Guest Manssila

JK-259 putoamispaikkaa etsitään

4 viestiä aiheessa

Hei,

 

olen selvittelemässä jatkosodan loppuvaiheissa 23.6.1944 paluulennolla alasammutun koneen putoamispaikkaa. Tapahtumat liittyivät pommituslentoon Laatokalla, lähellä Tuulosta, jossa venäläiset tekivät maihinnousun yrittäen katkaista suomalaisten vetäytymistien Syväriltä kotiinpäin. Kone lienee teille alan miehille tuttu, joten siitä ei enempää. Mutta kuka tietäisi putoamisen yksityiskohtia, kuten tarkan paikan? Eräiden tietojen mukaan kylä oli Manssila, mutta en ole arkistoista löytänyt tällekään vahvistusta. Osallistun ko. kylän historian keruuhankkeeseen, joten kaikki tiedot otetaan kiitollisuudella vastaan. Luulisin, että tämä putoaminen on tarkasti dokumentoitu, olihan matkassa mm. Rolf Winqvist.

 

t. Pekka 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

JK-259 irrottautui vihollishävittäjistä syöksymällä pintaan. Hävittäjien luopuessa takaa-ajosta ohjaaja kapt. Lehmus oikaisi syöksystä vaakalaentoon pitkän paltoaukean yläpuolella. Kone kuitenkin sakkasi tiukassa vedossa, osui ladon kattoon ja iskeytyi maahan lähellä metsän reunaa. Surmansa saaneiden ruumiit sekä täysin tuhoutuneen ja palaneen koneen jäännökset löydettiin Karkkulammen läheltä. (J. Hyvönen: Kohtalokkaat lennot 1939-1944)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Jouni.

 

olit suureksi avuksi. Manssila ei siis ollut putoamispaikka, vaan ilmeisestikin tilanne vain alkoi Manssilan niittyjen yläpuolella. Voisin kuvitella, että paluureitti Tuuloksesta kulki Laatokan yli Manssilan kohteilla mantereen puolelle ja siitä eteenpäin länteen, hävittäjän ahdistelemana, ja edelleen kohti Karkun kylää ja lampea. Nyt sitten hyvä jatkokysymys on, mistähän tuon paikan vielä tarkemmin määrittelisi. Sotapäiväkirjat on toki yksi tuttu lähde ja niitä selaamalla esim. pommituslentolaivue 44 kohdalta löytyy lennon perustiedot, mutta mikä oli tuohon aikaan (alue oli vielä n. viikon-kaksi 23.6.1944 jälkeen suomalaisten hallussa) tapana pudonneiden koneiden kohdalla - mikä yksikkö huolehti vainajien noutamisesta? Ilmavoimat, Suojeluskunta, Huoltojoukot? Rekisteröitiinkö putoamispaikat menetyksineen jotenkin keskitetysti? Jos jollakin on hyviä vinkkejä helpottamaan etsimisessä, kiitos jo etukäteen.

 

Pekka 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nyt sitten hyvä jatkokysymys on, mistähän tuon paikan vielä tarkemmin määrittelisi.

 

Ilmavoimien Esikunnan arkistosta löytyy jokaisen koneen rekisterinumeron kohdalta onnettomuustutkintalautakunnan selostus koneen tuhoutumiseen johtuneista sekoista. Selostuksesta löytyy yleensä myös tarkka kartta koneen tuhoutumispaikasta. Sotatoimipaikoille pudonneista koneista löytyy yleensä vähemmän tietoa kuin kotirintamalla tuhoutuneista.

 

Mikä yksikkö huolehti vainajien noutamisesta? Ilmavoimat, Suojeluskunta, Huoltojoukot?

 

Kenttälentovarikoiden toimintakertomuksista löytyy yleensä selostus lentokoneen tai sen jätteiden noutamisesta. Aunuksen kannas oli Kenttälentovarikko 2:n toiminta-aluetta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään