Timo Partanen

Avro Shackleton SAAF 1722

6 viestiä aiheessa

Avro Schackleton oli brittiläinen pitkän matkan merivalvontakone, joka kehitettiin alun perin myös soveltumaan sukellusveneiden torjuntaan. Kone kehiteltiin melko pian II maailmansodan jälkeen ja se perustui osin Avro Lincoln pommittajaan. Koneen perusrakenne muistuttaa myös Avron menestyksellistä sodanaikaista Lancaster-pommittajaa.  Koneen konstruktiossa siipi otettiin Lincolnista ja runko muotoiltiin uutta konetyyppiä varten. Kone varustettiin alun perin kannuspyörällä sodanaikaisten raskaiden pommittajien mukaisesti, muta myöhemmissä versioissa kone muutettiin käyttämään nokkatelinettä. Konetyyppi on nimetty brittiläisen tutkimusmatkailijan, Sir Ernest Shackletonin  mukaan.

 

Avro Schackleton on palvellut RAF:n lisäksi Etelä-Afrikan ilmavoimissa, SAAF. Kone (viimeinen varsinainen kehitysversio, eli SAAF:ssä palvellut MR3) on varustettu neljällä nestejäähdytetyllä Rolls-Royce Griffon 57A V12 moottorilla, jotka kukin tuottavat 2455 hp. Moottorit käyttävät vastarotaatiopotkureita, joiden käytöllä tällaisten tehokkaiden moottoreiden yhteydessä pyrittiin saavuttamaan pienempi potkurin halkaisija suhteessa efektiiviseen virtaus-poikkipinta-alaan ja siten kompaktimpi rakenne sekä laskutelineiden, että siipikonstruktion osalta. Koska koneen siipi oli suoraan Lincolnista, ei potkurien halkaisijaa myöskään voinut rakenneta muuttamatta oleellisesti kasvattaa. Koneen suunnittelun lähtökohtana oli mahdollistaa hyvin pitkä toiminta-aika. Koneella tehtiinkin jopa yli 21 tunnin merivalvontatehtäviä. ”Pottie” Potgieter tosin väitti, että koneella olisi voinut lentää jopa 24 tuntia yhtäjaksoisesti, mutta miehistö ei olisi jaksanut sellaista…

 

SAAF:n käytössä koneet lensivät 1957 – 1984. Kuvissa esiintyvä Schackleton No 1722, eli Pelican 22 on virallisesti maailman viimeinen lentävä Schackleton, mutta sekin on käytännössä grounded. Vuonna 2008 todettiin, että koneella lentävän henkilöstön keski-ikä on 65, ja kun koneella ei ole enää operatiivista merkitystä, niin vastaisuudessa tyydytään satunnaisiin moottorien koekäyttöihin ja rullaamiseen. Lisäksi kone käyttää AVGASia, joten sen käyttö ei siis ole mitenkään erityisen halpaa.

 

Heinäkuussa vuonna 1994 Pelican 16 (No 1716) oli matkalla Fairfordiin Englantiin osallistuakseen International Air Tattoo tapahtumaan. Kone oli jo päässyt Kapkaupungista Abidjaniin Norsunluurannikolle ja lähtenyt siitä Saharan poikki lennolle Lissaboniin, kun sen moottorit 3 ja 4 ylikuumenivat, syttyivät tuleen ja jouduttiin pysäyttämään. Potkureita ei ilmeisesti onnistuttu lepuuttamaan, ja kone oli siten hyvin vaikea lennettävä kahdella vasemmanpuoleisella moottorilla. Kone teki pakkolaskun Saharaan täydellisessä pimeydessä ja kun miehistöllä ei ollut tarkkaa tietoa koneen alla olevasta mastosta, oli pakkolaskun tekeminen varmastikin hyvin tuskallinen kokemus koko 19 hengen miehistölle.

 

Pakkolaskussa kukaan ei loukkaantunut vakavasti, vain oppaamme, ”Pottie” Potgieter sai naarmuja kasvoihinsa. Kun koneessa oli vielä jäljellä merkittävä määrä polttoainetta, ja räjähdysmäisen tulipalon vaara siten suuri, poistui miehistö koneesta hyvin nopeasti. Koneen normaali miehistö on 10, mutta pakolaskun jälkeen J-P sanoi koneessa olevan 19 miehistön jäsenen poistumiseen kuluneen 11 sekuntia, mitä lienee vaikea todentaa jälkikäteen. Pakkolaskun tehnyt kone, tai siis mitä siitä on jäljellä lienee edelleen Saharassa. Museossa pakkolaskusta oli esillä pienoismalli. Tässä koneen pakkolaskusta pelastuneiden nimet ja tehtävät:

 

Eric Pienaar (Pilot)

Peter Dagg (Co-Pilot)

John Balledon (2nd Co-Pilot)

Derick Page (Public Relations Coordinator)

Blake Vorster (Navigation Leader)

Horace Blok (2nd Navigator)

Frans Fourie (Flight Engineer)

Buks Bronkhorst (Aircraft Fitter)

JP van Zyl (Flight Engineer)

James Potgieter (Aircraft Fitter)

Lionel Ashbury (Telecom Operator)

Freddy Deutshmann (Radio Operator)

Chris Viviers (Radio Operator)

Pine Pienaar (Aircraft Electrician)

Spud Murphy (Radio Technician)

Ron Bussio (Museum Curator)

Gus Gusse (Aircraft Fitter)

Bobby Whitfield-Jones (Instrument Fitter)

Tony Adonis (Treasurer)

 

Nykyisin 1722 kantaa nimeä Potties Private Bomber koneen pääasiallisen hoitajan Peter James Potgieterin mukaan. Hän huolehtii pääasiassa koneen kunnossapidosta ja esittelee ylpeänä konetta kiinnostuneille. Vaikka Ysterplaatin ilmailumuseo sijaitsee lentotukikohdan sisällä, on silti Pelican 22:n näkemiseksi päästävä itse varsinaiseen tukikohtaan sisälle, koska konetta pidetään lentokuntoisena ja siten sen paikka ei ole vielä museossa. Pottien kaltaiset lentämiselle ja ilmailulle omistautuneet henkilöt mahdollistavat näiden historian elävien legendojen säilyttämisen tulevien ilmailuentusiastien ihailtavaksi..

 

And last, Pottie, if you ever get to see this posting, I would one more time like to express our gratitude for your devotion and professionalism in maintaining the flying treasures of aviation history in Pelican 22. We enjoyed tremendously your company and your knowledge during our short stay at the base. If there ever was a way to show you something of Finnish aviation history that would be even closely as interesting as the Schack you showed us in Ysterplaat, we would eagerly like to use the opportunity!

 

Cheers,

 

Timo   

 

Griffin engine cut through

[ attachment removed / expired ]

 

Pelican 22 front

[ attachment removed / expired ]

 

Pelican 22 rear

[ attachment removed / expired ]

 

Capt Alanne ja kylmät tyypit, huomaa ratin edessä pikkuratti koneen ohjaamiseen maassa

[ attachment removed / expired ]

 

Flight engineer's desk

[ attachment removed / expired ]

 

Kandee uskoa varoitusta

[ attachment removed / expired ]

 

Mullekin kylmät tyypit Shackiesta

[ attachment removed / expired ]

 

Miehistön lepotilat

[ attachment removed / expired ]

 

Navigaattori II:n ja tutka-operaattorin työpisteet

[ attachment removed / expired ]

 

Tähystäjän ja nose gunnerin työpisteet

[ attachment removed / expired ]

 

Pelican 22, Pottie and Capt Alanne

[ attachment removed / expired ]

 

Pottie fixing the Compas mirror

[ attachment removed / expired ]

 

Pottie and Capt Alanne

[ attachment removed / expired ]

 

Shack Crash model

[ attachment removed / expired ]

 

Pelican 17 nurmikon painona Ysterplaatin tukikohdassa

[ attachment removed / expired ]

 

Potties Private Bomber

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Heinäkuussa vuonna 1994 Pelican 16 (No 1716) .....

 

Tämäpäs mielenkiintoista.

 

Google löysi heti ainakin yhden kuvan koneesta muutaman vuoden takaa, flyafrica.info

 

Hylky näyttäisi olevan tuolla Länsi-Saharan ja Mauritanian rajan tuntumassa, tässä karttalinkki

 

----edit---

 

Pari kuvaa lisää löytyi kuvahaulla, militaryphotos.net

 

Myös täällä: panoramio.com

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos, kiitos, kiva kun kelpas!!!

 

Tuo karttalinkki tuntuu toimivan ihan OK. Kun mä kokeilin joitain muita linkkejä, niin aina kun olisi päästy sellaiselle resoluutiotasolle, että kone olisi voinut  alkaa näkyä, tuli sellainen viesti, että resoluutiotaso on ylitetty, en kyllä tiedä miksi.

 

Timo

 

PS: Tuo viimeinen kuva voisi toimia viittenä yhteen koneen lempinimistä: "A hundred thousand rivets flying in tight formation".

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos mielenkiintoisista kuvista!

Mitäs muuta tuolla oli näytillä, näyttää ihan joltain Lodestar/Hudson osastolta tossa ekassa kuvassa olevan myllyn takana?

 

Antti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä pari lisäkuvaa muista museon lentolaitteista. Huomioitavaa on, että Mirage, Westland Whirlwind, wasp yms olivat sellaisissa paikoissa tukiokohdan sisällä, että niistä ei saanut mtään kohtuullisia otoksia. Tässä kuitenkin kuvat Vampiresta ja Venturasta, jotka oli kauniisti säilötty halliin, sekä turbiini dakotaparista, jotka siis ovat edelleen palveluksessa..

 

enjoy...

 

Timo

 

de Havilland Vampire ja Lockheed Ventura

[ attachment removed / expired ]

 

Turbiini Dakotat

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla