Juha Klemettinen

Lentotontun joulu III

22 viestiä aiheessa

Lentotontun joulu III

 

Aaltojen rauhallinen ääni tuntui keinuttavan Justusta hitaasti. Ihana ruokohameeseen pukeutunut neito kumartuu alas tummien silmien tuikkiessa kutsuvasti. Justus huokaa, miten ihanan kylmä hänellä onkaan… KYLMÄ!

 

Lentotonttu avaa säpsähtäen silmänsä. Edessä avautuu tumman sininen ääretön yötaivas, tähdet tuikkivat kirkkaina Justuksen hengityksen höyrypilven takaa. Justus pyörittelee hetken silmiään tajuamatta missä on. Alla oleva maa on kovaa, päätä särkee ja kylmä tunkeutuu harmaan nutun läpi.

 

Justus kääntää varovasti päätään vaikka jyskyttävä kipu oli pahempi kuin Korvatunturin glögijuhlan jälkeen. Punainen tonttulakki makasi pienen matkan päässä asfaltilla. Hetkinen… asfalttia, kovaa maata? Justus ponnahti istualleen silmät levällään. Kyllä, hän makasi keskellä maantietä.

 

Tonttu tunnusteli päätään ja totesi otsassaan olevan valtavan kipeän kuhmun. Justus ravisteli päätään ja loi silmäyksen ympärilleen. Ajatuksen alkaessa kulkemaan selvimmin Justus onnistui päättelemään, että otsassa olevan kuhmun ja viiden metrin päässä pitkin tietä hajonneen espressokeittimen välillä saattoi olla yhteys.

 

Lahjapaperin riekale kulki tuulen kuljettamana Justuksen ohi, mikä sai tontun hymyilemään ja ajattelemaan ettei nyt joku saa kahvinkeitintä lahjaksi. Lahjaksi! Äkkiä Justus tajusi, että koko maantie oli täynnä sinne tänne hajonneita lahjapaketteja. Hädissään tonttu katseli ympärilleen, ja huomasi tielle ojasta kompuroivan poron.

 

Ja samalla hetkellä Justus oli täysin tilanteen tasalla: kantatie xxx, (tarkka paikka poistettu salaussyistä. Korvatunturi huom.) varalahjalaskupaikka numero 127. Ja lahjakuljetus A34F. Justus tempaisi lakkinsa maantieltä ja ponkaisi pystyyn. Jokin oli mennyt pahasti vikaan, se oli selvä. Tarkasti miettien viimeiset muistikuvat ennen hiekkarannalle joutumista oli kovaa vauhtia jäistä maantien pintaa lähestyvä reki. Sitten olikin pimentynyt.

 

Justus harppoi tien poikki kohti paikkaa jossa oli nähnyt poron nousevan tielle. Varovasti hän kurkisti ojan pohjalle, ja siellähän se reki oli! Pari poroa yritti kaivautua esiin reen ja lumen alta, Justus loikkasi ojaan ja auttoi eläinparat pinteestä. Porojen kömpiessä tielle Justus alkoi selvitellä reen tilannetta.

 

Justus manasi hiljaa mielessään, A34F oli ilmailualan lahjaerä, mitä ne siellä Flightforumillakin sanoo jos ilmailijoiden lahjat jäävät jakamatta? Nopein ottein tonttu avasi reen suojapeitteen ja alkoi tutkia lahjojen kuntoa. Päällimmäisenä olevat uudet Cessnan polttoainemittatikut näyttivät olevan ehjät, samoin uudet EASA-lupakirjat joilla voi lentää mitä tahansa lentokonetta millä tahansa koulutuksella

 

Seuraavaksi Justus raotti ns. näkymättömän moderaattorin laatikkoa. Tämä keksintö oli Korvatunturin tuotekehitysverstaan kuumin uutuus, sen avulla voidaan estää moderaattoreiden sekaantuminen näkymättömiin salaliittoihin. Syvä helpotuksen huokaus purkaantui Justuksen parrasta kun mode oli juuri oikealla tavalla sekaisin.

 

Ehjiltä näyttivät myös simulaattorihörhoille tarkoitettu uudet X-Plane 10 DVD-boksit. Justus ei tiennyt mitä tapahtuisi jos nämä eivät päädy niitä odottaville simuilijoille. Olihan XP10 lentosimulaattori missä Petteri Punakuonon nenän valoefektit oli toteutettu ensimmäistä kertaa kunnolla. Kukaan ei jaksa olla kiinnostunut siitä, että Petterin kuono vie yhden prosessoriytimen kaiken tehon, olihan XP10 vain niin kova juttu.

 

Seuraavaksi reestä löytyi kasa erimerkkisiä (lue: Canon) järjestelmäkameroita. Ne olivat kaikki menossa nuorille spotterin aluille joiden mielestä vain järkkärillä saa täydellisiä kuvia vastavaloon verkkoaidan läpi. Onneksi kamerat olivat ehjiä, samoin kuin kaikki L-putketkin.

 

Justus oli hyvin onnellinen, että lentäjien työehtosopimus oli jo toimitettu ennakkolahjana, se kun oli tosi herkkä menemään rikki. Ehjältä näytti myös kapearunkoisten ranskalaisten ja brasilialaisten lentokoneiden uudet maalaukset, tosin Justuskaan ei tiennyt miltä ne näyttivät, ne kun olivat sinetöidyissä lahjapaketeissa.

 

Aivan reen pohjalta löytyi vielä ehjinä parit purjelennon MM-kisat, sata kiloa popcornia ja muutama uusi elämä. Justus kömpi ulos reestä ja istui helpottuneena ojanpenkalle, kaikki näytti olevan kunnossa. Vai oliko? Justus säpsähti, miten tähän oli tultu?

 

Hetken mietittyään Justus muisti, että reen lähestymisnopeus ja kulma olivat näyttäneet poikkeuksellisen suurilta, meno oli näyttänyt samalta kuin harrastelija IFR-pilotilla. Aivan kuin porot eivät olisi huomioineet talvikeliä ollenkaan laskeutumisessa. Justus nousi ja käveli keskelle tietä ja potki lapikkaan kannalla tien pintaa. Jäässähän se oli. Samaan aikaan poro liukui Justuksen ohi kuin Bambi järven jäälle, joten tien pinnan liukkaudesta ei jäänyt epäselvyyttä.

 

Pieni epäily hiipi Justuksen tonttulakkiin. Ei kai vain… mutta eihän se ole mahdollista eihän? Vieressä seisova Poro kohautti sorkkiaan epätietoisena, mutta sitä Justus ei enää huomannut kipittäessään takaisin reelle. Justus hyppäsi reen etuosaan missä oli lahjakuljettimen navigointilaitteet. Hän repäisi printteristä liuskan ja alkoi tutkia sitä.

 

Hetken kuluttua ojan pohjalta kuuluva voimakasääninen kiroilu sai porojen korvat hörölleen. Justus hyppäsi tielle ja noitui suureen ääneen. Printistä selvisi, että Finnavian toimittaman automaattisen Lahjasääpalvelujärjestelmän toimittaman tiedon mukaan olosuhteet varalahjalaskupaikalla 127 vastasivat lähinnä heinäkuuta. Tien pinta sula, lämmintä +27 astetta ja cavokkia.

 

Ei mikään ihme, että porot olivat epäonnistuneet laskussa surkeasti, päätyen ojan pohjalle. Vähitellen Justuksen raivo alkoi laantua ja tilalle hiipi uusi tunne: pelko. Korvatunturi oli päätynyt ostamaan automaattisen Lahjasääpalvelujärjestelmän Finnavialta, sen jälkeen kun Korvatunturi oli saanut tuntuvat alennukset joulukuun liikennöintimaksuihin.

 

Järjestelmällä oli korvattu säätontut joita oli sijoitettu kaikille laskupaikoille joulun alla. Näin Korvatunturi oli laskenut säästävänsä n. miljoona kiloa joulupuuroa vuosittain. Yhdelläkään laskupaikalla ei päivystänyt säätonttua, kaikki lahjareet ja porot lensivät automaattisen järjestelmän tuottamien säätietojen mukaan.

 

Jos kaikki säätiedot olivat noin poskellaan… Justus näki mielessään suuret otsikot lahjakaaoksesta mikä epäonnistuneista laskeutumisista seuraisi. Onneksi lahjaerä jota Justus oli vastassa, oli ensimmäinen liikkeelle lähtenyt lahjalento. Ilmailijoiden lahjat kun piti toimittaa ajoissa, he eivät sietäneet lainkaan myöhästymisiä. Joulupukki oli ollut kovin kiukkuinen menneinä vuosina kun eräille ilmailukeskustelupalstoille oli perustettu ”lahjarekien myöhästymiset” -nimisiä keskusteluketjuja. 

 

Justus huokaisi syvään. Tässä sitä taas oltiin, pelastamassa koko lahjamaailmaa. Hän oli tarkoituksella ottanut tämän syrjäisen varalahjalaskupaikan vastuutontun tehtävät itselleen. Edelliset joulut olivat olleet täyttää kaaosta, ja hän oli halunnut varmistaa itselleen rennon joulun. Kauas taakse oli jäänyt vilinä ja huiske, Hotelli Avionin aulabaari ja tonttutytöt. Ja kuitenkin koko joulun onnistuminen riippui jälleen Justuksesta.

 

Justus nappasi nuttunsa taskusta punaisen linkkuveitsen (kyllä, Korvatunturi toimittaa näitä myös Sveitsiin ja mm. Phoenix-säätiölle jenkkeihin), ja kipitti nopeasti reen luokse. Näppärin sormin hän leikkasi reen valjaat irti ja heitti valjaiden vaijereista solmimansa narun lähikuusen latvukseen. Onneksi Justus oli toiminut toisen maailmansodan aikana radiotonttuna, ja tiesi mitä teki.

 

Purukumin ja sukkahousujen avulla Justus kytki tekemänsä puoli-rombi-antennin reen radiolaitteisiin. Justuksella oli mukana matkalukemisena Korvatunturin ilmailutoimiston juuri julkaisema uusittu painos ”Rekiliikenteen radiopuhelinliikenne”-kirjasta.

 

Justuksen vääntäessä taajuudet kohdalleen, täytti eetterin kiivas venäjänkielinen puhe. Siellä oli jälleen Pakkasukon reki loukkaamassa Suomen ilmatilaa, Suomen sää kun on yleensä aika persiistä (terveisiä Jarlalle!). Muutama tiukka venäjänkielinen sana radioon, ja Pakkasukko häipyi omalle puolelle rajaa.

 

Lopulta Justus sai yhteyden Korvatunturin globaaliin lennonjohtoon, ja kertoi kiihtyneenä asiansa. Lennonjohto laittoi välittömästi kaikki lahjareet ajamaan odotuskuviota, ja Korvatunturin tiedotusosasto kiinnitti median huomion söpöihin kananpoikiin joilla oli söpöt tonttulakit. Kukaan tuskin huomaisi pientä viivästystä lahjojen toimittamisessa.

 

Justus kuunteli helpottuneena radiosta miten ongelmaa ratkottiin, eihän tässä pahemmin käynytkään. Tonttu sulki radion ja meni keräämään tielle levinneet lahjat. Porot hän järjesti siistiin riviin lahjakasan viereen odottamaan Korvatunturin Recovery-tiimin saapumista.

 

Hänen työnsä tällä laskupaikalla olisi tehty. Justus oikoi harmaan nuttunsa ja suoristi tonttulakkinsa. Kai tästä jumalan hylkäämästä paikasta löytyisi edes yksi auki oleva karaokebaari, tuumi lentotonttu lähtiessään kävelemään pitkin maantietä. Mutta yhdestä asiasta hän oli varma, ensi jouluna hän ostaisi vaikka Lufthansalta ilmaiset liput Etelä-Amerikkaan tai johonkin hyvin kauas.     

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hyvää joulua kaikille ;)

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

*huutonaurua* punaisia linkkuveitsiä joita joulupukin pajalta toimitetaan Sveitsiin ja Phoenix-säätiölle... *Lisää huutonaurua*

 

Just tänään mietin tuleeko tänävuonna lentotontun joulujuttua. Kiitos tästä =)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juhalla tainnut olla vähän tylsää tai sitten liikaa aikaa.  ;D Oli hieno humoristinen yhteenveto tämän vuoden ilmailutapahtumista. 

Mutta hyvää ja ilmailullista Joulua ja Uuttavuotta kaikille.  :santa:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Perinteinen ja odotettu..... Kiitos taas kerran Juha  8)

 

Ja hyvää joulua ja aina vaan parempaa vuotta 2012 kaikille säädyille

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Joulutarina  :thmbup:

 

Hyvää Joulua ja onnellinen uusivuosi

メリークリスマス、そして良いお年を    ;D

Merry Christmas and a Happy New Year

 

 

 

Ennen....

[ attachment removed / expired ]

 

 

Nyt....

[ attachment removed / expired ]

 

 

Cathy Tonttu  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

tämmöstä meillä korvatunturilla tänään  ;D

 

hyvää joulua!

 

[ attachment removed / expired ]

 

t:joulupukki

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nelonen: Joulupukin reki sai lentoluvan ilmailuviranomaisilta

 

Ennen luvan myöntämistä viranomaiset tarkastivat huolellisesti porovetoisen ilma-aluksen lentokelpoisuuden. Heidät vakuutti tonttujen asentama karkkitankotutka, joka auttaa Joulupukkia välttämään törmäykset lentokoneiden kanssa.

 

Aiemmat Lentotontun joulut voi kerrata täältä: I ja II.

 

Hyvää Joulua!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos ilmailunharrastajille mielenkiintoisista artikkeleista ja kuvista.

 

 

Suomen Turku julistaa ihan just ny joulurauhan... :santa:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään