Harri Koskinen

Suomalaiselle ykkössija ilmailukuvien kärkikilpailussa

14 viestiä aiheessa

Aviation Week and Space Technology. Tiedotteesta:

 

Suomalaiselle ykkössija ilmailukuvien kärkikilpailussa

 

Oululainen Perttu Karivalo on voittanut Aviation Week and Space Technology -lehden vuotuisen ilmailukuvakilpailun Defence-sarjan (sotilasilmailu). Otoksessa maavoimien NH90-helikopteri harjoittelee öistä meripelastusta vinssaamalla pintapelastajia liikkuvasta Rajavartiolaitoksen aluksesta. Näyttämönä on myrskyävä syyskuinen Perämeri.

 

Karivalon kuva ”Night Rescue” on otettu poikkeuksellisen haasteellisissa olosuhteissa roikkumalla valjaissa toisen NH90-helikopterin avonaisessa ovessa. Alus kulkee 15-20 solmun nopeudella yhtä kovaan vastatuuleen. Pelastuskopteri lentää siten reilun kolmen metrin korkeudessa sivuttain hetkittäin jopa 40 solmun ilmanopeudella (75 km/h).

 

Pitkä valotusaika käsivaralta tuo esiin aluksen vauhdin ja helikopterin roottorivirtauksen nostattaman pöllyävän vesisumun. Tuloksena onkin dramaattinen ja harvinainen dokumentti vaativasta operaatiosta.

 

Aviation Week on alansa arvostetuin julkaisu maailmassa. Yleensä se keskittyy pitkiin asiantunteviin artikkeleihin. Vuoden viimeinen numero on tekstipainotteisesta linjasta rajusti poikkeava värikäs Photo Issue. Siinä julkistetaan vuotuisen valokuvakilpailun tulokset ja parhaat kuvat näyttävänä pakettina.

 

AWST:n kilpailuun osallistuvat alan huippukuvaajien upeimmat ilmailu- ja avaruuskuvat. Suurien ilmailumaiden kuten Yhdysvaltojen kuvaajat ovat luonnollisesti näkyvimmin edustettuina.

 

Aiempina vuosina on nähty suomalaismenestystäkin muutamien kunniamainintojen muodossa. Yksi niistä on tullut Karivalollekin. Sarjavoitto on kuitenkin ensimmäinen laatuaan.

 

Vuonna 1970 syntynyt Perttu Karivalo aloitti ilmailukuvauksen Helsinki Air Show -tapahtumassa 1977. Monipuolisesti ilmailua pienoismalleista puskalentoon harrastava Karivalo on mm. ansiolentäjä ja lennonopettaja sekä Ilmavoimien reservissä Redigo-pilotti.

 

Hän on myös Ilmavoimien Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmän valokuvaaja ja selostaja vuodesta 1998. Karivalo on toiminut johtajana useissa suurissa lentonäytöksissä, mm. Turussa 2011 ja Tampereella 2010.

 

Siviiliammatiltaan Perttu Karivalo on kehittämispäällikkö Pohto Oy:ssä.

 

Night Rescue -kuvan ottamiseen käytetty kalusto: Nikon D300S ja Nikkor AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6 ED VR. Valotusarvot: 1/5, f/5,6, ISO3200.

 

[ attachment removed / expired ]

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Parhaimmat onnitteluni Perttu Karivalolle  :thmbup:

 

Olet ilmailun puuhamies, parhainta  laatua kuvauksissa ja lentonäytösten järjestelijänä  :thmbup: :thmbup:

 

Onnea Perttu

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lisäarvoa tälle tuo mielestäni se, että äkkiä arvioiden ainakin puolet otoksesta on mustaa, joten tämä 1/2 kuva on ollut riittävä päihittämään muut kilpailevat kuvat, joissa varmasti suurimmassa osassa on käytetty kaikki pikselit. ;D Hieno kuva, ei sitä muuta voi sanoa.  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitoksia kaikille onnitteluista ja iso kiitos Utin suuntaan mahdollisuudesta ko. kuvaan.

 

Hieman kuvadataa lisää; kuvassa Maavoimien Ilmailun NH90 helikopteri, NH-208, päällikkönään majuri Jaro Kesänen vinssaamassa pintapelastajaa merivartioston partioveneeseen Oulun edustalla 8.9.2011 HAI2011 meripelastusharjoituksessa. Kuvauskoneena oli toinen NH90 joka oli juuri päättänyt oman vinssausvuoronsa ja oli siirtymässä vinssausharjoitukseen pelastuslautalle. Kuvus taphtui siis normaalin meripelastusharjoittelun lomassa.

 

Lisää kuvasta ma aamulla klo 08.00 Radio Megan haastattelussa: www.radiomega.fi/nettiradio

 

T: Perttu

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Perttu hyvä,

 

kyseessä on varmasti yksi hienoimmista ilmailuvalokuvista (ellei hienoin), mitä olen nähnyt.  Kuvassasi yhdistyy kaksi hienoa elementtiä: vesi ja ilma.  Henkilökohtaisesti en ole mikään erityinen näytöksissähuokailija, vaan arvostukseni kohdistuu nimenomaan ns. arkipäivän lentotoimintaan.  Sekin näkyy, vai sanoisinko tuntuu, tässä kuvassasi.

 

Malja ansaitulle voitollesi!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään