Jaakko Männistö

Thomsonin lomalento laskeutui rullaustielle.

64 viestiä aiheessa

Eipä jää paljon arvuuttelemista inhimillisestä erheestä- pilot error.  Päivänvalossa lasku taxiwaylle vaikka onkin radan kanssa samansuuntainen antaa kyllä aihetta ihmetellä nykyajan pilottien ammattitaitoa eli sen puutetta ja koulutuksen tasoa. Perusasioita ei enää hallita kuten kävi ilmi Air Francen A 330 onnettomuuden tutkinnassa.

 

Ei jää paljon puolusteltavaa tällaisessa kämmissä-huono näkyvyys tai pimeä aika sentään antavat jonkiasteista "lievennystä" erehdykselle mutta päivänvalossa rullaustielle???  Halloo!!

 

Ellei sitten ollut promilleja tai 16 tunnin työpäivä näillä hepuilla takana mikä osaltaan  lisää riskiä virheisiin ...tästä olikin jo aiemmin puhetta kun Cathayn kippari veteli lakisääteisiä sikeitä pinnalla lennettäessä.

 

Jukka

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

    Daily Mail "Despite the criticism, some pilots defended the Thompson aircrew and revealed the difficulties at Paphos with the runway being closer to the passenger terminal, which is an unusual feature for airports"

    sekä Thomson:

    " 'No customers were aware of the incident, the aircraft landed normally and no one was injured. No damage was caused to the aircraft and all customers were calm and in good spirits when disembarking the aircraft."

    Eli: jotkut kollegat puolustelivat Thomsonin ohjaamomiehistöä toteamalla,että Paphos on sikäli poikkeuksellinen,koska kiitotie on lähempänä matkustajaterminaalia kuin rullaustie joka ei ole tavanomainen järjestely.

    Ja Thomson oli vielä maininnut vastineessaan:Matkustajat eivät huomanneet vaaratilannetta,eikä kukaan loukkaantunut. He olivat iloisia ja hyväntuulisia poistuessaan koneesta.  ;D

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pafoksella rullaustie on myös pidempi kuin kiitotie, mikä myös on omiaan vetämään puoleensa... Ja päivänvalossa ja näkölähestymisissähän nämä väärälle radalle laskut sattuu - valot ja ILS johtaisi kyllä oikeaan kohtaan. Paha moka kumminkin, onneksi eiketään ollut/tullut eteen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olikos tuo rullari syntyjäänkin rullaustie, eikä esim. ex kiitotie? Voi vaikuttaa esim. pohjan tanakkuuteen... ???

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olikos tuo rullari syntyjäänkin rullaustie, eikä esim. ex kiitotie? Voi vaikuttaa esim. pohjan tanakkuuteen... ???

Omaankin silmään tuo rullaustie näyttää vähän vanhalta kiitotieltä. Mutta tuollaisessa säässä aika uskomatonta että ei ole erotettu kiitotiemerkintöjä toisistaan..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täytyy kyllä sanoa, jotta surkeaa toimintaa!

 

Löysin tällaisen linkin joka kuvaa tilannetta varsin hyvin (kuvattu ohjaamosta Pafos lähestyminen RWY29):

 

http://video.planepictures.net/videos/52/approach-paphos-rwy-29

 

Olis kyllä pitänyt vetää vaikka ylös?! Juu, en ole ammattilentäjä vaan ihan tällaisena harrastelentäjänä minäkin olisin huomannut olevan väärässä paikassa...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Haluan hieman valaista asiaa lentäjän kannalta. En selitelläkseni tapahtunutta, vaan taustoittaakseni tehtyä. Maailmalla on lukematon määrä sellaisia kenttiä, joilla on sotilastoimintaa. Näillä kentillä on otettu huomioon se mahdollisuus, että kriisin aikana varsinainen kiitotie on pommitettu käyttökelvottomaksi. Siitä syystä kentille rakennetaan yksi tai useampi sellainen kiitotie, jota käytetään rauhan aikana rullaustienä, mutta joka itseasiassa on kiitotie. Kyllä näiden kanssa meinaa mennä vipuun kokeneemmatkin, varsinkin sellaisissa lähestymisissä, joissa ILS:ää ei voida käyttää. Ei ole ainutkertaista, että kippari ja perämies varmistavat toisiltaan pitkässä finaalissa, että mikä noista kahdesta tai kolmesta kiitoteistä on se oikea.

 

Seppo 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
Kyllä näiden kanssa meinaa mennä vipuun kokeneemmatkin, varsinkin sellaisissa lähestymisissä, joissa ILS:ää ei voida käyttää. Ei ole ainutkertaista, että kippari ja perämies varmistavat toisiltaan pitkässä finaalissa, että mikä noista kahdesta tai kolmesta kiitoteistä on se oikea.

 

Hieno taustoitus, kiitos!

 

Hyvä myös huomata, että jos ammattilentäjistä joskus syntyisi pulaa, harrastelijoista löytyy pätevää ja erehtymätöntä reserviä  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ai niin.. Anteeksi! Unohdin, ettei täällä saa moittia Ammattilentäjiä. Täydellisimmistä täydellisimpiä.. Suorastaan virheettömiä, joihin tällaisia normikansalaisia ei voi edes verrata!

 

Silti kun otat Sakari ja katsot tuon linkittämäni videon, niin minun arvioni mukaan tunnistan visuaalisesti oikean kentän jo 25 sekuntia ennen kosketusta. N.10-15 sekuntia ennen kosketusta ymmärtää jo maallikkokin missä mennään, siis jos ollaan menossa laskuun väärälle radalle. Pitäis olla vain pokkaa pistää sitä kaasua ja nostaa ylös... Virhe on jo tapahtunut kun ollaan sekuntien päässä laskeutumisesta rullaustielle ja lisäksi tuosta ylösvedosta olisi tullut vähemmän sanktiota/tutkittavaa kuin nyt valitusta toimintamallista.

 

Se että kone on laskettu rullaustielle on ala-arvoinen suoritus! Siitä todisteena käy myös se, että paikalle lennätettiin toinen miehistö ja laskun tehnyt miehistö ei lennä ennen lisätoimenpiteitä. Tästä syystähän kone oli useita tunteja myöhässä paluulennolla.

 

KOROSTAN vielä lukihäiriöisille: Rullaustielle KOSKETUKSEEN asti mennyt loppuosa on ala-arvoinen suoritus. Myös erittäin vaarallinen. Ymmärrän tietysti että tuntemattomalla ja isommalla kentällä voi olla vähän "arpomista" mikä sen oikea rata on, mutta kyse on ammatinvalinnasta.. Jos ei pysty, niin tekee jotain muuta. Ei se vaikeaa ole, kunhan joka kerta tekee oikein.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Silti kun otat Sakari ja katsot tuon linkittämäni videon, niin minun arvioni mukaan tunnistan visuaalisesti oikean kentän jo 25 sekuntia ennen kosketusta. N.10-15 sekuntia ennen kosketusta ymmärtää jo maallikkokin missä mennään, siis jos ollaan menossa laskuun väärälle radalle.

 

Huomasithan, että filmi on nopeutettu? Lisäksi finaalissa penkillä istuvan lentäjän näkymä saattaa olla toisenlainen kuin tuon videokameran välittämä kuva.

 

T. Mika

 

Muoks. olikohan tuo filmi sittenkään nopeutettu? Jotenkin tuo lähestymisnopeus alussa tuntui kovin suurelta ja maassa kulkevat autot ajavan "liian" lujaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ai niin.. Anteeksi! Unohdin, ettei täällä saa moittia Ammattilentäjiä. Täydellisimmistä täydellisimpiä.. Suorastaan virheettömiä, joihin tällaisia normikansalaisia ei voi edes verrata!

 

Lentäjien (tai minkä tahansa ammattiryhmän) moittiminen - lähinnä silmitön haukkuminen -  nettipalstalla ei ole kiellettyä, mutta se ei vähennä sitä tosiasiaa että se saa kirjoittajan vaikuttamaan itsetuntovammaiselta idiootilta. Minkälainen vajaus pitää ihmisellä olla ettei tätä tajua ennen Lähetä-nappulan painamista?

 

Ihan oikeasti, miten voi perustella järkevästi tuollaisen kirjoittelun? Keskustelua se ei ole. Kirjoittaja asettuu heti kilpikonnapuolustukseen keskustelulta vihjailemalla jo etukäteen muita lukihäiriöisiksi ja puolustelemalla omaa hengentuotostaan.

 

Kyseinen henkilö tuskin on ollut mukana lennolla, ei ole ko. lentäjien esimies eikä yrityksen tulosvastuussa oleva johtaja tai omistaja, mitään henkilökohtaista kytköstä tai velvollisuutta oikaista tapahtuman lentäjiä ei siis ole. Paikka on väärä, täällä ei voi odottaa kenenkään sellaisen henkilön tuota tekstiä lukevan joka voisi asioihin vaikuttaa.

 

Tuskin voi olettaa että palstaa vielä kaikesta loanheitosta huolimatta edelleen seuraavat ammattilaiset menisivät tämän luettuaan häntä koipien välissä töihin ja yhtäkkiä muuttuisivat erehtymättömättömiksi superihmisiksi? Rudolf Koivun satukirjastakin löytyy uskottavampia skenaarioita.

 

Kirjoittaja esittelee itsensä "normikansalaiseksi" ja antaa seikkaperäisiä neuvoja siitä miten asia olisi pitänyt hoitaa. Samaan hengenvetoon todetaan tomerasti että virhettä ei olisi saanut tapahtua ja jos tekee virheitä ei sovi lentäjäksi? Viimeistään tässä kohtaa naurunpurskahdukset alkavat karata jo vihaisimmaltakin lukijalta.

 

Jäljelle ei motiiveista oikeastaan jää kuin itsetehostus ja turhautumisen purkaminen.

 

Jostakin näkökulmasta varmasti tämä minunkin trolleja näpäyttävä kirjotukseni täyttää samat kriteerit, mutta ainakin osoite on oikea.

 

Itse aiheeseen ei ole muuta sanottavaa kuin että moka tapahtui, toivottavasti siitä opitaan. Ei varmasti ollut viimeinen kerta niin kauan kuin tässäkin ketjussa mainitun kaltaisia epätyypillisiä kenttiälayouteja on olemassa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen niin samaa mieltä. Joskus tuo Windowsin simulla lentäminen tuntuu antavan paremman ammatillisen arvostelupätevyyden kuin ihan oikea lentokoulutus ihan oikeilla lentokoneilla. Itsekin olin vain harrastuslentäjä yölento-ja ulkomaankelpparilla mutta arvostan kyllä ammattilaiset erittäin korkealle. Jopa tunnen muutamia sekä entisiä että nykyisiä ammattilentäjiä joilla on yli 20 000 tuntia lentoaikaa kaiken maailman keksinnöillä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lentämisestä en tiedä mitään. Mutta olen kyllä mieluummin sellaisen matkustajakoneen kyydissä jonka pilotit EIVÄT ole juuri ennen lentoa saaneet veromätkyjä tai edes pysäköintivirhemaksua....

Täytyisi olla heillä jonkinlainen suoja "kiristyvien maailmankiireiden" varalle että ajatukset pysyisivät tarvittaessa lentämisessä eikä kaiken maailman murheissa kuten nyt vaikka henkilökohtaisissa veromätkyissä….

(Pilottien ansiotulojen verottomuus käy kyllä minulle...).

Lisäksi suunnittelijana tiedän, että jo pienikin määrä alkoholia edellisenä päivänä tekee seuraavasta päivästä "arkistointi päivän". Kaikki rutiiniluontoiset asiat kyllä sujuu, mutta mitään ”ruutia” ei nyt silloin kuitenkaan keksitä...

Ilmeisesti alkoholiin liittyvät tiukat rajoitukset ovat siis aivan kohdallaan myös lentämisessä???  ???

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen niin samaa mieltä. Joskus tuo Windowsin simulla lentäminen tuntuu antavan paremman ammatillisen arvostelupätevyyden kuin ihan oikea lentokoulutus ihan oikeilla lentokoneilla. Itsekin olin vain harrastuslentäjä yölento-ja ulkomaankelpparilla mutta arvostan kyllä ammattilaiset erittäin korkealle. Jopa tunnen muutamia sekä entisiä että nykyisiä ammattilentäjiä joilla on yli 20 000 tuntia lentoaikaa kaiken maailman keksinnöillä.

Näinpä! Yleisilmailijoitahan tässä vain ollaan, itsekin. Kun tuosta Pafosin incidentistä lueskelin,kieltämättä häivähti mielen sopukoissa taannoinen Teneriffan Los Rodeosin onnettomuus,joka on ilmailuhistorian tuhoisin,lähes 600 uhria.Kuten muistamme rullaava kone oli vinottain kiitotiellä,johon nousukiidossa ollut toinen jumbo rysäytti. Silloin sakea sumu oli merkittävä myötävaikuttaja katastrofiin.

  Pafoksella vaaratilanne sattui keskellä kirkasta päivää! Liikenne kentällä oli vähäistä,mutta ainakin teoreettinen mahdollisuus oli olemassa,että esim.yhdystieltä toinen kone olisi juuri rullaillut laskevan koneen eteen.

  Jostain olin lukevinani,että myös Pafosin ATC:ltä jäi incidentti huomaamatta! Oli mielenkiinto jossain muualla juuri tuolla hetkellä.  Mutta yhtäkait,ihmisiähän me vaan ollaan! Eihän se puuseppäkään varmaan piruuttaan niitä sormiaan sinne teriin työnnä!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Viimeistään siinä vaiheessa kun huomaa että radan päässä ei ole kiitotienumeroa

 

Google Earthin kuvan mukaan tämän saman kiitotien toisesta päästä puuttuvat numerot kokonaan, koska kiitotien päätä on päällystetty vaaleammalla materiaalilla. Ei tunnu olevan turhan tarkkaa tuolla päin maailmaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Google Earthin kuvan mukaan tämän saman kiitotien toisesta päästä puuttuvat numerot kokonaan, koska kiitotien päätä on päällystetty vaaleammalla materiaalilla. Ei tunnu olevan turhan tarkkaa tuolla päin maailmaa.

 

Kyllä ne siellä ovat ihan omalla paikallaan ja kyllä se on ihan yhtä tarkaa tuollakin kuin täällä. Jos 11 ei siitä löydy niin optikko auttanee asiaa  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä ne siellä ovat ihan omalla paikallaan ja kyllä se on ihan yhtä tarkaa tuollakin kuin täällä. Jos 11 ei siitä löydy niin optikko auttanee asiaa   :)

 

Myönnetään, että Google Earthin kuvat voivat olla erinäisiä vuosia vanhoja, mutta optikkokaan ei tästä niitä numeroita löytänyt, missä niiden olisi pitänyt olla:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aika hämäävän iso tuo rullaustie kyllä on. Ei mikään ihme, jos siinä silmä osuu ensin sen kääntöpaikkaan ja sitten uskoo sen jatkeena olevaa baanaa varsinaiseksi radaksi. Olisiko näin alunperin ollutkin, kun rullaustien pohjoispuolella näyttäisi olevan jotain sotaväen konesuojia tms.

 

Vaan mitä ihmettä nuo kaksi Googlemapsin kuvassa, rullaustien länsipäässä, näkyvää nelimoottorista konetta ovat? Nelimoottorisia alatasoja ja ihan kuin olisi vielä kaksoispyrstökin. Jollen tietäisi paremmin, niin arvaisin Lancasteriksi, mutta eihän sellaisia enää missään loju radan pielessä paistumassa. Jotain venäläisiä palonsammutuskoneita vai?

 

JP

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Myönnetään, että Google Earthin kuvat voivat olla erinäisiä vuosia vanhoja, mutta optikkokaan ei tästä niitä numeroita löytänyt, missä niiden olisi pitänyt olla:

 

Kyl mä löydän. Onko väärässä paikassa, vai?

 

 

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään