymmärsin, palkkio maksettiin kai vain kahdelletoista, joten hallituksella on ollut asian suhteen myös pelisilmää ja on todennäköisesti oletettukin, ettei kaikkia noita bonuksia tulla maksamaan. Tämä nyt sitten itsessään jo perustelee tuon "kohu-uutisen".

 

 

-Ville

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näin maallikkona kuitenkin nuo peruspalkatkin tuntuvat melko isoilta. Ylimmän johdon ja suorittavan portaan ero on huima. Jos ylin johto pystyisin kääntämään esim. tuon sinivalkoisen tulot mahtavaan nousuun, silloin olisi palkka kohdallaan. Minkälaiset nuo bonukset sitten ovat.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Entäs sitten jos suurin osa johtoportaasta olisi lähtenyt kävelemään, millaiset tappiot siitä olisi seurannut?

 

Tämä onkin hyvä kysymys. Se on kuitenkin ihan varma ettei kenenkään työpanos voi olla ylimääräisen 150000e/vuosi arvoinen.

 

Ja mikä oli lopputulos? Kun nämä lähes korvaamattomat johtajat saatiin pidettyä talossa, tappiota tuli suut ja korvat täyteen. Kun nämä lähes korvaamattomat johtajat lähtivät heti kun olivat kuitanneet ylimääräiset bonukset, tappiota tulee suut ja korvat täyteen. Ei tämä porukka niin korvaamatonta tainutkaan olla...?

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vehviläisen vuosiansiot ovat tosin suolarahoja verrattuna Nokian Elopin viime vuoden ansioon, joka oli n.8 miljoonaa (sisältää palkan, bonukset ja osakkeet).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vielä vuosi sitten valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri Jyri Häkämies (kok.) sanoo, ettei ollut tietoinen lentoyhtiö Finnairin erityisjärjestelyistä, jotka tuottivat 18 avainhenkilölle liki kolmen miljoonan euron bonukset. Häkämies katsoo, että Finnairin toimien läpinäkyvyydessä on parantamisen varaa, vaikka järjestelyssä sinänsä ei ole moittimista.

 

yle

 

Vaikka yhtiön hallitus kuinka saa päättää asoista, ihmeelliseltä tuntuu että pääomistajaa ei informoida tälläisestä ......

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mahtaapa olla pojalla kovat asumiskulut ja hemmetin kallis ruokakauppa, ku nuin palijo tarvii rahhaa...

 

Ajattele, osa ihmisistä tahtoo tehdä elämässään muutakin kuin kotitöitä ja syödä...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Elopin vuosiansiot ovat suolarahoja verrattuna formulakuskeihin

 

 

Joo, mutta formulakuskit joutuu sentään jotain tekemään palkkansa eteen, Elop ei... ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo, mutta formulakuskit joutuu sentään jotain tekemään palkkansa eteen, Elop ei... ;)

 

Formulakuskit pyörittävät rattia, Elop pitää puheita...kaikki tekevät jotain, vaan eri palkalla :'(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Formulakuskit pyörittävät rattia, Elop pitää puheita...kaikki tekevät jotain, vaan eri palkalla :'(

 

Minäkin voisin pitää puheita, mutta formulakuskien vauhdissa en pysyisi... no, se on vähän mitä arvostaa :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnairin lentoemännät ja stuertit ovat tyrmistyneitä yhtiön johtajille jaetuista muhkeista bonuksista. Matkustamotyöntekijät suostuivat syksyllä 2009 säästösopimukseen, jolla leikattiin palkkakuluja 12,3 miljoonaa euroa vuoden 2010 loppuun mennessä.

 

- Meillähän oli selvästi sellainen mielikuva, että ilman tätä meidän säästösopimusta yhtiön kohtalo oli suurin piirtein veitsenterällä. Tämähän oli se syy, että lähdimme neuvottelemaan. Pelastamaan omia työpaikkojamme ja yhtiötä, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Thelma Åkers sanoi. Åkersin mukaan neuvotteluissa ei millään tavalla tullut esille, että Finnairin johtoa voitaisiin palkita samaan aikaan, kun palkkakuluja leikattiin.

 

Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen valtuusto kokoontuu 15. maaliskuuta pohtimaan, onko järjestöllä edellytyksiä jatkaa käynnissä olevia kolmansia säästöneuvotteluja.

- Niistä viesteistä, mitä on jäsenistöltä saatu, niin edellytykset ovat erittäin heikot, puheenjohtaja Åkers arvioi

 

yle

 

No, nyt taidetaan tietää mistä bonusrahat otettiin  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Åkers on aina tyrmistynyt. Lukekaa lehdistä niin tätä tyrmistymistä tuntuu jatkuneen siitä kun hän on tehtävänsä ottanut vastaan vain tyrmistyksen aihetta vaihtaen. Äitini joka on yleensä erittäin korrekti ihminen (Toisin kuin poikansa) ja 32 vuoden kokemus kabiinista ei löydä mitään hyvää sanottavaa Åkersista. Em ottaen huomioon jätän Åkersin ulostukset aivan omaan arvoonsa. Voisi olla aika liiton valita uutta johtoa joka osaa vasta ajan vaatimuksiin ajan vaatimalla taktiikalla eikä  hyvin 70-lukulaisella "Taistolaisella" barrikadeille tyylillä millä tunnetusti ei ole ollut mitään tehoa.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pakko laittaa tämä tähän ketjuun, koska sopii vaan jotenkin niin osuvasti näihin touhuihin  :(

 

 

Suomalaista suuryrityskulttuuria:

 

Suomalainen ja japanilainen yritys päättivät järjestää vuosittain soutukilpailun 8-miehisin joukkuein.

Molemmat joukkueet harjoittelivat pitkään ja kovaa ja kun kilpailupäivä tuli, molemmat joukkueet olivat mielestään huippukunnossa. Mutta japanilaiset voittivat ylivoimaisesti kilometrillä.

Tappion jälkeen suomalaisten joukosa vallitsi tappiomieliala (outoa). Yri......tyksen korkein johto päätti kuitenkin, että imagosyistä heidän olisi pakko voittaa seuraavan vuoden kisa. Näin ollen he asettivat projektiryhmän ratkaisemaan ongelmaa.

Pitkien analyysien jälkeen ryhmä havaitsi, että japanilaisilla oli seitsemän soutajaa ja yksi mies peräsimessä, kun taas suomalaisilla oli yksi soutaja ja seitsemän perämiestä. Tässä kriisitilanteessa johto osoitti huomattavaa toimintakykyä: Päätettiin palkata konsultit tutkimaan oman joukkueen koostumusta. Muutaman kuukauden työn jälkeen asiantuntijat tulivat siihen johtopäätökseen, että joukkueessa oli liian monta ohjaajaa ja liian vähän soutajia. Asiantuntijoiden raportin perusteella yrityksen johto teki välittömästi muutoksia joukkueeseen. Nyt joukkueessa oli neljä perämiestä, kaksi yliperämiestä, joukkueenjohtaja ja soutaja. Lisäksi soutajan motivoimiseksi kehitettiin bonuspistejärjestelmä. "Meidän on laajennettava hänen työnkuvaansa ja annettava hänelle enemmän vastuuta."

Seuraavana vuonna japanilaiset voittivat kahdella kilometrillä. Suomalainen joukkue erotti soutajan huonoon työsuoritukseen vedoten, mutta maksoi kuitenkin bonuksen johdolle sen osoittamista ponnisteluista. Konsulttifirma teki uuden analyysin tilanteesta ja veti johtopäätöksen, että taktiikka oli ollut oikea ja motivaatio kohdallaan. Materiaaleissa vain olisi parantamisen varaa.

Ensi vuotta varten suomalaiset ovat nyt kehittämässä uutta venettä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vehviläisen vuosiansiot ovat tosin suolarahoja verrattuna Nokian Elopin viime vuoden ansioon, joka oli n.8 miljoonaa (sisältää palkan, bonukset ja osakkeet).

 

Efloppi teki voittoa, Vehviläinen ei.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tulee mieleen entisen Jugoslavian aikainen organisaatiokaavio; pyramidiorganisaatio. Se seisoi kärjellään. Alimpana kärjessä oli yksi työntekijä; ylhäällä pitkällä sivulla oli pomojen joukko...ja välissä tietysti alipomokerrostumat...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään